MOSKVA (NTB): Andreas Thorkildsen er ikke den største gullfavoritten i lørdagens spydfinale, men han kaster helt klart for en medalje.

- Jeg mener Tero Pitkämäki (Finland), Vitezslav Vesely (Tsjekkia) og Andreas Thorkildsen er de største medaljekandidatene. Det kan nok komme opp et par mann til også som overrasker. Dessuten er det klart at russeren Dmitrij Tarabin hører hjemme blant dem som kan kjempe om plassene på seierspallen, sier svensken Kim Amb før spydfinalen.

Han tok seg selv videre blant de 12 beste spydkasterne i verden, men svensken har ikke tro på at han skal kunne kjempe om medalje.

- Thorkildsen gjorde jobben sin i kvalifiseringen. Der slo han til og sikret finaleplassen i det siste kastet. Det er litt hans greie, mener svensken.

Blant ekspertene er det i første rekke Vesely, som trenes av verdensrekordholder Jan Zelezny, som blir ansett som gullkandidat nummer en. Han hadde også det klart lengste kastet i kvalifiseringen med nesten 88-89 meter, men det var dødt.

Tøffere teknisk
- Jeg synes Andreas samlet seg godt i kvalifiseringen. Han gjorde meg utrolig nervøs, for 79,45 meter som han hadde før siste omgang ville ikke holdt. Men han gjorde jobben og det siste kastet var bra. Det hadde både fin flyt og kraft.

- Det sier meg at den tekniske forbedringen fortsetter, men til finalen synes jeg godt han kan bli enda tøffere rent teknisk, sier trener Åsmund Martinsen.

Han har vært med i hele Thorkildsens karriere fra det overraskende OL-gullet i Aten i 2004 til den skuffende sjetteplassen i London-OL i fjor. I mellomtiden er det blitt gull både i EM og VM.

Thorkildsen kommer til Moskva med sølv fra forrige VM i Daegu. Da ble han slått av tyskeren Matthias De Zordo, og mistet den gullmedaljen han skulle forsvare fra Berlin i 2009. Nå er selvsagt målet å komme tilbake på VM-tronene igjen, men det blir hardt.

Har slitt
Thorkildsen har slitt med tekniske problemer og timingen i kastingen sin hele denne sesongen. Han står med 84,64 meter fra Florø tidlig i juni som sin årsbeste. Det er langt nede på verdensstatistikken.

Men teknikken sitter bedre og bedre, og selv sier Thorkildsen det er veldig lite som skal til før det sitter perfekt. Da vil han kunne være i stand til å kaste mange meter lenger.

- Andreas kommer nok til å kaste i finalen litt som han gjorde i kvalifiseringen; det vil si at han nok vil begynne litt kontrollert. Hvis han har dagen er jeg sikker på at det kan bli bra, sier Åsmund Martinsen som er blitt mer optimist de siste dagene.

- Det er i alle fall helt sikkert at Andreas har mer inne enn det han fikk vist i kvalifiseringen. Sistekastet hans på vel 83 meter viste det, sier Åsmund Martinsen.

Thorkildsen kaster forresten som nummer ti i lørdagens finale i spyd på Lusjniki stadion.

Lørdagens VM-finaler: Maraton menn 13.30, høyde kvinner 16.00, spyd menn 16.35, 5000 m kvinner 16.55, 4 x 400 m kvinner 17.30, 100 m hekk kvinner 17.50, 200 m menn 18.10. (©NTB)