FARUM (Nettavisen): Andreas Schjelderup meldte overgang fra Bodø/Glimt til den danske talentfabrikken Nordsjælland i juli 2020, og har blitt en av de store snakkisene i Superligaen det siste året.

Unggutten fra Bodø debuterte for den danske klubben som 16-åring mot storklubben Brøndby i februar. Siden det har 17-åringen vært en av klubbens viktigste spillere, og blir nå sett på som et av de største salgsobjektene i den danske toppdivisjonen.

- Jeg hadde troen på at jeg selv kunne ta de stegene allerede nå, men jeg tviler på at så mange andre hadde det, sier Schjelderup til Nettavisen.

- Vært tøft mentalt

Nettavisen møter supertalentet etter at bodøværingen og resten av laget har fullført en ny trening på kunstgresset på Farum Park. Iført lue og «buff» i solskinnet, kommer han ut av garderoben for en prat.

- Jeg skal ikke ha på meg at jeg ikke tåler kulda, så lue og hals er fordi jeg har vært syk, smiler stjerneskuddet.

Året i Danmark har vært alt annet enn kaldt, for 17-åringen har vært glohet både på og utenfor banen. Han har vært på alles lepper etter at han blant annet scoret to mål mot Sønderjyske på tampen av forrige sesong. Han ble med det tidenes yngste spiller med to mål i samme kamp i Superligaen, under to måneder etter debuten.

- Da jeg signerte for klubben visste jeg hvilken klubb jeg kom til, og at de har for vane å bruke unge spillere. Ting kan gå fort her i Nordsjælland, i og med at alder sjelden er en begrensning. Derfor visste jeg at det kunne bli muligheter hvis jeg presterte på banen, sier han.

- Hvordan var det å forlate hjembyen og flytte til et annet land, i ung alder?

- Jeg startet jo på U19-laget. Der hadde jeg det vanskelig for å tilpasse meg, så det var tøft for det psykiske. Ting begynte derimot å løsne litt etter hvert, og da jeg fikk mulighet på A-laget har det egentlig gått mye bedre. Vi har jo hatt opp- og nedturer både som lag og jeg som enkeltspiller, men jeg føler at jeg har fått vist meg fram og spilt flere gode kamper.

Les også: Dette er klubben hele Skandinavia ser mot. Har solgt for over én milliard: - Helt unikt

Nordsjælland har hatt en tøff sesong, og er blant lagene som kjemper om å beholde plassen i den øverste divisjonen i Danmark. Sesongen startet bra for Schjelderup som nok en gang noterte seg for to mål i én og samme kamp mot Vejle i slutten av august.

Siden den gang har både laget og Schjelderup selv hatt det tøffere. Nordsjælland ligger tredjesist i ligaen, og har ikke vunnet på 11 serierunder.

- Jeg skal være så ærlig å si at det er veldig tøft mentalt å være en ung spiller i den situasjonen, og man begynner fort å tenke på om det er noen ting man kunne gjort annerledes. Det blir mye tanker underveis i en dårlig periode og man føler seg litt alene, så nå handler det om å stå i det og være sterk.

Hyller Bodø/Glimt

Schjelderup fikk aldri en obligatorisk kamp for Bodø/Glimts A-lag, og valgte å forlate hjembyen for å ta nye steg som fotballspiller.

- Jeg var ute etter å utvikle meg videre og tenkte at dette ville være et godt sted å være. Det var viktig for meg å komme til en klubb som ønsket å satse på meg og som trodde på meg, så navnet på klubben hadde egentlig ikke så mye å si. Når jeg kom hit på besøk var det noe som traff meg veldig hardt, og som stemte overens med det jeg hadde sett for meg på forhånd.

Les også: Delte meninger om utenlandske investorer: - Fotball er ikke en vanlig forretning

Han sier at opplegget og profesjonaliteten i klubben virket å være på plass og at valget faktisk ble ganske enkelt.

- De er kjent for å utvikle gode, unge spillere, så det er liten tvil om at det var en avgjørende faktor her. Jeg vil si at dette systemet fungerer godt, og tillit gjør gjerne noe med selvtillit og troen på at man kan lykkes.

- Fikk du noen kommentarer på at du valgte bort klubben i hjembyen?

- Ja, det gjorde jeg absolutt. Det var mange som snakket, og som kom med «råd» om hva jeg burde gjøre. Jeg tror samtidig at de fleste forstår hvorfor jeg tok det valget jeg tok, selv om Bodø/Glimt nå har blitt et topplag i norsk fotball.

- Hva tenker du om det de har levert etter at du forlot klubben?

- Det er jo selvfølgelig dritkult, for jeg er jo bodøværing og blir veldig stolt når laget man er vokst opp med og spilt i slår Roma 6-1. Jeg er ekstremt imponert over det Glimt har klart å få til under Kjetil Knutsen, så det er bare kult, skryter Schjelderup av sin tidligere klubb som nylig sikret sitt andre strake seriegull i Eliteserien.

- Mange har lagt merke til det

Mikkel Hemmersam startet i jobben som Nordsjællands sportsdirektør i januar 2021. Han har vært i klubben i flere år som en del av kvinnelaget. Tidligere har han jobbet med rekruttering i FC København. Den ferske sportssjefen har sett den enorme utviklingen til 17-åringen fra Bodø på nært hold.

- Andreas har vært en fantastisk spiller og fantastisk person siden han kom hit til Nordsjælland. Han er en spiller vi er nødt til å holde litt tilbake, fordi han konstant ønsker å trene mer og gjøre alt han kan for å bli bedre. Det første året her har han vel lagt på seg seks til åtte kilo med muskler, som mange har lagt merke til. Det er fenomenalt, sier han til Nettavisen.

Han utdyper ytterligere om det ettertraktede stortalentet.

- Andreas er på alle måter en toppidrettsutøver og super fyr, med en herlig familie i ryggen. Jeg er veldig stolt av ham, og tror han kommer til å få en stor karriere, hvis han holder seg borte fra skadene. Han har alt.

Les også: Foreslår nye endringer i norsk fotball: - Toppfotballen er business

Schjelderup var sterkt ønsket av flere europeiske klubber før han valgte å skrive under for den danske klubben. Farum-klubben er klar over at de sitter på en ordentlig juvel.

- Han fikk sin debut som 16-åring, og har gått løs på sin andre sesong nå og vil bare bli viktigere og viktigere. Vi skal gjøre han til en profil her i Superligaen, så skal vi takke han av når det dukker opp en stor og god klubb om noen år, hyller sportssjefen sin gullkalv.

- Det er ikke normalt

Hemmersam forteller at de brukte mye tid og ressurser for å gjøre Schjelderup til Nordsjælland-spiller.

- Han var en dyktig spiller tidlig, og var på radaren til fire gode klubber i Europa. Andreas var jo i en alder hvor han fortsatt utviklet seg fysisk, og var nok ikke et naturlig førstevalg for alle når man så på yngre landslag. Man kunne derimot se at han hadde noe ekstra, og det brukte vi god tid på å finne ut mer om, sier Hemmersam til Nettavisen.

Danskenes tilbud til Schjelderup var vesentlig bedre enn det Bodø/Glimt på det tidspunktet var villige til å tilby. I tillegg hadde Nordsjælland bevist at strategien deres var perfekt for et talent utenom det vanlige.

Les også: Har solgt spillere for over 100 millioner. Nå advarer Berntsen: - Folk vil gi flatt f*en

- Vi brukte god tid på å overtale han til å komme hit, fordi han var et innlysende talent. Jobben vår var å forsikre både han og familien om at vi var det rette valget.

- Er det overraskende at han har slått til så tidlig?

- Ja, det vil jeg absolutt si. Vi visste at han var en god spiller, men det overrasker deg at en spiller går inn som 16-åring og har en så stor innflytelse på kampene han spiller. Det er ikke normalt å se det i Superligaen, men han har vært utrolig dyktig til å tilpasse seg nivået, avslutter Hemmersam.

Tidligere trener og sportssjef i FC København, Ståle Solbakken, forteller i et intervju til Nettavisen at den danske storheten lå langflate etter Schjelderup under hans tid i klubben.

- Han valgte jo bort FCK, etter at jeg hadde vært i mange møter med faren hans. Det gjorde han fordi Nordsjælland garanterte ham spilletid umiddelbart. FCK er jo alltid ute etter å få tak i de største talentene i Skandinavia, og han var jo det. Samtidig mener jeg at han kunne hatt minst like god utvikling, om ikke bedre, av å bli i Bodø/Glimt, sier Solbakken til Nettavisen.

- Er han en spiller som kan bli solgt for 100 millioner?

- Ikke akkurat nå. Han må imponere mer i Superligaen for å komme helt opp på det nivået, men Andreas er absolutt en spiller som er interessant for andre klubber. Man skal ikke se bort ifra at han blir et av deres neste store salg, avslutter den norske landslagssjefen..