Gå til sidens hovedinnhold

Alle mann i angrep, Villa!

Så lenge Aston Villa får ballen fram til spissene vil kommende sesong bli god.

Her finner du Nettavisens tabelltips for PL 2013/14.

Aston Villa Football Club
Grunnlagt: 1874
Hjemmebane: Villa Park (42 788)
Rivaler: Birmingham, Wolves, Coventry
Plassering 2012/13: 15.plass

Manager: Paul Lambert
Skotten Lambert tok over Aston Villa foran forrige sesong (han kom fra Norwich). Etter en relativt trøblete start med laget klarte han å styre laget til fortsatt Premier League-spill etter en god slutt på sesongen. Hans suksess for Norwich er udiskutabel med to opprykk og en sesong hvor han klarte å holde det nyopprykkede laget Norwich i den øverste divisjonen. Villa-karrieren har vel likevel vært både salt og søt. Fansen begynte å snu seg mot ham etter den tunge starten, men det unge mannskapet klarte altså å snu det mot slutten - og Lambert har kanskje tent et nytt håp. Han er i hvert fall en spennende manager med sannsynligvis smarte ideer for en klubb som ikke kjemper om de aller største stjernene.

Spillere inn:
Alexander Tonev (Lech Poznan)
Jores Okore (Nordsjælland)
Leoandro Bacuna (Groningen)
Nicklas Helenius (Aalborg)
Antonia Luna (Sevilla)
Jed Steer (Norwich)

Spillere ut:
Richard Dunne (QPR)
Eric Lichaj (Nottingham Forest)
Jean Makoun (Rennes)
Derrick Williams (Bristol Rovers)
Brett Holman (Al Nasr)
Graham Burke (Shrewsbury, lån)
Andrew Marshall (Millwall, lån)
Samir Carruthers (MK Dons, lån)

Vurdering av overganger:
Den 23 år gamle bulgareren Aleksander Tonev har gjort en god figur i polske Lech Poznan, og står med 11 landskamper for sitt hjemland. En rask spiller som nok ble oppdaget av Stiliyan Petrov (som nå er assisterende utviklingstrener for Villa). Ikke se bort i fra at Tonev kan gjøre en veldig god figur med innlegg til en viss Benteke.

Dansken Jores Okore er en spiller som mange har hatt på radaren, men han endte opp i Villa. En midtstopper som til tross for sin unge alder (20 år) allerede har 7 landskamper for Danmark (han er født i Elfenbenskysten). Sterk og rask, og sannsynligvis en midtstopper som passer godt i Premier League.

Leoandro Bacuna er en ung nederlender som også spiller på kanten (midtbanen eller forsvar). Han har vært god for Nederlands U21 (og U19), og er også rask med mye energi. Han kommer til å løpe mye! Ny er også den danske spissen Nicklas Helenius. En spiller som ble årets danske spiller i Superligaen, og er en høy og hodesterk spiss (195cm). Han har 2 landskamper for Danmark, og kan være spennende å følge med videre. Kanskje ikke en som tar opp kampen med Benteke, men sikkert fin å kaste innpå hvis det skulle låse seg litt for Villa.

Venstreback Luna er nok en ung spiller (Lambert kjøper ikke så mange eldre, etablerte spillere). 22-åringen kommer fra Sevilla (på lån hos Mallorca i fjor), og har en del aldersbestemte landskamper for Spania. Han har vist takter i ung alder som skal tilsi at han kan bli/er en god venstreback. 20 år gamle Jed Steer er et engelsk målvaktstalent som Lambert har hentet fra gamleklubben på gratis overgang.

Målvakter:
Brad Guzan er førstevalget i mål for Aston Villa. Amerikaneren (23 landskamper) ble egentlig frigitt av Aston Villa i juni 2012, men manager Lambert resignerte målvakten og ble kåret til årets spiller av fansen etter forrige sesong. Den nå 37 år gamle Shay Given er backup, sammen med nysignerte Jed Steer.

Forsvar:
Matthew Lowton var en av de beste høyrebackene i Premier League i fjor, og den tidligere Sheffield United-spilleren er bankers på backen. Det betyr samtidig at Alan Hutton sannsynligvis holdes utenfor laget. Kaptein Ron Vlaar er selvskreven i midtforsvaret. Sammen med ham står det nok mellom Cieran Clark og Nathan Baker. Samtidig kan det fort være at nyinnkjøpte Jores Okore blir å se i sammen med Vlaar. I treningskampen mot Malaga (seier 3-2) startet Okore (byttet ut med Baker i det 78.minutt). Luna tar nok venstrebacken, i kamp med Joe Bennett. For irske Enda Stevens er det nok lengre fram til førstelaget.

Det er ikke et veldig erfarent forsvar Villa stiller med, uansett hvordan man syr det sammen. Kaptein Vlaar var relativt god i år, og vil muligens ha to nye spillere ved siden av seg. Til tider var Aston Villa lekk som en sil i fjor, og håpet for både fans og manager er vel at man nå klarer å tette litt igjen. Okore er en spennende signering, og fortsetter Lowton der han slapp i tillegg til at Luna slår til og Vlaar har en god sesong til, så kan man ha klart å strupe igjen sekken.

Midtbane:
Mot Malaga spilte al Ahmadi, Delph, Abgonlahor og Tonev på midten. Fabian Delph er foreløpig det store talentet som aldri slo til, og har vel ikke alt for mange fans blant fansen til Villa. Han spilte 19 seriekamper i fjor. Westwood hadde 27. El Ahmaadi 13, Bannan 20, Holman 16, N'Zogbia 10, Ireland 9.

Akkurat midtbanen til Villa er spørsmålstegnet. Ser man på roteringen i fjor så slet Lambert med å sy sammen en midtbane som fungerte godt over tid. I treningskampene har det også vært en del rotering, selv om det er ganske naturlig. Slik det ser ut vil den nederlandskfødte Karim El Ahmadi være defensivt anker (han spiller landskamper for Marokko). På kantene/offensivt (vi tar heller ikke her diskusjonen rundt 4-5-1 og 4-3-3) ser det ut til at det blir Gabriel Agbonlahor og nyinnkjøpte Tonev. Da mangler det en spiller, noe som kan bety Bacuna, Delph eller Ashley Westwood. Mest sannsynlig er likevel Yacouba Sylla, 22-åringen som kom i januar, selv om han spilte U21-kamp 12.august. (Villa tapte første kamp 3-0 mot West Ham).

Får Lambert en midtbane til å fungere blir det veldig viktig. Selv den mest patriotiske Villa-fan vil nok innrømme at fjoråret ikke helt var tingen. Det er også et spørsmålstegn med noen av spillerne, og flere må nok ta et par skritt til om det skal være godt nok. Det er sannsynlig at det skjer, men det er viktig for Villa at man får en midtbane til å fungere bedre.

Angrep:
Christian Benteke kostet 7 millioner pund da Villa signerte ham foran forrige sesong. Den 22 år gamle (blir 23 i desember) spilleren var en åpenbaring i Villa-drakt. 19 mål på 34 kamper for ett lag som virkelig slet er imponerende.

Australske Weimann har vært i Villa lenge (han kom i 2007), men fjoråret var hans virkelige gjennombrudd. En spennende spillere å følge videre. Så kan man argumentere med at Villa spiller mer 4-3-3 og at Gabby Abgonlahor er den tredje spissen (og da sier vi at det er helt greit å si det).

Villa har også Darren Bent i stallen, men han blir nok å se på som litt lenger ned på rangstigen. Den nå 22 år gamle Delfouneso var på utlån til Blackpool forrige sesong (7 mål på 43 kamper). Store Helenius kan bli en joker.

Angrepet til Villa er den beste lagdelen, hvor man har gode andrevalg om førstevalgene skulle svikte.

Vårt tips: 12. plass
Vi tror på en opptur for Lambert og Villa. Et bittelite spørsmålstegn på midtbanen som blir viktig med en såpass offensiv holdning som Lambert har. Fine signeringer som styrker laget, og med kanskje en av de mest spennende angrepsrekkene utenom topp fire i England. Det blir ikke nedrykksstrid for Villa i år.

Her finner du Nettavisens tabelltips for PL 2013/14.

Nettavisen følger overgangsvinduet direkte her.

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken