Det ble en heftig avslutning på lørdagens etappe i Sveits rundt.

Det som i utgangspunktet skulle være en ren spurtetappe, utviklet seg til å bli en vill kamp mellom to store grupper.

For drøye to mil fra mål kom det en tredjekategoristigning. Movistar bestemte seg for å sette fart opp bakken, for å øke Jose Joaquin Rojas muligheter til etappeseier.

Ugunstig punktering
Resultatet av lagets drepende tempo var at en gruppe på ca 30 mann rev seg løs fra feltet. Her satt spurtere som Rojas, Sagan, Swift og Hushovd, sammen med alle sammenlagtfavorittene. Bak, i det som måtte kunne kalles for hovedfeltet, satt Cavendish og Greipel.

Det virker som at det skulle bli en kamp mellom spurtlagene i de to gruppene. Garmin-Cervélo tok kommandoen i frontgruppen, mens HTC og OmegaPharma-Lotto tok opp jakten i hovedfeltet.

Men etter hvert skjer det noe som får den ivrige sykkelentusiasten til å stusse. Leopard går frem og overtar drajobben i frontgruppen. Ikke bare overtar laget, som ikke har en spurter med til Sveits rundt drajobben, de øker farten betraktelig.

Hvorfor skal et lag totalt uten muligheter for etappeseier kjøre så fort?

Svaret får vi et par kilometer senere da TV-bildene fanger opp en desperat Bauke Mollema, som på egenhånd har tatt opp jakten på frontgruppen.

Rabobank-rytteren, som før etappen lå på andreplass i sammendraget, hadde ikke sovet i timen. Han hadde rett og slett punktert på verst mulig tidspunkt. Han kom aldri opp til frontgruppen igjen, og tapte 48 sekunder til sine argeste konkurrenter. Dermed passerte blant annet Leopard-rytter Fränk Schleck den unge nederlenderen i sammendraget.

- Usportslig
- Mollemas punktering var Leopards startskudd for å starte hardkjøret, uttalte Rabobanks sportsdirektør Frans Maassen til rabobank.nl

Han ønsket ikke å uttale seg negativt om Leopard, siden han ikke ønsket å lage overskrifter. Det er allikevel ikke vanskelig å forstå hva Maassen mente om motstanderlaget.

- De ofret Gerdemann, Cancellara og Andy Schleck. De ga full gass, inntil de ikke orket mer. Jeg kan godt bli veldig sur, men jeg får ikke gjort noe med det. Sportslig var det i hvert fall ikke. Det kunne alle se.

Naturlig nok var reaksjonen liknende fra Mollema, som med tidstapet falt fra en andreplass til en femteplass i sammendraget.

- Det var utrolig at Leopard kjørte så hardt da jeg ikke lenger satt i den første gruppen, uttalte han til ad.nl etter etappen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Ønsket ikke å ta noen risiko
I Leopard er de derimot av en annen oppfatning. De mener at hardkjøret de satt opp ikke kom som en konsekvens av Mollemas punktering, men heller var en plan for å unngå trøbbel.

- Vi ønsket å kjøre fort opp stigningen, og fortsette å kjøre fort etter bakken. Tanken var at feltet ville bli kraftig redusert i finalen om vi holdt det høye tempoet. Vi hadde hørt at finalen var en smule farlig, så vi ønsket ikke å ta noen risiko. At en rytter som var høyt oppe i sammendraget ble parkert var bare en ekstra bonus, sa Gerdemann til lagets hjemmeside.

Heller ikke Leopards sportsdirektør, Torsten Schmidt, ønsker å kritisere eget lag, heller tvert i mot.

- Vi er stolte over å ha vist at vi er det sterkeste laget. Vi har to ryttere langt fremme i sammendraget, samt klatretrøyen. Vi leder også lagkonkurransen. Vi er tilfredse med det vi har oppnådd og ser nå frem til siste løpsdag.