Gå til sidens hovedinnhold

Åpner for Nibali i giroen

Liquigas kan komme til å stille med begge kapteinene på hjemmebane.

Det har lenge vært klart at Ivan Basso dropper Tour de France neste sesong, for istedenfor å konsentrere seg fullt og helt om Giro d’Italia.

Liquigas’ andre kaptein, Vicenzo Nibali, har de fleste dermed antatt at vil holde seg unna giroen, for istedenfor å utfordre Evans, Schleck og Contador i touren.

Men i et intervju med Gazzetto dello Sport avslører Basso at det på ingen måte er gitt.

- Min favoritt til giroen er Vicenzo Nibali. Jeg er sikker på at det kommer til å ende med at han kjører rittet, sier han til den italienske avisen.

Tar en avgjørelse etter Ardenner-klassikerne
Sportsdirektør Roberto Amadio bekrefter at Nibali fortsatt er aktuell for lagets Giro d’Italia-tropp.

- Vi vil se det an å ta en avgjørelse etter Liege-Bastogne-Liege. Da må vi vurdere formen på rytterne våre.

Ivan Basso, som tidligere denne uken ble karakterisert som en av de mest profesjonelle utøverne i feltet av Bjarne Riis, ser ikke på Nibalis mulige deltakelse som et problem for seg selv. Heller tvert imot.

- Hele ruten passer han (Nibali) veldig godt og det absolutt viktigste for Liquigas er å prestere godt i giroen. Mellom oss to er det gjensidig respekt. Det er ikke noe vits i å diskutere kapteinsrollen, det blir naturlig avgjort når vi ser hvordan formen vår er.

Frykter hvit mai
Faktisk virker det som at det bare er en ting mannen med to sammenlagtseire i det italienske etapperittet frykter. Snø.

- Om det snør på Stelvio den 26. mai blir det vanskelig for meg å vinne rittet, bedyrer han.

Argumentet er enkelt å forstå. For i motsetning til årets utgave, vil Giro d’Italia i 2012 fremstå som rimelig human.

Det betyr at de store klatrerne blir nødt til å bruke de klatreetappene de får. Og den nest siste etappen, som blant annet passerer Mortirolo før den ender på toppen av Stelvio, blir sett på som den absolutt tøffeste i hele rittet.

Problemet er bare at Stelvios topp ligger 2758 meter over havet. Det betyr at der er en reell fare for snøvær på toppen i slutten av mai. Dette vil i verste fall tvinge arrangøren til å kutte ut fjellet eller legge målgang lenger ned i bakken.

- Det er sant at giroen vinnes dag for dag og ikke på en enkelt etappe, men på Stelvio og dagen før, opp til Pampeago, er der jeg må gjøre det.

Kjørte fjellet som åtteåring
Basso forteller videre at han kjenner Stelvio-stigningen bedre enn noen andre fjell og at første gang han kjørte det legendariske fjellet var som åtteåring. Han beskriver fjellet på følgende måte.

- De siste åtte kilometerne går over 2000 meter over havet, og de siste tre kilometerne er et rent helvete. Det er ikke noe taktikk, det som gjelder er å kjøre det beina tåler.

- Problemet er bare at det, selv i august, kan snø der, avslutter Basso.

Kommentarer til denne saken