– Til tross for at Qatar har kommet med løfter om reformer, er dette fortsatt en lekeplass for skruppelløse arbeidsgivere, slår menneskerettsorganisasjonen fast i rapporten «All Work, No Pay».

Rapporten viser hvordan over 2.000 ansatte i tre selskap har arbeidet i månedsvis uten å motta lønn. Hundrevis av dem har nå gitt opp og returnert til hjemlandet uten penger.

– Migrantarbeidere reiser ofte til Qatar i håp om å kunne gi familiene sine et bedre liv. Mange av dem må reise blakke hjem etter at de i flere måneder har forsøkt å få lønninger, uten å motta hjelp fra det systemet som skulle beskytte dem, sier Stephen Cockburn i Amnesty International.

Nettavisen Pluss: Få 1 måned for 1 krone

Elendige arbeidsforhold

Qatar har lenge høstet kritikk for elendige arbeidsforhold ved anleggene som bygges i forbindelse med fotball-VM, først og fremst av migrantarbeidere.

Etter kritikken fra FNs organisasjon for arbeidsliv (ILO) lovet landet i 2017 bot og bedring, noe mange av arbeiderne ifølge Amnesty har sett lite til.

Les også: Manchester United-skandalene som gikk verden rundt (Nettavisen Pluss)

Skammelig utnyttelse

Noen av de ansatte som klaget på de tre selskapene Hamton International, Hamad bin Khaled bin Hamad (HKH) og United Cleaning, har ifølge Amnesty mottatt deler av lønna de hadde til gode, mot at de droppet anklagene. De fleste har imidlertid reist hjem uten å motta noe, går det fram av rapporten.

– Vi oppfordrer innstendig Qatars myndigheter til å oppfylle løftene de har gitt og få en slutt på denne skammelige utnyttelsen av arbeidere, sier Cockburn.

Flere menneskerettsforkjempere har oppfordret til boikott av VM i 2022, noe de nordiske fotballforbundene har avvist.

Les også: De 15 verste Premier League-signeringene gjennom tidene (Nettavisen Pluss)

Nordisk bekymring

Fotballpresidentene i Norge, Sverige og Danmark har flere ganger besøkt landet og uttrykt bekymring over forholde til arbeiderne som bygger VM-anleggene, der det også har vært mange dødsulykker.

– Ingen skal dø for et VM i fotball, slo presidenten i Danmarks Fotballforbund, Jesper Møller, fast i forbindelse med et besøk i november i fjor.

– Vi legger stor vekt på å fremme og beskytte grunnleggende og universelle arbeidstakerrettigheter, understreket presidenten i Norges Fotballforbund, Terje Svendsen.

(©NTB)