Torsdag vant Stavanger 3-2 borte mot Stjernen, etter en meget omdiskutert scoring, åtte minutter ut i sisteperioden.

Stjernen-spillerne protesterte kraftig på avgjørelsen til dommerne om å godkjenne scoringen, og reprisene viser at de hadde rett.

Pucken gikk inn i mål på utsiden av stolpen, gjennom et hull i nettet.

Etter kampen har diskusjonen rundt videodømming i norsk hockey blusset opp igjen, og mange profiler i norsk hockey mener det må innføres videodømming på alle norske arenaer i GET-ligaen.

Ikke styresak
Nettavisen har pratet med presidenten i Norges ishockeyforbund, Nils Gerhard Nilsen, om de siste dagers diskusjoner.

- Er du enig med de som mener videodømming bør innføres i GET-ligaen?

- Det har ikke vært noe tema i styret i år, sier hockeypresident Nils Gerhard Nilsen til Nettavisen.

Daglig leder i Lørenskog ishockeyklubb, Svein-Erik Edvartsen, mener Elitehockey må ta mye av ansvaret for at det ikke har blitt innført videodømming i norsk hockey.

- Hvis du leser bloggen min, så ser du at jeg synes det er rart at Elitehockey ikke har tatt tak i det, sier Edvartsen til Nettavisen.

- Det var en situasjon i 2011 hvor alle snakket om video, og så skjedde det samme i 2012, og det samme igjen i 2013. Men det skjer ingenting mellom de ulike situasjonene. Så vidt jeg vet så har ikke klubbene blitt kalt inn til et møte med forbundet om video, fortsetter han.

Svensk suksess - norsk fiasko
I november 2013 var klubbene i GET-ligaen invitert tilt et møte hos Elitehockey hvor Allsvenskan var på besøk. De forklarte hvordan videodømmingen fungerte i deres liga.

- Klubbene har blitt innkalt til et møte denne sesongen og det var i november. Der var det to representanter fra Allsvenskan som blant annet redegjorde for hvordan de løser dette med videodømming. Problemet i Elitehockey er at det aldri skjer noe verken mellom møter eller mellom de tvilsomme målsituasjonene. Ikke en gang referat fra fellesmøtet med Allsvenskan har vi sett noe til. Det er kun én maktfaktor i norsk ishockey og det er Norges Ishockeyforbund. Alle vet det, men nesten ingen tør å si det høyt, sier Edvartsen.

Klar tale
Kostnadene for å installere videoutstyr til et slikt system vil koste rundt 250.000 kroner per klubb, og det vil koste 100.000 kroner per sesong å drifte dette.

Flere norske ishockeyklubber sliter kraftig økonomisk, og mange klubber sliter med å levere grønne tall i budsjettet. En kostnad på 250.000 høres kanskje ikke mye ut, men for en norsk hockeyklubb er det utrolig mye penger.

Hockeypresidenten mener det ikke er noen tvil om at denne regningen er det klubbene selv som må ta.

- Dette er en kostnad som klubbene må bære. Kostnadene må måles opp mot hva man vinner ved å gjøre det.

Dette er ikke Edvartsen enig i. Han mener regningen for slikt utstyr må deles på.

- Forbundet må minimum ta halve regninga. Det er det ingen tvil om, sier han.

Nilsen er imidlertid enig i at kvaliteten på produktet GET-ligaen ville blitt bedre med et slikt system.

- Alt som kan forbedre kvaliteten på avgjørelsene i kampene er vi jo enige om at vi må få til, sier hockeypresidenten til Nettavisen.

Han forteller videre at videodømming vil sikre kvaliteten på de avgjørelsene dommerne er i tvil om.

- Man vil jo unngå feil som ingen ønsker. Det går veldig fort i ishockey, og det går bare fortere og fortere. Jeg skjønner godt at det i enkelte situasjoner er vanskelig for dommerne. Særlig foran mål hvor det er tett med folk og raske skudd.

Mer penger
- Tilskuddet fra Norges Idrettsforbund til Norges Ishockeyforbund har økt betydelig de siste ti årene. I 2002 var tilskuddet til hockeyforbundet på 1,8 millioner, forteller Edvartsen.

- I 2012 var det på 11,5 millioner. Med andre ord mer enn en seksdobling. I tillegg har tilskuddet fra Det Internasjonale Ishockeyforbundet til hockeyforbundet også økt betydelig. Det er på tide at klubbene også ser noe til dette, sier Edvartsen.

Hockeypresidenten åpner for å gå i dialog med Elitehockey, som er klubbenes egen forening, og dommerforeningen.

- Dette er en sak vi må diskutere med dommerforeningen og Get-ligaklubbene.

Vil det hjelpe?
Han er imidlertid usikker på hvor mye forskjell et slikt system vil utgjøre i løpet av en sesong, og han har ikke tall på hvor mange omdiskuterte hendelser man har hatt i den norske toppserien de siste årene.

- Skal man investere de pengene det koster for slikt utstyr for å redusere én eller ti feil? spør han.

- Dette er noe vi må diskutere med partene som er involvert, fortsetter han.

Nilsen ser imidlertid at et slikt system vil løfte kvaliteten på norsk hockey.

- Man får en kvalitetsøkning, men det er en kost, nytte-vudering.

Lisenskrav?
- Kan det være aktuelt å innføre å ha videoutstyr som et lisenskrav?

- Nei, det gjør vi ikke. Vi har krav om at man skal kunne se resultattavlen for eksempel. Det er en rekke pålegg som forbundet setter for å kunne avvikle en getligakamp. Forbundet kan ikke ta de kostnadene, klubbene må ta disse kostnadene. Kanskje vi må innføre måldommere?

Hockeypresidenten forteller at man i dag har en «sovende regel» om et måldommersystem, noe som vil si at man har én måldommer bak hvert mål, som har i oppgave å se om pucken krysser mållinjen.

- Den er ikke iverksatt. Det har også med kostnader å gjøre. Det er en «sovende» bestemmelse.

- Hvorfor er ikke den iverksatt?

- Fordi det er få situasjoner der man er i tvil. Videodømming er jo enda sikrere enn det også. Med video kan man rekonstruere hele hendelsen, avslutter Nilsen.