RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Tim de Waele (©TDWsport.com)

Amerikansk doper legger opp

Sist oppdatert:
Mens den nye generasjonen trer frem.

Idet nyheten om at Levi Leipheimer legger opp, sikret hans 15 år yngre landsmann, Tejay van Garderen, sin største triumf noen gang.

Under siste etappe av Tour of California natt til mandag norsk tid, en flat spurteetappe til Santa Rosa vunnet av Peter Sagan, trillet van Garderen kontrollert over målstreken som bæreren av gul ledertrøye.

Den unge BMC-rytteren, som var femtemann sammenlagt under fjorårets Tour de France, tok over ledelsen i rittet på etappen Avila Beach etter imponerende kjøring i sidevinden. Han konsoliderte sin kontroll over begivenhetene med en emfatisk oppvisning på den 32 kilometer lange tempoetappen til San Jose sist fredag.

Der var han blant annet over minuttet foran sin tidligere lagkamerat Michael Rogers, den tredoble verdensmesteren på tempo.

- Alt falt endelig på plass, sier Thor Hushovds 24-år gamle lagkamerat etter målgang i Santa Rosa.

Les også: - Gå hjem og studer Hushovd og Cavendish

-Jeg har visst i mange år at jeg var i stand til å vinne noe slikt. Nå har tingene falt på plass, og dette er veldig spesielt med tanke på hva som har skjedd i livet mitt den siste måneden, sier den nybakte pappaen.

«Generation hope»
Van Garderens triumf og endelige entré i proffsirkusets eliteklasse, sammenfaller altså med Leipheimers definitive sorti. Ifølge cyclingnews.com bekreftet 39 år gamle Leipheimer overfor lokalpressen i Santa Rosa at han gir opp sykkelkarrieren med umiddelbar virkning.

Den amerikanske veteranen har stått uten arbeidsgiver siden han ble bardust sparket fra Omega Pharma – Quick Step-laget i kjølvannet av USADAs avsløringer rundt Lance Armstrong og US Postal sist høst.

Les også: - Det var ingen god følelse

I forbindelse med etterforskningen til det amerikanske antidopingbyrået innrømmet Leipheimer bruk av ulovlige blodoverføringer så sent som Tour de France 2007, hvor han ble tredjemann i sammendraget.

Siden den gang hevder Leipheimer at han har konkurrent uten bruk av ulovlige midler eller metoder, og at hans tre titler i Tour of California er legitime.

- Savner å kjøre ritt
Som tidligere lagkamerat av Armstrong var Leipheimer én av ti ryttere som samarbeidet med USADA, og bidro dermed til å kaste lys over sportens mørkeste perioder. Han var én av fem aktive ryttere som ble følgelig suspendert i seks måneder.

George Hincapie la opp, mens Christian Vande Velde, Dave Zabriskie og Tom Danielson er alle tilbake i feltet. Leipheimer derimot, fant ingen arbeidsgiver.

- Jeg savner å kjøre ritt. Jeg liker fortsatt å sykle, sier Leipheimer til The Press Democrat som tilskuer under Tour of California, et ritt han i fjor ytret ønske om å kjøre.

Symbolverdien av denne dagen virker derfor stor for amerikansk sykkelsport, idet en gammel synder vises bort og en ny helt trer frem.

Tejay van Garderen nevnes ofte i samme åndedrett som Taylor Phinney og Andrew Talansky. Og sammen fungerer troikaen som vital respirasjon for en sport som har fått har hard medfart både før og etter Armstrong.

Og mens Leipheimer forbereder en lukrativ karriere som turritt-arrangør, sikter van Garderen mot toppen i sommerens Tour de France. Der skal han ikke bare bevise sitt lysende talent, men også bekrefte at kløften mellom generasjoner forhåpentligvis er større enn noen gang.

Etappe 8: San Francisco - Santa Rosa (143km)
1. Peter Sagan (Cannondale Pro Cycling) 3.04,07
2. Daniel Schorn (Team NetApp - Endura)
3. Tyler Farrar (Garmin-Sharp)
4. Gianni Meersman (Omega Pharma-Quick Step)
5. Ken Hanson (Team Optum p/b Kelly Benefit Strategies)
6. Thor Hushovd (BMC Racing Team)
7. Michael Mattews (Orica-GreenEdge)
8. Jacobe Keough (UnitedHealthcare Presented by Maxxis)
9. Sylvain Chavanel (Omega Pharma - Quick Step)
10. Matthew Brammeier (Champion System Pro Cycling Team) alle på samme tid

Tour of California 2013
1. Tejay van Garderen (BMC Racing Team) 29.43,00
2. Michael Rogers (Team Saxo-Tinkoff) + 1.47
3. Janier Alexis Acevedo Colle (Jamis - Hagens Berman) + 3.26
4. Mathias Frank (BMC Racing Team) + 3.32
5. Cameron Meyer (Orica GreenEdge) + 3.33
6. Matthew Busche (RadioShack - Leopard) + 3.50
7. Francisco Mancebo Perez (5-hour Energy) + 4.52
8. Lawson Craddock (Bontrager Cycling Team) + 5.24
9. Philip Deignan (UnitedHealthcare Presented by Maxxis) + 5.33
10. Chad Haga (Team Optum p/b Kelly Benefit Strategies) + 5.52

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere