*Nettavisen* Sport.

Alsgaard: - Ikke nok å være bajas

Foto: Laurent Cipriani (AP/Scanpix)

Thomas Alsgaard er imponert over Petter Northugs forvandling.

07.12.08 15:53

«Norges nye Alsgaard». Det var tittelen på Nettavisens aller første intervju med Petter Northug, publisert 14. november 2005. 19-åringen hadde akkurat slått hele seniorlandslaget i et testrenn på rulleski.

- Petter har et enormt potensial. Sannsynligvis har vi ikke hatt en junior på et så høyt nivå siden Thomas Alsgaard. Petter trener veldig bra og har et utrolig pågangsmot. Jeg ser ingen begrensninger som gjør at han ikke skal kunne bli like god som Alsgaard og Bjørn Dæhlie, sa daværende landslagstrener Krister Sørgård.

Et par måner senere ble Petter Northug Norges heteste skinavn, da han av samme Sørgård ble vraket til OL i Torino til tross for at junioren pekte nese til konkurrentene i NM.

Les alt om den fantastiske vinterhelga i Nettavisens vintersportsmagasin!

Gratispassasjer?
Siden har det vært ekstremt mye Petter Northug i norske medier. Og den unge trønderen har levert varene innimellom, med det vanvittige rykket som avgjorde VM-stafetten i Sapporo i 2007 som det sportslige høydepunktet.

Likevel har Northug aldri tatt steget opp på samme nivå som Bjørn Dæhlie og Thomas Alsgaard. Det har vært for langt mellom triumfene, og Northug er blitt beskyldt for å være gratispassasjer både i konkurranse og på trening.

Helt til nå.

Innledningen på 2008/09-sesongen – med høydepunkter som Tour de Ski og VM i Liberec på terminlista – bærer bud om at Petter Northug endelig har tatt det siste steget.

Fire verdenscupstarter, to individuelle og to stafetter, har gitt tre seirer og en tredjeplass. Selv om han bare har gått halvparten av de individuelle rennene, leder han verdenscupen sammenlagt.

Avgjorde i bakken
Northug har alltid vært tilnærmet uslåelig i spurter – hvis han har klart å henge med til spurten. Denne sesongen har han klart det tre av tre ganger, og vunnet alle.

Likevel er det kanskje tredjeplassen i Gällivare som best illustrerer Northugs framgang. Renn med individuell start regnes som de gjeveste – fordi man der faktisk må gjøre jobben selv. Man hevder seg ikke i toppen uten topp fysisk kapasitet.

Også avslutningen av søndagens stafett i La Clusaz vitnet om at Northugs motor er blitt sterkere. For det var ikke på oppløpet Northug parkerte konkurrentene. Det var over den siste knalltøffe bakketoppen han viste svenske Marcus Hellner ryggen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Gledelig
Ikke rart den gamle skikongen Thomas Alsgaard, som kommenterte løpet for NRK, lot seg imponere.

- Det holder ikke bare å være bajas og prate tull. Du må levere litt innimellom også. Derfor er det gledelig å se at Northug har tatt tak i de tingene han var svak på, kommenterte Alsgaard, som mener den unge trønderen som ble spådd som hans arvtaker, har tatt et steg framover.

For ordens skyld: Petter Northug var ikke den eneste som gikk fort for Norge i stafetten. Tor Arne Hetland hang bra med på førsteetappen, Martin Johnsrud Sundby vekslet alene i tet etter andreetappe og Tord Asle Gjerdalen slapp aldri Anders Södergren forbi seg på tredjeetappen.

Dermed gikk Petter Northug ut i delt ledelse på sin sisteetappe. Da er han som kjent vrien å slå.

Se komplette resultater her (ekstern lenke)

PS. Petter Northug har nå også overtatt ledelsen på premiepengelista i langrenn. Fire renn har bragt inn 26.000 sveitserfranc, tilsvarende drøyt 155.000 kroner. Se hele premielista her (ekstern lenke)

Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.