- Det er en ting vi ikke må glemme. Når du gir noen arbeid, selv under tøffe forhold, gir du vedkommende verdighet og stolthet. Det er ikke veldedighet. Vi driver ikke veldedighet. Du gir ikke noen noe og sier «bare bli der du er, du får dette, og jeg føler meg bra», uttalte FIFA-president Gianni Infantino mandag kveld.

Infantinos uttalelser møtte ventelig kraftige reaksjoner. Blant de som reagerer er Andreas Selliaas, forfatter av bloggen «Sportens uutholdelige letthet». Han mener Infantino har gått fra vettet.

- Gianni Infantino har rett og slett gått fra vettet. Sammenligner sine egne foreldres emigrasjon fra Italia til Sveits med migrantarbeiderne i Qatar, skriver han på sin twitter-konto.

Generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs, mener Infantinos uttalelser vitner om at FIFA er i ferd med å gi opp presset på Qatar.

LES OGSÅ: Infantino: – VM-byggingen gir arbeiderne stolthet og verdighet

- Det virker som at FIFa sier «nå har vi gjort det vi kan og skal.» Det er forstemmende. Det virker som at det nå har skjedd et skifte og han må gå på offensiven, forteller Egenæs til Nettavisen.

- Bekymringsverdig endring

Egenæs mener at de nyeste uttalelsene tyder på en tydelig endring i både FIFAs kommunikasjonsstrategi, og holdning til arbeidernes rettigheter.

- På en måte så syns jeg det er en grunnleggende endring i FIFAs kommunikasjonsstrategi. Hvor hovedpoenget tidligere var at de skulle bidra til en bedring for migrantarbeiderne, er fokuset nå flyttet til at nå er det bra nok bare at de har jobb, sier Egenæs til Nettavisen.

Han mener at endringen er sjokkerende, med tanke på hvordan tilstanden er. Arbeiderne jobber og lever fortsatt under forferdelige vilkår, og han mener at uttalelsene viser at FIFA nå mener at de er nok bare at de har en jobb.

- Amnesty har kunnet dokumentere at arbeiderne har jobbet under tvangsarbeid, så er det underlig at FIFAs leder sier at det nok bare å ha en jobb, når vi ser hvor elendige forholdene er, uttaler Egenæs.

LES OGSÅ: Stortap for Wild og Zuccarello i første sluttspillskamp

Infantino uttalte også at han kjenner seg igjen i arbeidernes posisjon, ettersom han også har migrert - fra Italia til Sveits. De uttalelsene syns Amnesty ingenting om.

- At en superrik person som har så mye makt som han har kommer med disse uttalelsene, det gir en dårlig smak i munnen, sier Egenæs.

- Kan ikke slippe opp presset nå

– FIFA er selvfølgelig ikke verdenspoliti eller ansvarlig for alt som skjer rundt om i verden. Men takket være FIFA og fotballen har vi vært i stand til å ta tak i situasjonen for de 1,5 millioner gjestearbeiderne i Qatar, sier uttalte Infantino.

Til tross for at Egenæs kan bekrefte at det Infantino sier er delvis sant, er han svært kritisk til hvordan utviklingen vil være fremover hvis FIFA ikke opprettholder presset.

- Hvis FIFA allerede nå slipper opp presset, som aldri har vært særlig bra, så vil det ikke bli noen varig bedring i Qatar. Omdømmet er ekstremt viktig for Qatar, så vi er nødt til å opprettholde presset. Ellers vil krefter i Qatar føre til at de glir tilbake, uttalte Egenæs.

LES OGSÅ: Tirsdagens Premier League-rykter

Det var vært bedringer å finne i Qatar siden de ble tildelt VM, men de fleste er kun på papiret. I praksis så følges fortsatt Kafala-systemet - som gir migrantarbeiderne elendige leve- og arbeidsvilkår.

Systemet krever at alle migrantarbeidere har en velgjører, vanligvis arbeidsgiveren, i landet, som er ansvarlig for deres visa og oppholdstillatelse. Dette maktforholdet fører til at arbeidsgivere får muligheten til å utnytte arbeiderne, ved at det begrenser deres mulighet til å bytte jobb, forhandle lønn og mulighet til å reise både innad i og ut av landet.

Egenæs mener at FIFA er den instansen som har størst mulighet til å presse Qatars myndigheter, men at Infantino nå velger å la det ligge.

- Han bidrar ikke til å pushe Qatar til å endre seg. Han ser den sminka grisen og sier at den er superfin, uttaler Egenæs.

Ønsker du å lese mer om migrantarbeidernes situasjon i Qatar? Følg denne lenken for å lese Amnestys rapport.