*Nettavisen* Sport.

Alt avhenger av Contador

Foto: Luk Beines (AFP/Scanpix)

Saxo Banks Richie Porte er usikker på hvordan 2011-sesongen blir. Årsaken er Alberto Contadors mulige utestengelse.

27.11.10 08:16

En av sesongens store overraskelser, Richie Porte, er klar for å ta mer ansvar i 2011. Unggutten fra Tasmania slo igjennom med et brak i Giro d’Italia. Der vant han den hvite ungdomstrøya og fikk smake på rosa underveis.

Men hva gjør egentlig en ung sykkelproff utenom sesongen?

- Ikke så veldig mye, flirer Richie Porte til procycling.no.

- Siden jeg var hjemme i forbindelse med VM har jeg ikke dratt hjem ennå, forklarer han.

- Dette er tiden på året der jeg kan være en normal ungdom. Jeg kan ta noen øl ekstra, ha det gøy og lade batteriene foran en ny sesong.

Richie Porte bodde i sine glade amatørdager i Italia. Da han ble proff flyttet han til skatteparadiset Monaco.

I trening igjen
Da vi snakket med Porte, hadde han akkurat begynt den seriøse treningen. Nå, noen få uker senere, er han med andre ord godt i gang.

- Jeg har stort sett svømt og trent alternativt for å koble av, forklarer Porte.

- Det blir litt sykling også, medgir Porte.

Dagen etter vi snakket med han, skulle han på treningstur med selveste Eddie Merckx.

- Det kommer til å bli fantastisk! Jeg har aldri møtt han før, sier en henrykt 25-åring.

Spent på det «nye» laget
Team Saxo Bank kommer til å se helt annerledes ut i 2011. Brødrene Schleck har stukket av gårde med store deler av laget, og usikkerheten rundt Alberto Contador gjør ikke ting lettere for Bjarne Riis, og resten av rytterne.

- Vi kommer til å få et sterkt lag, slår han fast.

- Vi har ikke like mange stjerner som i 2010, men mange ryttere kommer til å ta mer ansvar. Det inkluderer ryttere som Gustav Erik Larsson, Chris Anker Sørensen, Baden Cooke og meg selv.

Porte har også tro på at laget kan prestere godt i klassikerne, og fremhever at det ikke bare er Contador som er sterke fra den spanske kontingenten.

Usikker på eget program
Porte vet ennå ikke helt hvordan sesongen vil se ut. Mye avhenger naturlig nok av hva som eventuelt kommer til å skje med Contador.

- Jeg har muligheten til å kjøre touren, men det avhenger av om Contador blir frikjent, eller hvor lang utestengelse han får.

- Jeg liker giroløypa også, så det kan tenkes at jeg stiller der igjen også. Det blir hvert fall ikke aktuelt med noen giro-tour. Giro-vuelta er nok langt smartere.

- Selv om jeg fort kan får mer ansvar neste år, blir det enda ett år med læring som hovedfokus, konstaterer Porte.

- Moro å kjøre på hjemmebane
Foruten giroen, var VM på hjemmebane høydepunktet i Portes første sesong som profesjonell sykkelrytter. Unggutten endte på den sure fjerdeplassen på tempodistansen.

- Der og da var jeg veldig skuffet fordi jeg var så nære pallen, medgir han.

- Nå som jeg har fått rittet litt på distanse så er det bra å bli nummer fire. Jeg har jobbet i mange år med å forbedre tempokjøringen. I tillegg gikk det opp for meg at bronsevinner Tony Martin punkterte, og da var det egentlig en litt lengre vei opp.

Alt i alt var han strålende fornøyd med å kunne kjøre på hjemmebane, og spesielt siden han viste seg fram fra sin beste side.

- Det var moro å kjøre VM på hjemmebane. Sporten bare vokser hjemme i Australia, og det var fantastisk mange tilskuere langs løypa.

PS: Team Saxo Bank dropper i år den beryktede overlevelsessamlingen. I stedet samles laget til en ordinær bli kjent-samling fra 28. november. Samlingen varer til 12. desember og vil foregå på Kanariøyene.

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.