*Nettavisen* Sport.

«Alle visste jeg brukte doping»

Foto: Tim de Waele (@TDWsport.be)

VM-toer langer ut mot Bjarne Riis og andre sportsdirektører

09.11.13 13:12

Danske Bo Hamburger brukte EPO i størsteparten av karrieren fra 1995-2003. Det bekreftet han etter påstander fra Michael Rasmussen i boken «Gul feber», som omhandler Rasmussens sykkelkarriere og sykkelsportens mørke sider.

Hamburger er sportsdirektør i Christina Watches, og bakgrunnen for innrømmelsen er at han mener Bjarne Riis og andre sportsdirektører må ta ansvar for det det han omtaler som en syk kultur.

- Jeg vil gjerne poengtere at jeg ikke har noen horn i siden på Bjarne Riis med tanke på doping. For som jeg sier, alle sportsdirektører jeg har syklet under visste jeg brukte doping, sier Hamburger til BT.

«Alle visste det»
Bo Hamburger starten proffkarrieren på nederlandske TVM i 1991 og ble der fram til 1997. Tre år senere signerte han en toårskontrakt på Team CSC. Han avsluttet karrieren i 2006 på Italienske Miche. Hamburger hevder at alle hans sportsdirektører i løpet av karrieren visste han dopet seg, og at han er lei av den ensidige skylden mot rytterne.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Jeg er lei av at det kun er oss sykkelryttere som bli fremstilt som sorte får og idioter, som ikke kan følge regler. Det er ikke for å si fra meg noe ansvar, for jeg har et like stor brikke i spillet som eksempelvis Bjarne Riis. Vi var alle sammen en del av kulturen som ble skapt. Men hvis vi alle sammen tar litt ansvar, blir det litt lettere å rydde opp, sier Hamburger.

Ingen oppfordring
Hamburger avviser at Riis skal ha oppfordret ham til å bruke doping, men Riis har vært vel vitende om bruken, også da han var trener for Hamburger. Selv om Hamburgers avsløring belaster Bjarne Riis, sier Hamburger han kun vil ha alle kortene på bordet.

- Det viktigste er å fortelle alt som har skjedd og hva man har vært en del av. Bjarne Riis i 2001 er neppe den samme som i 2013, og jeg tror han også vil ha en ren sport.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hamburger sier han har et kjempeansvar som sportsdirektør, og at han sier klart fra til rytterne på laget om at doping ikke er veien å gå. Selv om det har blitt færre dopere, tror Hamburger fortsatt at mange tar snarveien.

- Da jeg var proff anslår jeg at 70 prosent var dopet. Selv om det ser bedre ut i dag, tror jeg rundt 20 prosent av dagens ryttere er dopet. Jeg er så gammel i «gamet» at jeg ser det ikke er naturlig når noen ryttere slår våres helt suverent, sier Hamburger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.