*Nettavisen* Sport.

Apelyder mot Nederlands tropp

Foto: AFP PHOTO / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / NTB scanpix

Etter returen fra Auschwitz fikk nederlenderne en lite hyggelig velkomst på treningsbanen.

07.06.12 19:34

Nederlands EM-tropp var onsdag på besøk i den tidligere konsentrasjonsleiren Auschwitz, der over en million mennesker mistet livet under 2. verdenskrig.

Besøket gjorde dypt inntrykk på flere av spillerne. Wesley Sneijder og co. fikk en påminnelse om grusomhetene de tyske okkupantene sto bak mot jøder og andre krigsfanger som var annerledes enn dem selv.

Møtt med apelyder
Da troppen var tilbake i Krakow for å gjennomføre kveldens treningsøkt, ble spillerne ifølge Ekstra Bladet møtt med apelyder fra den ene langsiden på godt besøkte Stadion Miejski.

Les saken: - Et lag med innvandrere og korrupte folk

Nederland har mørkhudede spillere som Nigel de Jong, Wilfred Bouma, Michel Vorm og 18-årige Jetro Willems med til EM.

- Nå har de lært seg at de skal ta forholdsregler for den slags. Vi er ikke vant med dette i Nederland, men vi skal ikke gjøre oss bedre enn dem. For 15-20 år siden var det både apelyder og bananer på nederlandske fotballstadioner, sier journalisten Martijn van Beeten til den danske avisen.

Landslagstrener Bert van Marwijk reagerte med å flytte spillerne til den andre siden av banen for å få mer ro rundt spillergruppa.

Vært fokus på rasisme
En dokumentar fra BBC har de senere dagene rettet søkelyset mot rasismeproblemer på fotballbanene i EMs vertsnasjoner Polen og Ukraina.

I dokumentaren vises blant annet publikummere som benytter nazisymboler på kamper i begge landene.

I et annet klipp blir tilskuere med asiatisk utseende utsatt for vold på tribunene på et av EM-stadionene i Ukraina.

Dokumentaren fikk mye oppmerksomhet, og mange har fryktet at rasisme ville bli et problem under EM. Det har blant annet versert historier om supportere og familier til spillere som ikke har ønsket å reise til EM på grunn av faren for å bli utsatt for rasisme.

Etter torsdagens hendelser kan det se ut som om frykten for rasistiske handlinger har blitt en realitet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.