Gå til sidens hovedinnhold

Alpinistene satser som aldri før

Nå vil de tilbake på toppen i slalåm og storslalåm.

Alpinistene vil tilbake på toppen i de tekniske disiplinene (slalåm og storslalåm), men det er likevel ikke aktuelt å dele verdenscuplaget.

– Vi ser som det svært viktig at vi har et samlet lag. Det har vi tradisjon for i norsk alpin skisport, og det er naturlig å ha et lag på verdenscupnivå også ut fra antallet løpere. Vi må ta vare på det som er bra i satsingen vår.

– Men økonomien er blitt en del bedre før denne sesongen enn hva tilfellet var i fjor. Det har gjort at verdenscuplaget har fått ytterligere en trener på plass, noe som gjør at vi i perioder kan dele laget slik at teknikerne og fartskjørerne kan trene parallelt, forteller sportssjef Claus J. Ryste til NTB.

Han har seks kjørere i verdenscuplaget sitt. Ved siden av Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud er det Truls Johansen (ny), Leif Kristian Haugen, Lars Elton Myhre og Truls Ove Karlsen. De fire sistnevnte er teknikerne i laget, mens Svindal og Jansrud kjører alt.

– I og med at verdenscuplaget for menn har en trener mer enn før, gir det muligheter for større individuell oppfølging. Dessuten trenger ikke trenerne å slites mellom fart og teknikk. Nå kan vi trene parallelt i den grad det er nødvendig, sier Ryste.

Vel 20 millioner kroner
Han har vel 20 millioner kroner til rådighet for sportslig satsing og konkurranser i år. Det er en økning på mellom 25 og 30 prosent i forhold til i fjor.

– Vi har det vi trenger rent økonomisk. Etter at vi slet i fjor høst, kan du godt si at sola har brutt gjennom skydekket på det økonomiske området. Nå har vi ressurser til å satse mye bredere enn før. Det er den store forskjellen fra i fjor, forteller sportssjefen.

Han understreker også at alle sponsorplasser er utsolgt i alpint. Det gir en forutsigbarhet som gjør at det er mulig å satse på litt sikt, og den forbedrede økonomien gjør også at trenersiden er styrket på kvinnesiden. Ryste understreker at alpinistene har svært solide sponsorer i ryggen.

– Sveitseren Stefan Alplandalp forsterker kvinnesatsingen. Vi kaller ham gjerne for skandinavisk fartssjef på grunn av det tette samarbeidet vi har med svenskene. Han har tidligere trent det sveitsiske alpine kvinnelaget i fart, så han har bred og fin internasjonal erfaring, sier Ryste.

Han forteller videre om et fint sportslig miljø i de forskjellige lagene i alpint, og han sier at det er en fin miks i lagene etter at en del europacupkjørere er sluppet inn i varmen både på herre- og kvinnesiden.

6-10 i VM-troppen
VM i Schladming blir hovedmålet for alpinistene kommende vinter. Claus J. Ryste håper på å stille med en tropp på mellom seks og ti utøvere der.

– Jeg håper jo at alle de seks guttene på verdenscuplaget skal klare å kvalifisere seg, og i tillegg kan det fort bli tatt ut tre-fire jenter. Lotte Smiseth Sejersted er vel rimelig sikker på en plass, men jeg håper også noen av de andre skal ta steget, sier Ryste til NTB.

I tillegg til VM satser Aksel Lund Svindal knallhardt på å vinne den store krystallkula (verdenscupen sammenlagt).

– Hvor mange medaljer er målet i VM?

– Det har jeg ikke lyst til å tallfeste, men jeg regner med at både Svindal og Jansrud har tatt mål av seg til å kjempe om medaljer i alle øvelser på lange ski (storslalåm, super-G og utfor). Håpet er også at vi gjennom hele sesongen skal forbedre oss kraftig i slalåm, og at vi nærmer oss toppen igjen i storslalåm, der vi fikk en liten nedtur i fjor, sier sportssjef Claus J. Ryste.

Om tre og en halv uke starter den alpine verdenscupsesongen med storslalåm for både kvinner og menn i østerrikske Sölden. (©NTB)

Reklame

Nå er det tilbud på de populære julepysjene