*Nettavisen* Sport.

Alt om World Cup 2004

Mario Lemieux (t.h.) og Joe Sakic koser seg under trening. Team Canada forbereder seg til World Cup. Foto: Reuters/Scanpix

Førstkommende mandag starter World Cup i ishockey. Vi har tatt en titt på lagene og stjernene som deltar i hockeysportens største landslagsturnering.

Det er åtte lag som er invitert til å spille i World Cup; Canada, USA, Sverige, Tyskland, Finland, Tsjekkia, Slovakia og Russland. Av disse er det vel omtrent bare Tyskland som ikke har mulighet til å vinne turneringen. Finland og Slovakia er vel heller ikke blant favorittene.

Du kan diskutere World Cup i vårt nye diskusjonsforum - Veggavisen. Viasat Sport sender hele turneringen direkte - se sendeskjemaet her.

Vi har, med litt hjelp fra ESPN, tatt en nærmere titt på lagene. De er delt inn i to grupper; Nord-Amerika og Europa. Den nordamerikanske gruppen består av USA, Canada, Russland og Slovakia, mens den europeiske består av Sverige, Finland, Tsjekkia og Tyskland.

Kampoppsettet for Nord-Amerika ligger her, og for Europa ligger her.

CANADA:
Spillertropp og fakta om Canada
Kampoppsett for Nord-Amerika-gruppen
Nordamerikanerne har den beste keepertrioen i turneringen, men svekkes av at to av de største, sterkeste og beste backene i NHL - Chris Pronger og Rob Blake - er skadet.

Manager Wayne Gretzky har ikke utelukkende tatt med superstjerner, som Canada har mange av, men også hardtarbeidende «gråstein» som Kris Draper. Mario Lemieux blir kaptein, og skal forsøke å gjenta suksessen fra OL i Salt Lake City.

Canada stiller uansett med det aller sterkeste laget i World Cup, i alle fall på papiret. Og denne gang spilles turneringen på NHL-rinker og med NHL-regler, imotsetning til i OL, da Canada slet med å tilpasse seg nye forhold og ble knust av Sverige i åpningskampen.

Spillere å se opp for: Jarome Iginla, Mario Lemieux, Scott Niedermayer.
TV 2 Nettavisens tips: Vinner både den nordamerikanske gruppen og turneringen.

TSJEKKIA:
Spillertropp og fakta om Tsjekkia
Kampoppsett for Europa-gruppen
Treneren Ivan Hlinka omkom bare noen dager før tsjekkernes treningsleir åpnet. Det vil nødvendigvis prege laget i denne turneringen. Vladimir Ruzicka har overtatt ansvaret for laget, og skal forsøke å vinne til ære for Hlinka. Tsjekkia har som vanlig en rekke spennende spillere med. Jaromir Jagr og Robert Lang er ikke de eneste som kan dra lasset. Også spillere som Patrik Elias, Milan Hejduk og Martin Havlat er spillere som kan avgjøre mot en hvilken som helst motstander.

Svakheten, hvis de har en, ligger i at laget kan bli for lett mot fysisk tøffe motstandere. Spesielt på backsiden blir det spennende å se hvordan Tsjekkia klarer seg.

Spillere å se opp for: Jaromir Jagr, Robert Lang, Martin Havlat
TV 2 Nettavisens tips: Nummer to i den europeiske gruppen. Taper for Canada i semifinalen.

FINLAND:
Spillertropp og fakta om Finland
Kampoppsett for Europa-gruppen
Våre nordeuropeiske venner har et tøft, hardtarbeidende lag som kanskje mangler litt finesse. Saku Koivu kan bidra med finesse, om han holder seg skadefri gjennom hele turneringen, men ellers er det mer sisu enn stil.

Tuomo Ruutu er et spennende talent, som fikk sitt gjennombrudd i NHL i løpet av siste del av forrige sesong. Han er sterk både fysisk og offensivt. Keepersiden virker også ekstremt solid, med Miikka Kiprusoff og supertalentet Kari Lehtonen som nummer én og to. Defensivt ser det solid ut for Finland, med en backgruppe bestående av Janne Niinimää, Teppo Numminen, Joni Pitkänen, Kimmo Timmonen og Toni Lydman.

Spillere å se opp for: Tuomo Ruutu, Jere Lehtinen, Miikka Kiprusoff.
TV 2 Nettavisens tips: Nummer tre i Europa, taper kvartfinalen for Tsjekkia.

TYSKLAND:
Spillertropp og fakta om Tyskland
Kampoppsett for Europa-gruppen
Er vanligvis for lette i dette selskapet, og det vil være en stor overraskelse om de ikke blir det også denne gang. Tyskland har tradisjonelt forsøkt å finne slow motion-knappen i dette selskapet, og vil sikkert satse på en defensiv taktikk igjen. De siste årene har man imidlertid fått etablert flere spillere i NHL, noe som på sikt vil hjelpe Tysklands landslag.

Spillere å se opp for: Marco Sturm, Jochen Hecht.
TV 2 Nettavisens tips: Nummer fire i Europa, taper kvartfinalen for Sverige.

RUSSLAND:
Spillertropp og fakta om Russland
Kampoppsett for Nord-Amerika-gruppen
Ilya Kovalchuk. Alexei Kovalev. Pavel Datsyuk. Alexei Yashin. Alexander Ovechkin. Det er mange gode grunner til å se World Cup på Viasat Sport i september, og det er mange gode grunner til å følge spesielt med på Russland. Viktor Tikhonov er ikke lenger trener, den jobben har Zinetula Bilyaletdinov overtatt.

Han skulle gjerne hatt med seg Nikolai Khabibulin og Evgeni Nabokov, russernes to beste keepere, men begge har takket nei til å spille denne turneringen. I stedet går jobben trolig til Ilya Bryzgalov. Dessverre spiller ikke Sergei Fedorov i World Cup.

Spillere å se opp for: Ilya Kovalchuk, Alexander Ovechkin, Pavel Datsyuk.
TV 2 Nettavisens tips: Nummer fire i Nord-Amerika, taper kvartfinalen for Canada.

SLOVAKIA:
Kampoppsett og fakta om Slovakia
Kampoppsett for Nord-Amerika-gruppen
Dette laget vil sette alt inn på å vise seg fra en bedre side enn i OL, da de røk ut i det innledende gruppespillet. Og med talentfulle spillere som Marian Gaborik, Marian Hossa, Peter Bondra, Ladislav Nagy og Pavol Demitra i troppen, ligger mye til rette for at de skal klare det. Marian Hossa er en av verdens aller beste spillere, mens navnebror Gaborik er en av verdens mest talentfulle.

I tillegg har Zigmund Palffy etablert seg som en av NHLs største stjerner de siste par årene. Dessverre har Slovakia havnet i den nord-amerikanske gruppen, som virker svært tøff. Og backene til Slovakia er, med unntak av Zdeno Chara, ikke av topp NHL-nivå.

Spillere å se opp for: Marian Hossa, Marian Gaborik, Zigmund Palffy.
TV 2 Nettavisens tips: Nummer tre i Nord-Amerika, taper i semifinalen for Sverige.

SVERIGE:
Spillertropp og fakta om Sverige
Kampoppsett for Europa-gruppen
Tre Kronor har også noe å bevise i World Cup. Under OL i Salt Lake City falt svenskene for Hviterussland - en sjokkartet opplevelse for «söta bror». Nå er tiden inne for å revansjere seg. Spørsmålet er om det skjer med eller uten Peter Forsberg. Foppa insisterer selv på at han er spilleklar, men han er såpass svekket av en muskelskade at han ikke rekker å spille noen av treningskampene.

Sverige trenger Forsberg i World Cup, selv om laget har stjerner som Mats Sundin, Markus Näslund og Nicklas Lidström i troppen. Spørsmålet er om ikke svenskene er for svake på målvaktsiden til å vinne turneringen. Tommy Salos selvtillit som landslagskeeper forsvant med Hviterusslands scoring fra midtsonen i OL, og Mikael Tellqvist har ennå ikke klart å etablere seg i NHL.

Spillere å se opp for: Peter Forsberg, Markus Näslund, Nicklas Lidström.
TV 2 Nettavisens tips: Vinner den europeiske gruppen, taper finalen for Canada.

USA:
Spillertropp og fakta om USA
Kampoppsett for Nord-Amerika-gruppen
USA er utvilsomt svekket av at Derian Hatcher ikke er med i World Cup. Laget er likevel i stand til å gjenta suksessen fra World Cup i 1996, da de vant turneringen etter seier mot Canada i finalen. Denne gang virker laget å ha et lite svakhetspunkt på keeperplassen, som voktes av enten Robert Esche, Ty Conklin eller Rick DiPietro.

Ellers består troppen av mange godt voksne spillere, noe som kan slå negativt ut mot slutten av turneringen. Brett Hull og Chris Chelios har begge passert 40 år, mens bare fem spillere (pluss keeperne) er under 30 år. Laget regnet også som det tregeste i sin gruppe, selv om for eksempel Mike Modano har god fart på skøytene.

Spillere å se opp for: Bill Guerin, Keith Tkachuk, Doug Weight.
TV 2 Nettavisens tips: Nummer fire i Nord-Amerika. Taper i kvartfinalen for Canada.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.