Gå til sidens hovedinnhold

Anklaget storklubb for kampfiksing - dømt til 2170 år i fengsel

En tidligere politimester og en mediesjef ble fredag dømt til mer enn 1000 års fengsel hver etter en stor kampfiksingskandale i Tyrkia, melder ESPN.

I 2011 anklaget flere påtalemyndigheter den tyrkiske storklubben Fenerbahce for å stå bak en rekke kampfiksingskandaler.

Fenerbahces president i i 2011, Aziz Yildirim, ble dømt til fengsel for kampfiksing. Kritikerne mente imidlertid det var et komplott arrangert av en mann med navn Fethullah Gulen, en tyrkisk predikant og politisk aktivist, skriver ESPN.

Les også: Warholm tok ny verdensrekord på 300 meter hekk

Fiende med Erdogan

Tyrkias svært kritiserte president Recep Tayyip Erdogan beskyldte Gulen for å sta bak landets kuppforsøk i 2016, noe som Gulen benekter.

Gulen og Erdogan skal lenge vært bitre fiender, og Gulen har vært stasjonert i USA i mange år.

Etter dommen i 2011 ble Fenerbahce suspendert fra europeiske turneringer i to sesonger.

Under rettssaken i 2011 nektet Fenerbahces president for anklagene, og sa at saken var designet for å undergrave Fenerbahce, som har vunnet den tyrkiske serien 19 ganger.

Les også: Uniteds forhatte eier bryter stillheten - kommer med flere lovnader til fansen

Dømt til 2107 års fengsel

I 2016 ble saken tatt opp igjen etter at påtalemyndigheten mente den var basert på en konspirasjon, og fredag kom dommen.

Den tidligere politimesteren Nazmi Ardic, som var ansvarlig for saken i 2011, har blitt dømt til 2170 år i fengsel. Han ble blant annet dømt for forfalsking av dokumenter og for å ha konspirert mot klubben.

I tillegg ble Hidayet Karaca dømt til 1406 års fengsel. Karaca, som i 2011 var leder for Samanyolu Media Group, var også involvert i påstandene mot Fenerbahce. Karaca ble beskyldt for avlytting av telefonsamtaler og forfalsking av dokumenter.

Les også: Spår endring for Ødegaard i Real Madrid etter Ancelottis inntreden: - Nå tror jeg det er slutt

Fenerbahces nåværende styreleder Ali Koc sier etter dommen at klubben nå har fått oppreisning etter anklagene. Aktorene som dømte Fenerbahces president til fengsel i 2011 flyktet landet i forbindelse med statskuppet i 2016.

Fenerbahce endte på 3. plass i den tyrkiske serien denne sesongen, i det som ble en svært tett duell om gullet. Det var Besiktas som stakk av med lengste strået og sikret seriegull på samme poengssum som Galatasaray. Nevnte Fenerbache endte to poeng bak gullet.

Fenerbahce sikret seg superstjernen Mesut Özil i januar. Han fikk totalt elleve kamper for storklubben denne sesongen.