Andreas Thorkildsen så ikke spesielt fornøyd ut etter spydkvalifiseringen under VM i sørkoreanske Daegu onsdag.

Nordmannen klarte ikke det automatiske kvalifiseringskravet på 82,50 meter, men tok seg likevel videre til finalen med et kast på 81,83 meter.

Norges største gullhåp er sjelden på topp under innledende konkurranser, men når det virkelig gjelder har 29-åringen for vane å være i sitt ess.

- Zelezny motiverer
Akkurat det er medaljesamlingen til kristiansandgutten et klart bevis på.

I løpet av karrieren har Thorkildsen rasket med seg to OL-gull, to EM-gull, ett VM-gull, samt to sølvmedaljer fra verdensmesterskapene i 2005 og 2007.

Han har med andre ord vunnet det meste en friidrettsutøver kan drømme om, men det er fortsatt én spesiell ting som driver spydkasteren til å ta nye skritt.

- Det som motiverer meg nå er en kombinasjon av å nærme meg Jan Zeleznys medaljesamling og tilfredsstillelsen ved å konkurrere og vinne, sier 29-åringen til Nettavisen.

- Det er også et mål for meg å strekke meg til nye lengder og slå persen på 91.59. Jeg ser for meg å drive på til OL i Rio i 2016 hvis jeg slipper skadeproblemer, sier han.

Jan Zelezny er mannen som kan smykke seg med tittelen tidens beste spydkaster og Thorkildsen har fortsatt et stykke igjen før han kan måle seg med tsjekkeren.

I løpet av en lang karriere vant Zelezny VM- og OL-gull ved tre anledninger. Han har i tillegg ett OL-sølv, to VM-bronser og to EM-bronser i sin svært imponerende samling.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Ingenting er umulig
Verdensrekorden i spyd er det også Zelezny som innehar. Den ble satt i 1996 og lyder på utrolige 98, 48 meter. Ingen andre har noensinne kastet lenger enn 95 meter

Thorkildsen har så langt bare klart å slenge spydet 91,59 meter. Det skjedde på hjemmebane i Oslo tilbake i 2006.

Mange har ment at Zeleznys rekord fra 1990-tallet nå er uslåelig og som tidligere nevnt har ingen andre vært i nærheten av å slå den. Thorkildsen tror likevel det umulige er mulig.

- Ingenting er umulig. Jan har jo kastet så langt. Men rekorden er ekstremt god og den er satt under helt spesielle forhold, sier Thorkildsen.

-. Dersom det skal være mulig å slå den, må det være helt spesielle vindforhold, pluss at jeg må være i min aller ypperste form, fastslår kristiansandgutten.

Tåler favorittstempel
Nye skritt mot å nærme seg Zeleznys medaljesamling kan nordmannen ta allerede lørdag. Da skal han i aksjon under spydfinalen i VM og han er på forhånd regnet som storfavoritt.

- Jeg må finne meg i å være favoritt i spyd. Det har jeg vært før og jeg har ikke noe imot å ha favorittstempelet, sier Thorkildsen.

Før mesterskapet hadde flere oddsselskaper satt opp 29-åringen som VMs aller største gullfavoritt. Enda større enn det Usain Bolt var regnet som i sprint.

- Jeg så at Bolt hadde odds 1.03 for å vinne og ni for ikke å vinne. Hvis oddsen for at jeg skal vinne er like liten, ville ikke jeg satt penger på at jeg kommer til å vinne, sier han.

Supersprinteren ble som kjent diskvalifisert i 100-meterfinalen, men har fortsatt alle sjanser til gull på 200 meter. I finalen møter Bolt for øvrig en annen nordmann, Jaysuma Ndure.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Gjøre minst mulig
Men der Ndure nok er storfornøyd bare ved å ha nådd en finale, er det bare gull som er godt nok for Thorkildsen. Skal han nærme seg Zelezny er det helt nødvendig å vinne.

Og den beste måten å være i optimal form på lørdag, er ifølge spydkasteren enkel. Det gjelder rett og slett å gjøre så lite som mulig.

- Min beste form for oppladning er å slappe av og gjøre minst mulig. Jeg kan nok visualisere ett og annet godt kast, men det gjør jeg ikke systematisk, forteller han.

- Hovedfokus på konkurransedagen er å slappe av og være fokusert og mentalt til stede når oppvarmingen begynner. Det eneste ritualet jeg har, er at jeg hører på musikk.

Når han ikke fokuserer på å gjøre minst mulig, liker det norske idrettsstjernen å slappe av med TV-serier. Under tiden i Daegu har det blitt en aldri så liten DVD-maraton.

- Jeg har brakkesyken, det må jeg innrømme, og jeg får det omtrent alltid hvis jeg er lenge borte, sier 29-åringen.

- Det blir ekstremt mye titting på TV-serier og akkurat nå går det i «Sons of Anarchy». Innen jeg er ferdig her, har jeg sett tre sesonger, avslutter nordmannen.

Spydfinalen i VM går av stabelen lørdag klokken 12.10. Tolv stykker deltar i finalen og av disse har Thorkildsen årets lengste kast med sine 90,37 meter.

HTML EMBED