RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Alt om Giro d'Italia

Ivan Basso Liquigas trofe sammenlagtseier Giro d Italia 2010
Ivan Basso Liquigas trofe sammenlagtseier Giro d Italia 2010 Foto: Tim De Waele (@TDWSport.com)
Sist oppdatert:
Les alt om Giro d'Italia her.

Den 94. utgaven av Giro d’Italia står for døren.

Og for et ritt vi kan vente oss.

Delta i vår konkurranse og vinn fete premier!

Men før vi tar for oss hva som kommer de neste ukene, la oss ta et kort tilbakeblikk på historien til dette vakre rittet:

Inspirert av Tour de France
Første gang rittet ble arrangert var i 1909. Emilio Camillo Costamagna, redaktøren i La Gazzetta dello Sport, hadde blitt inspirert av Tour de France, og bestemte seg for å innføre et stort italiensk ritt. Tanken var at et slikt ritt ville skape stor blest rundt hans avis.

Italienske Luigi Ganna var best i den første utgaven, og for det fikk han den surrealistisk store pengesummen 5325 lire. Til sammenlikning hadde rittsjefen en månedslønn på 150 lire. Dermed hadde Ganna til smør og flesk på brødet, noe han sikkert trengte etter å ha 2448 kilometer fordelt på åtte etapper.

Den første store stjernen
Rittet har skapt stjerner, og først ut var Alfredo Binda. Den legendariske klatreren vant sin første giroseier i 1925. To år senere var han totalt overlegen. Han vant 12 av 15 etapper, og var over 27 minutter foran nærmeste utfordrer i sammendraget. Slik fortsatte Binda sin dominans i ytterligere to år. Da fikk arrangøren nok, og tilbød han en stor sum penger for ikke å stille til start, slik at det skulle være litt spenning i rittet. Binda takket ja, for pengesummen de tilbød var større enn den vinneren av rittet satt igjen med. Binda returnerte og vant sin femte giro i 1933.

Selv om Binda var en stor helt, er det nok ingen større enn Fausto Coppi. Riktignok vant han ikke flere sammenlagtseire enn Binda, men det skyldtes nok i stor grad andre verdenskrig. Coppis inntog i giroen var både kontroversielt og spektakulært. Gino Bartali var den nye italienske stjernen, da han i 1940 gjorde seg klar til å kjempe om sin tredje sammenlagtseier. Med seg på laget hadde han 20-årige Fausto Coppi. Da Bartali gikk i asfalten på den 11. etappen tok Coppi muliugheten til å skinne. Han vant sin første av fem sammenlagtseire det året.

Trakk seg i protest
De fem neste årene stoppet den andre verdenskrigen rittet. Bartali tok seieren året etter krigen var over, men Coppi svarte i 1947. Han var på god vei mot sin andre strake i 1948, men da juryen ga laget hans en tidsstraff på to minutter for å ha fått ulovlig assistanse av bilen på en fjelletappe, tente Coppi på alle sine italienske plugger. Hele laget trakk seg, bitre og sure over det de mente var en skandaløs avgjørelse. Han vendte senere tilbake til rittet og vant ytterligere to utgaver (1952 og 1953).

Den siste rytteren som kommer inn på lista over utøvere som har fem sammenlagtseire er Eddy Merckx. «Kanibalen» vant rittet i 1968, 1970, 1972, 1973, 1974. De seneste årene har ingen ryttere vært i nærheten av å gjenta bragden med fem sammenlagtseirer.

Spurterne er de som har satt rekordene de siste årene. Mario Cipollini klarte akkurat å passere Alfredo Bindas 41 etappeseirer før han la opp, og er med det den rytteren som har vunnet flest etapper i giroens historie. Alessandro Petacchi overtok hegemoniet etter Cipollini. Vinner den rutinerte italieneren èn etappe i årets utgave, vil han tangere Eddy Merckx sine 25 etappeseirer, og bli den femte mest vinnende i historien. Han vil da ha 25 triumfer.

En knallhard utgave
Årets utgave er knalltøff, med mange massive fjell som skal forseres. Det hele starter dog i litt mindre kupert terreng, men en lagtempo på lørdag. Etter det venter det småkuperte og flate etapper, hvor spurtere som Mark Cavendish, Tyler Farrar og Alessandro Petacchi får sine muligheter til å triumfere.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BRUTALT OG FOLKSOMT: Monte Zoncolan er kanskje verdens tøffeste sykkelstigning, men for et folkeliv som venter rytterne på toppen.
BRUTALT OG FOLKSOMT: Monte Zoncolan er kanskje verdens tøffeste sykkelstigning, men for et folkeliv som venter rytterne på toppen.

Den første virkelig harde etappen er den sjuende, som er den første av i alt åtte etapper (inkludert bakketempoen) med målgang på toppen av et fjell. Jo lenger ut i rittet man kommer, jo tøffere og mer kupert blir etappene. Det er vanskelig å velge bort etapper om man skal anbefale noen spesielle etapper som bør sees, men den niende etappen som ender på toppen av vulkanen Etna, den 14. etappen, med mål på toppen av Monte Zoncolan og den 20. etappen, hvor de skal opp Colle delle Finestre før de går i mål i Sestriere er noen absolutte høydepunkter.

To nordmenn er med på moroa
To nordmenn stiller til start. Det er spurtsterke Alexander Kristoff og Norges nye klatrekonge Lars Petter Nordhaug. Ingen av de to har tidligere fullført en Grand Tour, så det blir utvilsomt en ny opplevelse for dem.

TV2 og Eurosport sender rittet, mens procycling.no vil kjøre LIVE fra hver eneste etappe, og vil komme med reaksjoner og reportasjer gjennom alle de tre ukene rittet varer.

Etappeprofilene ser dere her (ekstern lenke)
Den offisielle startlisten finner dere her (ekstern lenke)

Denne saken oppdateres med alt du trenger om årets Giro d'Italia.

Les også: Riis kritiserer pressen
Se også: Her startet giro-festen
Les også: Hvem kan slå Contador?
Les også: Contador går for historisk dobbel
Les også: Stiller tross sykdom
Se også: Vilt, vakkert og særdeles spektakulært
Les også: Denne jyplingen sjokkerte alle i 2010
Les også: Vinn en signert Boasson Hagen-trøye
Les også: Kristoff jakter World Tour-poeng for Norge
Les også: Her er Contadors favoritter
Les også: Ingen sprøyter i Giro d’Italia
Les også: - Høres ut som han har brukt noe
Les også: Ny stjerne ute av Giro d’Italia
Les også: - Kast hele laget ut av i Giro d'Italia

Etapper:
1. etappe:
Les: Cavendish avsto fra denne fristelsen
Les: Favoritt fornøyd med Giro-starten
Se: HTCs jubeldag i store bilder

2.etappe:
Les: Rasende leder av Giro d'Italia
Blogg: Burde Petacchi vært disket?

3. etappe - les LIVE-referatet her!
Les: Tragisk dødsfall i Giro d'Italia
Les: Reaksjoner etter Weylandts dødsfall
Les: - Vi spiste forkost med ham i dag tidlig

4. etappe (nøytralisert)
Se: Slik minnet de Weylandt
Les: Trist dag i Giro d`Italia

5. etappe
Les: Weening vant for Weylandt
Les: Her frykter man det verste

6. etappe:
Les: «Ale-Jet» tom for drivstoff

7. etappe:
Les: De Clerq vant da favorittene nølte

8. etappe:
Les: Kristoff fulgte Contador og Petacchi
Les: - Angrepet var ikke planlagt

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere