RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Alle OL-idrettene kan vrakes

Foto: Scanpix/Jon Eeg
Sist oppdatert:
IOK-styremedlem Gerhard Heiberg og de 115 andre medlemmene i Den internasjonale olympiske komité skal stemme over hvilke idretter som får fortsette.

I neste uke avgjør Heiberg & Co. hvilke idrettsgrener som får fortsette på OL-programmet.

På IOK-sesjonen i Singapore fra onsdag til lørdag skal medlemmene stemme på hver enkelt av de 28 sommer-OL-idrettene. Grener som får mindre enn halvparten av stemmene forsvinner ut i 2012.

- Baseball, softball og femkamp ble foreslått droppet for tre år siden. Nå stilles OL-grenene likt, og målsettingen er at vi skal ha minst 15 idretter og maks 28, 300 medaljeutdelinger og 10.500 utøvere, sier Heiberg til TV 2 Nettavisen.

Forrige idrett som røk ut fra sommer-OL er polo, men det var i 1936.

Fem sterke kandidater
- Nå skal programmet moderniseres, og nye idretter ønsker å komme med. Men vi kommer neppe til å kutte i totalen på 28. Uansett må noen av dagens grener ut dersom andre skal inn, sier det norske IOK-medlemmet.

Golf, rugby, karate, squash og rollersports (rullebrett blant annet) er sterke kandidater til OL-programmet. Dersom noen av de tradisjonelle idrettene ryker ut, trenger en ny gren to tredjedels flertall for å bli med i det gode selskap.

- Jeg ønsker ikke å spekulere i resultatet, for jeg har hørt masse forskjellig. Det pågår en enorm lobbyvirksomhet, så det blir veldig spennende å se.

- Voldsom 2012-fight
På sesjonen vil det også bli avgjort hvilken arrangørby som stikker av med 2012-OL. Paris, London, New York, Madrid og Moskva kjemper om tildelingen, og det er antatt at de tre første er i favorittsjiktet.

- Samtlige fører en sterk valgkamp, og det er mye politisk prestisje ute og går her. Det er ikke bare byene som kjemper om lekene, men også landene legger inn mye ressurser. Chirac, Blair, Putin og den spanske statsminister José Luis Rodriguez Zapatero har varslet at de kommer til Singapore, mens det ikke er klart hvem som presenterer USA, sier Gerhard Heiberg.

Han sier at kvaliteten på presentasjonene før avstemningen vil kunne avgjøre mye.

- Det blir en voldsom fight, og konkurransen er kanskje mer åpen enn noen gang tidligere.

Vil ikke bli visepresident
Heiberg jobbet hardt for å bli visepresident da han ble valgt inn som styremedlem i IOK for to år siden. Under sesjonen i Singapore er det to ledige visepresident-stillinger som skal fylles.

- Jeg har to år igjen som styremedlem, og stiller ikke som kandidat til visepresidentvervet. Jeg kan fortsette som styremedlem i fire år til etter at denne perioden går ut, og det har jeg ambisjoner om, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere