*Nettavisen* Sport.

Åpner for helt ny Tippeliga-modell

Foto: Erik Johansen / Scanpix (Scanpix)

Norsk fotballs toppsjef Nils Johan Semb utelukker ikke radikale endringer fra 2011.

14.10.09 15:52

Bør Tippeligaen reduseres fra 16 til 10 eller 12 lag og avvikles etter skotsk modell? Det foreslår Nettavisens sportssjef Anders Skjerdingstad i en kommentar onsdag.

Utspillet kommer etter at toppfotballsjef Nils Johan Semb i onsdagens VG sier at han er i sterk tvil om innføringen av 16 lag før årets sesong har vært gunstig for ligaen.

Skjerdingstad viser til den skotske ligaen med 12 lag. Der møter alle lagene hverandre tre ganger, før serien splittes i to på midten. Deretter spiller alle lagene en siste kamp mot de øvrige lagene i sin gruppe.

- Overordnet å utvide sesongen
Overfor Nettavisen utdyper Nils Johan Semb sine tanker rundt dagens norske seriesystem.

- Det helt overordnede for norsk fotball er å få utvidet sesongen ut november. Det har vi ikke råd til å vente lenge med, sier Semb, som minner om at han var kritisk i forkant av utvidelsen til 16 lag.

Han begrunner dette med at norske lag må stille bedre forberedt til europacupkamper i november og desember, samt at landslaget må ha hjemlige spillere i form til de offisielle landskampdatoene i november.

- I tillegg må vi ta en grundig diskusjon i norsk toppfotball, der både klubber og forbundet er involvert, om vi for eksempel skal ha 16, 14 eller 12 lag i Tippeligaen, sier Semb til Nettavisen.

- Flere fordeler
Semb ser flere fordeler med å redusere antall lag:

  • En sportslig tøffere serie
  • Større interesse fra, og spenning for, publikum
  • Det vil bli enklere å generere inntekter
  • Norske toppspillere vil samle seg i færre klubber

Åpner for endring i 2011
- Lenger serie og færre lag. Disse to tingene kan ved første øyekast se ut til å være motstridende?

- Vi må komme fram til en modell som klarer begge disse, sier Semb.

Det gjør den skotske modellen. Der er det 12 lag i toppserien, og det spilles 38 seriekamper i året. Det i motsetning til Norges 16 lag og 30 kamper.

Med samme modell ville 10 lag gitt 31 kamper i løpet av en sesong.

- Jeg kjenner ikke den skotske modellen godt nok til å kommentere den spesielt, sier Semb.

Han bekrefter likevel å ha tenkt grundig gjennom nettopp dette spørsmålet og sier han vil forfølge problemstillingen fremover.

- Det er på sin plass at vi tar denne store diskusjonen i 2010. Om resultatet blir at vi gjør noe med dagens system eller ikke, får vi se på, sier Semb, og utelukker ikke at en ny modell kan være på plass allerede i 2011.

Diskuterte flere modeller
Heller ikke tidligere toppfotballsjef Per-Mathias Høgmo, som var en pådriver for utvidelsen til16-lagsserien før årets sesong, har noe imot en ny debatt.

- Det viktigste for meg har hele tiden vært å utvide antallet kamper, sier Høgmo til Nettavisen.

Tromsø-treneren forteller at det i forkant av avgjørelsen var en diskusjon rundt flere modeller, men at man landet på å utvide til 16 lag fordi stort sett hele Fotball-Norge var enige om å prøve ut dette.

Ser til Danmark
- Dersom man skal kutte i antall lag er jeg for å kutte ned til 12 lag. Det kan godt være Nettavisens sportssjef har et poeng med den skotske modellen, som jeg ikke kjenner godt nok. Selv ville jeg foretrekke den danske modellen der man spiller tre kamper mot hvert lag og dermed ender på 33 kamper, sier Høgmo.

Den tidligere toppfotballsjefen ser at det reiser seg en del prinsipielle spørsmål rundt dette, som at det nødvendigvis fører til at man spiller to hjemmekamper og én bortekamp, eller motsatt, mot hvert lag.

- Men danskene har lært å leve med dette. Fra år til år vil dette jevne seg ut. For eksempel vil erkefiendene FC København og Brøndby ha to hjemmekamper mot den andre annethvert år, sier Høgmo.

Han bruker de samme argumentene som Nils Johan Semb når han skal forklare nødvendigheten av en lenger serie. Bedre forberedelser for norske fotballspillere til europacupkamper og landskamper i november og desember.

- Viktig å evaluere
Høgmo vil likevel ikke felle noen umiddelbar dom over den nyinnførte 16-lagsserien når tre serierunder gjenstår av årets Tippeliga.

- Det er viktig å få evaluert dette etter sesongslutt, sier han.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.