RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Al Bello / AFP

Alle spurte hvorfor ...

... Mike Tomlin fikk trenerjobben i Pittsburgh Steelers som 34-åring i 2007. Nå vet de.

Det manglet ikke kritikere da Mike Tomlin i januar 2007 ble den yngste hovedtreneren i historien til Pittsburgh Steelers, det mestvinnende laget i amerikansk fotballs historie. Tomlin ble også den første svarte hovedtreneren i klubben.

Fansen lurte på hvorfor Pittsburgh Steelers satset på en 34-åring uten noen som helst erfaring som hovedtrener. Steelers var tross alt det laget som hadde vunnet Super Bowl flest ganger, og jobben ble regnet som en av de mest prestisjefulle trenerjobbene i all amerikansk idrett, ikke bare i National Football League (NFL).

Tomlin var dessuten ikke bare uerfaren, han var bare 34 år.

Spillerne visste ingenting. De ble minst like overrasket som alle andre.

- Valget av Mike Tomlin kom ut av det blå. Ingen ventet det. Vi trodde at en av de trenerne som var i klubben, ville bli forfremmet, sannsynligvis Russ Grimm. Mange av spillerne visste ikke hvem Mike Tomlin var, sier wide receiver Hines Ward ifølge Washington Post.

En god lærer
Steelers forklarte at Tomlin fikk hovedtrenerjobben fordi han er åpen for forandringer, ikke nøler med å ta konfrontasjoner og fordi han får spillere til å prestere på et høyere nivå enn de har gjort før han overtar dem.

- Han kan få hvem som helst til å forstå det han prøver å lære bort. Det er essensen av hva en trener må gjøre, uansett hvilket nivå han befinner seg på, forklarte Tony Dungy da Sports Illustrated lurte på hvorfor Tomlin ble ansatt som forsvarstrener i Tampa Bay Buccaneers i 2001.

Tre år senere er det ikke lenger noen som trenger en forklaring på hvorfor Mike Tomlin fikk jobben.

Tomlin ledet Pittsburgh Steelers til klubbens sjette Super Bowl-tittel i 2009, som den yngste treneren noensinne. Han har ledet Pittsburgh Steelers til Super Bowl igjen i år. Natt til mandag kan han bli den yngste treneren som har vunnet Super Bowl to ganger.

Stoler på andre
Hva gjør Mike Tomlin så suksessfull? Lokalavisen Pittsburgh Tribune-Review har forsøkt å finne svar på dette.

En av dem som har bidratt til å opplyse lokalavisen, er kommunikasjonssjef Carl Francis i NFLs spillerforening. Han trekker fram Tomlins evne til å stole på sine assistenttrenere, Bruce Arians (offensiv trener) og Dick LeBeau (defensiv trener).

- Mange ganger når Ben (quarterback Ben Roethlisberger, red. anm.) kommer til sidelinjen for å diskutere taktikk, går Mike bort derfra. Dette er en tillitsfull trener som stoler på staben sin. Mange andre trenere ville ha sagt «La meg vise dem at jeg er sjefen». Mikes holdning er «hvorfor forandre på noe?», forklarer Francis.

Denne stilen kan Mike Tomlin unne seg fordi laget er fullt av veteraner. Pittsburgh Steelers er på vei til sin tredje Super Bowl på seks år. Han lærte nok også mye av sitt første år i jobben, da han ledet Steelers til ti seirer og seks tap før laget ble slått ut av Jacksonville i en utslagskamp før sluttspillet startet.

- Han ville ha to treninger hver dag, i fullt utstyr, hele dagen. Da vi kom til kampen mot Jacksonville, var vi et mørbanket og utslitt lag, forklarer Hines Ward, en av veteranene i laget.

Sesongen etter gikk Steelers gjennom grunnserien med tolv seirer og bare fire tap på veien mot seier over Arizona og lagets sjette Super Bowl-tittel.

Kjenner spillerne
Forrige sesong ble en ny nedtur, uten sluttspillplass, men spillerne var nå godt kjent med Tomlin og hadde full tillit til den unge sjefen. Han beskrives som en strålende motivator, som er flink til å vite når han bør holde seg i ro og når han bør være aggressiv.

- Han vet hvilke knapper han skal trykke på. Han vet hvordan han skal få oss til å fokusere, få oss i gang. Han har et bestemt budskap hver uke, og det budskapet hamrer han inn hver eneste dag, sier Chris Hoke.

- Han forstår hvordan dette laget fungerer, og jeg mener at det er dette som gjør trenere gode. Når det er på tide å dytte oss, dytter han oss. Når det er på tide å holde oss igjen, holder han oss igjen. Det er dette som gjør en trener til en god trener; å forstå spillerne, sier Brett Keisel.

Nå er Pittsburgh tilbake i Super Bowl for åttende gang i historien. Bare Green Bay Packers står i veien for lagets sjuende tittel.

Og Mike Tomlins plass i historien.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere