29-åringen vant OL-gull i Rio de Janeiro i 2016, da hun fortsatt het Rollins. Hun ble også verdensmester i Moskva tre år tidligere. Hennes personlige rekord på 12,26 er den fjerde beste tiden noensinne.

Ifølge AIU er hun mistenkt for forsøk på manipulasjon av «resultatstyringsprosessen» i forbindelse med en dopingkontroll. Det er ikke opplyst detaljer om hva hun skal ha gjort, men et eksempel på denne type regelbrudd er å endre identifikasjonstallene på kontrollskjemaet.

Dersom hun finnes skyldig, vil hun trolig få en lang utelukkelse. McNeal har allerede sonet ett års utelukkelse for tre brudd på meldeplikten i 2016. Det førte til at hun gikk glipp av VM i 2017.

Det tredje og siste bruddet på meldeplikten kom fem uker etter at hun vant OL-gullet sitt. Hun fikk den gang minimumsstraffen ettersom det første meldepliktsbruddet skjedde da hun var invitert til hjemstaten Georgia for å hedres, og det neste da hun skulle møte daværende president Barack Obama.

Friidretten har den siste tiden vært rammet av flere dopingsaker. Luvo Manyonga fra Sør-Afrika, som ble verdensmester i lengde i 2017, ble forrige uke utestengt for brudd på meldeplikten.

Siden 2017 er han den fjerde verdensmester som er utestengt for ikke å være på rett sted når dopingjegerne dukker opp for en uanmeldt test. De andre er Elijah Managoi, Salwa Eid Naser og Christian Coleman.

Sistnevnte, som ble verdensmester på 100 meter i 2019, har anket dommen i håp om å kunne delta i Tokyo-OL.

(©NTB)