*Nettavisen* Sport.

Antidoping Russland suspendert av WADA

DOPING: Russland har enorme dopinganklager mot seg. Foto: Pavel Golovkin (Ap)

Det russiske antidopingbyrået ble onsdag suspendert av Verdens antidopingbyrå (WADA) for å ha brutt organisasjonens regler.

18.11.15 23:05

Kulturminister Thorhild Widvey er glad for at det slås hardt ned på Russland systematiske juks.

Suspensjonen trer i kraft med umiddelbart virkning, opplyser kulturminister og styremedlem i WADA, Thorhild Widvey til NTB. Et enstemmig flertall stemte for å suspendere Russland. Landet kan så lenge sanksjonen gjelder ikke være til stede på WADA-møter.

- Det som har skjedd er at Russland er erklært «non-compliance». De får ikke anledning til å møte på WADA-møter, sier Widvey til NTB.

Antidopingbyrået tok avgjørelsen på et styremøte onsdag. Widvey skal ha gått foran å ha krevd, på vegne av Europa, at man mister møteretten med en gang det er mistanke om lovbrudd i fremtiden.

- Jeg er glad på vegne av Europa at vi fikk det igjennom. Det er viktig prinsipp. Nasjoner som jukser skal være fullstendig klar over at det er uakseptabelt. Det skal slås hardt ned på systematisk juks, sier Widvey.

Dopingrapport
Bakgrunnen for utestengelsen er WADA-rapporten om dopingbruken blant russiske friidrettsutøvere. Den skal ha vært svært utstrakt i flere år, og personer skal ha blitt betalt for å dekk over.

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) valgte å utestenge Det russiske friidrettsforbundet etter avsløringene. Russerne skal være villig til å rydde opp.

- Den russiske representanten var til stede på møtet, og han tok det til etterretning. De vil samarbeide og rydde opp. Det er vi glad for, sier Widvey.

Selv om kulturministeren synes det er positivt at russerne viser samarbeidsvillig, håper hun WADA vil fortsette den tøffe linjen.

- Det er viktig å vise overfor Russland og andre nasjoner at dette er uakseptabelt. Jeg mener vi må være tøffere, sa Widvey.

Tror det finnes mer
Allerede før møtet hadde det russiske antidopinglaboratoriet i Moskva blitt utestengt i seks måneder på grunn av WADA-rapporten. Widvey tror det kan komme flere avsløringer i fremtiden.

- Det vil ikke overraske meg om det finnes mer av dette, så det er viktig at WADA tar dette videre. Jeg håper det settes ned uavhengige kommisjoner for å utdype videre, sier Widvey.

Også laboratoriene til Andorra, Israel, Argentina, Bolivia og Ukraina ble fratatt akkrediteringen under møtet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.