Gå til sidens hovedinnhold

- Alle så på Thor

Årets belgiske brosteinssensasjoner forklarer de fantastiske triumfene i Paris-Roubaix og Flandern rundt.

Ikke mange snakket om belgierne Nick Nuyens og Johan Van Summeren før brosteinsklassikerne tidlig i april. Alle visste at guttene var kapable til å kjøre godt på brostein, men ingen hadde trodd at de rutinerte klassikerspesialistene kunne hamle opp med Fabian Cancellara, Tom Boonen og Thor Hushovd.

De to triumfene er utvilsomt karrierehøydepunktet for begge syklistene, det er ikke mye som er viktigere i sykkel-Belgia enn slike klassikerseiere.

- Det var et veldig spesielt løp for meg. Jeg visste at jeg var i god form, siden jeg vant Dwars Door Vlaanderen ti dager i forveien. Så med mindre jeg hadde et stort uhell, visste jeg at jeg ville sitte i finalen, forteller Nuyens til feltet.dk .

Van Summeren på sin side takker en nordmann for seieren. På grunn av Thor Hushovds kapteinstempel i Garmin-laget fulgte ingen med på 30-åringen fra Lommel, i den belgiske provinsen Limburg.

- Jeg skylder Thor deler av denne seieren fordi alle så på han. De så ikke på meg, og det ga meg en mulighet, innser Van Summeren, ovenfor velonews.com .

Vant løpet på Cancellaras hjul
Få har kapasitet til å følge Fabian Cancellara når den råsterke sveitseren setter inn støtet. Nick Nuyens tenkte, som alle TV-seerne hjemme i sofaen, at løpet var kjørt da Cancellara fikk luke i Flandern rundt. Men krampen tok Spartacus.

- Alle trodde at han kom til å vinne løpet. Men plutselig var han tilbake i gruppen. Da jeg forserte Muur’en blant de ti beste, og bare de sterkeste rytterne satt med, visste jeg at alt kunne skje, erindrer Nuyens.

Cancellara ga seg som vi husker ikke med ett støt, når rytterne nærmet seg målgang i Ninove angrep sveitseren igjen. Nuyens forstod momentant at det var nå rittet skulle avgjøres.

På dette tidspunktet var gruppen delt i to, med omtrent tjue meters mellomrom. Det ville både Cancellara og Nuyens utnytte.

- Jeg skjønte at dette var det riktige øyeblikket. Jeg måtte gi alt for å lukke gapet på en meter, jeg visste hvor vanskelig det ville bli for gruppen som lå tjue meter bak å hente oss inn. Jeg føler i dag at det var der jeg vant løpet, forteller 31-åringen.

LES OGSÅ:Bjarne Riis' søte hevn

- Da vi kom til spurten visste jeg godt at jeg var raskest, men det er en ting å være raskest etter 150 kilometer, og noe helt annet å være raskest etter 250. Men heldigvis hadde jeg gode nok bein til å avgjøre til min fordel, avslutter Nuyens.

- Thor gjorde en flott jobb
Johan Van Summerens vinnerløp utviklet seg på en helt annen måte. Sammen med Gabriel Rasch gikk belgieren i et brudd tidlig i løpet, som favorittene lot stikke avgårde.

- Jeg hadde bra bein hele uka. Jeg følte det allerede på torsdag (løpet ble arrangert søndag 10. april, vår anm.), forteller Van Summeren.

Thor Hushovd var Garmin-lagets soleklare kaptein i rittet, og Van Summeren vektlegger at han aldri hadde vunnet hvis ikke favorittene hadde sett på Oksen i verdensmestertrøya.

- Thor gjorde en flott jobb. Han trengte ikke kjøre. Han ville bare ha en fordel om Cancellara kjørte meg inn. Det ville vært flott for han, mener Van Summeren.

10. april 2011 er nok en dag Van Summeren aldri vil glemme.

Belgierens største drøm gikk i oppfyllelse og han skrev seg inn i historiebøkene med fet skrift. I jubelrusen fridde han oppå det hele til kjæresten sin.

LES OGSÅ:Sjokkvinneren fridde etter målgang

- Det var min drøm å vinne Roubaix. Jeg vet det er rittet som passer meg best, men det er ingen garanti for seier. Du trenger en eksepsjonell dag på akkurat riktig øyeblikk, og det hadde jeg, konkluderer Garmin-rytteren.

Kommentarer til denne saken