Gå til sidens hovedinnhold

- Alltid drømt om å vinne på hjemmebane

Sky-rytteren har aldri syklet så nær gårdstunet på Follebu i et så stort sykkelritt.

- Hvis du du får vite at du får vinne én etappe i Glava Tour, vil du vinne den på bursdagen din, 17. mai, eller på hjemmebane på Lillehammer?

Det spørsmålet fikk Edvald Boasson Hagen da vi pratet med han i forbindelse med forberedelsene til hans første profesjonelle ritt hjemme i Norge. Vi skal ikke avsløre svaret riktig ennå. 16. mai starter Edvald i Sandefjord i rittet som kan bli en skikkelig suksess for den nå 24-år gamle gutten fra Rudsbygd. Glava Tour of Norway har fem etapper. Edvald kan vinne dem alle. Han sier det ikke selv, men alle andre sier det, inkludert lagkamerat Lars Petter Nordhaug.

- Dette blir veldig gøy. Jeg gleder meg til å kjøre på hjemmebane, sier Edvald til procycling.no.

Passerer barndomshjemmet to ganger
Som alltid er han ganske beskjeden. Han sier aldri for mye, men det er ikke sånn at det er for lite. Etappen på Lillehammer går på flere av veiene hvor Edvald har trent siden han var liten gutt. På den første runden etter målpassering i Lillehammer sykler de forbi barndomshjemmet hans to ganger. Først på oversiden, for deretter å kjøre tilbake igjen til Lillehammer på nedsiden av barndomshjemmet.

Her følger du etappen mot Lillehammer LIVE!

- Jeg har aldri kjørt et så stort løp så nære hjemmet mitt. Jeg har tenkt tanken at det kunne vært kult, men jeg hadde aldri trodd at det skulle skje. Det blir ekstra gøy nå som det blir en realitet. Jeg håper det blir en fantastisk folkefest hele veien, forteller en glødende norsk unggutt.

De fleste kan nok kjenne seg igjen i dagdrømmesituasjoner mens de utøver idrett. Kanskje drømte du deg bort til en stor stadion da du spilte fotball på løkka som liten, kanskje drømte du om å vinne OL-gull i hopp da du hoppet ned trappa og satte nedslag, eller så drømte du om å sykle sykkelritt på hjemmebane. For Edvald er det siste tilfelle.

- Ja, jeg har dagdrømt om ritt da jeg har syklet på disse veiene. Jeg har alltid kjørt intervaller i bakken opp til Øverbygda, forteller lysluggen.

- Bakkene er harde nok til å skille
For ordens skyld: Øverbygda ligger på toppen av bakken på vei opp til passering av barndomshjemmet til Edvald for første gang. Bakken starter på Fåberg. Det var opprinnelig der folk bodde i Lillehammer-området. Bakken stiger jevnt den første kilometeren, før den svinger venstre og blir enda brattere.

- Jeg har alltid tenkt på at det hadde vært gøy med ritt opp den bakken, medgir Edvald.

Bakkene har også sitt eget særpreg. Edvald klarer ikke å sammenligne bakkene han skal møte i og rundt Lillehammer med noe annet han har kjørt.

- De blir ikke like harde som fjellene i touren eller giroen, men bakkene er harde nok til at det vil skille, forteller Edvald.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

To ganger over kongebakken
Den tøffeste bakken finner vi på motsatt side av hoppbakkene i Lillehammer. På vestsiden av Mjøsa. Rytterne kommer over den gamle Vingnes-brua, før de kjører opp gjennom boligfeltet med samme navn. Deretter flater det litt ut, før man sykler videre opp mot Pålstuen og Reistadbakken, og etter hvert Saksheim. Dette er Edvalds beskrivelse av bakken:

- Den er tøff. Den er skikkelig bratt i starten nede på Vingnes. Deretter fortsetter den å være bratt etter det litt flate partiet. Mot toppen flater det ut litt, men det går fremdeles jevnt oppover. Jeg er litt usikker på hvor lang den egentlig er, men mange vil dette av opp bakken, forteller Edvald.

For Edvalds del marker Glava Tour starten på del to av sesongen. Etter klassikersesongen starter han nå oppkjøringen til Tour de France og OL i London.

- Fram mot rittet har jeg en periode med litt mindre trening. Glava Tour kommer i en opptreningsfase til touren. Målet er å vinne minst en etappe og sammenlagt. Jeg håper jeg kan klare det. Når jeg først skal sykle hjemme i Norge, så håper jeg at jeg slipper å skuffe.

Men hva vil han vinne?
Og så er vi framme ved spørsmålet som innledet denne artikkelen. Hvor vil Edvald helst vinne? Vil han vinne på hele Norges bursdag, som også er hans egen? Eller vil han helst vinne hjemme på veiene der han la grunnlaget for en allerede fantastisk karriere? Da han ga oss svaret fremsto han som mer bestemt enn vanlig. Det virket nesten som dette var noe han hadde tenkt på fra før.

- Jeg vil helst vinne på hjemmebane på Lillehammer. Da er jeg skikkelig hjemme, så det er ingen tvil. Men jeg er fornøyd uansett hvor jeg vinner, understreker han til slutt.

Denne artikkelen ble opprinnelig skrevet til Glava Tours offisielle rittavis.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken