Gå til sidens hovedinnhold

«Alle» stjernene ville snakke om Norge-grepet etter kampen: - Gjør meg utrolig stolt

Thorir Hergeirsson får ofte kritikk for å ikke gjøre det, men i OL-kampen mot Nederland tok han sjansen.

NORGE - NEDERLAND 29-27:

TOKYO (Nettavisen): Det ble et tøft og jevnt oppgjør mellom Norge og Nederland i Tokyo-OL lørdag kveld. Nederlenderne hang seg på hele veien.

Norge så ut til å skulle få en luke ved et par anledninger, men hver gang slo Nederland tilbake og sørget for at det ble et drama helt inn i sluttminuttene.

Lagene fulgte hverandre tett helt inn i sluttminuttene, men de siste fem minuttene skaffet Norge seg en luke og det var nok til å sikre to nye poeng.

Nora Mørk var svært sentral for det norske laget og endte kampen med ni scoringer.

Mørk: - Utrolig stolt

Etter kampen kom de norske stjernene én etter én bort til Nettavisens reporter i den såkalte pressesonen og de la ikke skjul på at det var spesielt en ting de var svært godt fornøyd med fra oppgjøret.

De ga alle klart uttrykk for hvor stolte de var over å vinne denne kampen som et lag og at flere av de som ofte må sitte på benken i de store kampene, fikk komme inn å bidra med avgjørende prestasjoner.

Spillere som Vilde Ingeborg Johansen, Kristine Breistøl og Marta Tomac spilte alle en sentral rolle da Norge dro ifra og avgjorde det hele mot tampen.

- Det er noe av det som gjør meg aller gladest. Ikke minst at folk bare får det ut med en gang. Det er en enorm styrke og det var ordentlig bra for oss, sier kaptein Stine Bredal Oftedal til Nettavisen.

Hun får støtte av toppscorer Nora Mørk.

- Thorir gir tillit til de andre spillerne også tar de den sjansen. Det er skikkelig kult. Det smaker enda bedre da, sier 30-åringen.

- Hvor vanskelig er det for de som sitter mye på benken å være skarpe?

- Det kan være utrolig utfordrende. Det kan gå litt begge veier. Det har vært vanskelig å komme inn mot Angola, for eksempel. De spiller en helt annen type håndball. Men så kommer vi her mot en litt mer europeisk stil og da ser du at de skrur på. Det er jeg utrolig stolt over og vi har et veldig bra lag og det er gøy å ta en sånn seier for alle får bidra, svarer Mørk på spørsmål fra Nettavisen.

Herrem: - Terningkast seks

Camilla Herrem er også imponert over de som kom inn mot Nederland, laget som er regjerende verdensmestere.

- Det er tøft, det er steinhardt. Du kommer utpå og så skal du rett på med en gang, men jeg synes at de gjør en helt imponerende jobb i dag. Du skal være ganske tøff i hodet for å komme innpå og skru på en bryter. Du ser at det er fullt mulig og de gjør det til terningkast seks. Det var fantastisk å se på, sier hun til Nettavisen.

Bredal Oftedal trekker fram at det jobbes mye innad i laget, fra både spillere og trenernes side, med å få alle til å føle seg som bidragsytere i laget.

- Ja, det er selvfølgelig tøft å sitte mye og se på, men samtidig føler jeg at vi prøver å være i laget. Trenerne prøver å gjøre folk veldig klare for oppgavene sine og jo mer man tar de rollene, jo bedre er det for laget. Det vi ser i dag er et prakteksempel.

Hergeirsson: - Veldig viktig

Landslagstrener Thorir Hergeirsson sier at det var en del av planen å gi mange muligheter i denne kampen, siden Norge alt var klare for kvartfinale.

Islendingen har gjentatte ganger fått kritikk for at han rullerer for lite i mesterskap og at for få spillere kommer skikkelig i gang, men lørdag tok han sjansen på å la de mer etablerte hvile. Kaptein Stine Bredal Oftedal, en av Norges aller viktigste spillere, fikk seg blant annet en hvil på benken da det hele skulle avgjøres.

- Det er veldig viktig og helt riktig. For at de skal være forberedt på å komme inn og gjøre sine greier i korte perioder, eller lengre perioder, så er det viktig at de får gjøre det. Vi hadde bestemt oss for at vi skulle bruke denne kampen her og kampen mot Japan til nettopp det, for vi er klare for kvartfinale og vi har jo ingen styring på hva som skjer i den andre gruppen. Det spiller ingen rolle, vi trenger ikke tenke på det en gang, sier han til Nettavisen.

- Det handler mest om å bygge vårt lag og da valgte vi det her. Vi får på Vilde Ingeborg (Johansen) når Henny Reistad er ute, vi får i gang Kristine Breistøl og Marta Tomac kommer inn når Stine (Bredal Oftedal) trengte å hvile. Og da gikk det bra, sier islendingen etter kampen.

- Gir selvtillit

Til tross for en jevn kamp hele veien valgte Thorir Hergeirsson å rullere en del på laget, både fra start og underveis i oppgjøret.

Det får landslagssjefen ros for av håndballekspert Ole Gustav Gjekstad.

- Det er gledelig at Norge bruker hele laget og at de spillerne som kommer inn mot slutten og som ikke har spilt så mye, bidrar til å avgjøre kampen. Det er bra og jeg tror det gir selvtillit til resten av laget for resten av turneringen, sier Gjekstad i Discoverys studiosending etter kampen.

Effektiv start

Norge gikk ut i et stort tempo mot nederlenderne og scoret i de fire første angrepene. Veronica Kristiansen, Nora Mørk,Camilla Herrem og Stine Skogrand sørget for en god start på kampen, men de nederlandske jentene holdt likevel bra følge.

Etter drøye sju minutter var det norske laget kun foran med ett mål på 5-4, til tross for den gode åpningen. Norge fortsatte å føre kampen gjennom omgangen.

Målvakt Silje Solberg startet kampen med en redning og hadde noen gode involveringer, men Norge slet med å skaffe seg en skikkelig luke.

Etter 15 minutters spill begynte det imidlertid å se ut som de norske jentene skulle dra ifra litt. Etter en periode med tre mål av Mørk, ett av Stine Bredal Oftedal og ett av Kari Brattset Dale var Norge foran med 10-7 da halve første omgang var spilt.

Luke til pause

Like etter scoret Camilla Herrem Norges ellevte mål på en kontring og luken var på fire mål. Nederland skulle imidlertid kjempe seg tilbake i matchen.

Da klokka passerte 25 minutter var Norge igjen bare ett mål foran på 13-12.

Mot slutten pådro Nederland seg en tominutters utvisning, noe som Norge utnyttet godt. Raske mål av Kristiansen, Herrem og Skogrand ga en tremålsledelse.

Da signalet for pause lød i hallen var Norge nettopp tre mål foran på 16-13.

Nektet å gi seg

Til tross for at Norge så ut til å skulle dra ifra nederlenderne innledningsvis i andre omgang, hang de seg på videre og ti minutter ut i andre omgang var det likt.

Det sto 20-20 mellom de to lagene. Nora Mørk åpnet andre omgang strålende for Norge og noterte seg for fire scoringer de først drøye ti minuttene.

Men selv ikke Mørk var nok til å parkere Nederland. I det 17. minutt tok Nederland ledelsen for første gang i kampen og ledet med 23-22.

Nå var det Norge som måtte kjempe seg tilbake. Det var tett og jevnt hele veien, men med rundt tre minutter igjen hadde de norske jentene snudd kampen igjen.

Da klokka viste 27 minutter var Norge foran med tre på stillingen 29-26.

Dette klarte aldri nederlenderne å svare på og dermed vant Norge den såkalte toppkampen i gruppe A og står med full pott etter fire kamper i OL.

Vertsnasjonen Japan venter i siste kamp. Norge er for lengst videre til kvartfinale.