Gå til sidens hovedinnhold

Angrer ikke kabinettspørsmål

Nils Arne Eggen kritiserer Ola By Rise for kabinettspørsmålet som førte til hans avgang som RBK-trener. - Jeg angrer overhodet ikke, sier By Rise.

I boka «Godfot-arven», som lanseres mandag, skriver Nils Arne Eggen blant annet om uroen rundt trenersituasjonen i Rosenborg siden han selv gikk av som hovedtrener i 2002.

Om Ola By Rises avgang i fjor høst skriver han: «Ola ble sendt på gangen mens ledelsen diskuterte framtida hans som hovedtrener med spillergruppa. Det blokkerte helt for en åpen og ærlig meningsutveksling og positiv respons. Men Ola ga heller ikke Rune B. og resten av Rosenborg-ledelsen særlig mye tid til å planlegge prosessen ved å kreve avklaring om langtidskontrakt midt oppe i den hektiske serieinnspurten.»

Tar ikke selvkritikk
By Rise tar imidlertid ingen selvkritikk for å ha stilt Rune Bratseth og resten av klubbledelsen i en vanskelig situasjon ved å kreve en uforbeholden tillitserklæring.

- Jeg angrer overhodet ikke. Hadde jeg ikke gjort det jeg gjorde, hadde vi ikke blitt seriemester i 2004. Og det var det altoverskyggende målet både for meg og klubben akkurat da. Hvis jeg ikke hadde gjort det, tror jeg ikke vi hadde klart å få den kollektive renselsesprosessen som gjorde at vi tok de nødvendige poengene, sier Ola By Rise til TV 2 Nettavisen.

By Rise har ikke lest «Godfot-arven», og understreker at han kommenterer innholdet på bakgrunn av det han har fått referert.

Eggen ingen hovedaktør
Han er også opptatt av at Nils Arne Eggens fremstilling av det som skjedde i fjor høst, ikke nødvendigvis er den hele og fulle sannheten.

- Nils Arne var ingen hovedaktør. Hans betraktninger er selvfølgelig interessante, i kraft av den personen han er. Men Nils Arnes beretning må være et bilde tegnet utenfra, basert på samtaler han har hatt med de involverte, poengterer By Rise.

I ettertid har han også snakket ut med Eggen om det som skjedde:

- Vi har hatt noen gode prater i ettertid, og det har vært viktig, sier By Rise, som ikke tar tungt på kritikken i Eggens nye bok. Tvert imot oppfatter By Rise at han og Eggen er enige om det meste.

- Ikke lyst til å utlevere folk
Selv har Ola By Rise foreløpig ingen planer om å fortelle sin usensurerte versjon av det som skjedde i forbindelse med avgang som RBK-trener.

- Det er mulig at det kommer senere, men akkurat nå føler jeg egentlig ikke behov for å kommentere ting. Jeg har ikke lyst til å utlevere folk. Jeg har fått bearbeidet det som skjedde. Nå er det en kurant greie. Jeg har prøvd å dra med meg all læring og er glad for at jeg tok utfordringa.

Når temaet bringes på banen av andre, som av Nils Arne Eggen nå, tillater imidlertid By Rise seg å spe på med bruddstykker av sin versjon.

Og Eggens hovedkonklusjon er han hundre prosent enig i: Prosessen rundt det som skjedde var ikke Rosenborg-filosofien verdig.

- Lederansvar å si ifra
Eggens påstand om at situasjonen ble skapt av manglende kommunikasjon høster også gehør hos By Rise.

- Når man ikke får høre at det eksisterer en misnøye, er det vanskelig å få gjort noe med det. Spillerne hadde hele veien muligheten til å bringe frem en eventuell misnøye for meg på en konkret måte. Og da denne misnøyen nådde ledelsen i klubben før den nådde meg, mener jeg det var et lederansvar å si ifra.

At ledelsen til slutt valgte å la By Rise gå i stedet for å gi ham tillitserklæringen han ba om, har han full aksept for.

- Man har ikke 80 prosent tillit til en trener. Enten har man tillit, ellers så har man det ikke.

Mellomleder
Situasjonen ble ikke enklere av at By Rise i praksis fungerte i en mellomlederstilling.

- Da Nils Arne var hovedtrener, var han sidestilt med direktørene. Jeg var underlagt dem, forklarer han.

I «Godfot-arven» tar også Nils Arne Eggen selvkritikk for å ha stått på barrikadene for å få Ola By Rise ansatt som hovedtrener, på et tidspunkt der Rune Bratseth mente By Rise burde ha høstet erfaring i en mindre klubb først.

Det poenget ser også hovedpersonen.

- Det er selvfølgelig helt rett at jeg ideelt sett burde hatt mer erfaring som hovedtrener. Det er derfor jeg føler at jeg er en bedre trener nå enn da jeg tok hovedtrenerjobben i Rosenborg. Men jeg understreker at jeg ikke lurte meg til jobben. Jeg ble spurt av klubbens ledelse, og hadde ærlige hensikter om å løse en vrien oppgave på en best mulig måte over en periode på minst to år. Men for å gjennomføre et så vanskelig prosjekt, med et helt nødvendig generasjonsskifte som en del av bildet, er man avhengig av full oppbacking. Det er det vel kanskje fortsatt noen i Rosenborg som bør spørre seg om jeg fikk, sier Ola By Rise.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken