RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Åpner for Vancouver-OL

Foto: Erlend Aas/Scanpix
Sist oppdatert:
35 år og endelig best i verden. Nå åpner Odd-Bjørn Hjelmeset for å fortsette til 2010.

SAPPORO (Nettavisen): Frode Estil (34) avsluttet en fantastisk mesterskapskarriere (13 medaljer) med sølvet på femmila i Sapporo.

Gullgutten Odd-Bjørn Hjelmeset er året eldre – men har ingen ambisjoner om å gi seg ennå.

- Jeg har hus, familie og en jobb å gå til. Sånn sett har jeg muligheten til å legge opp i morgen. Men jeg elsker å trene. Og jeg synes det er helt fantastisk å konkurrere, fastslår Hjelmeset.

For mye reising
Derfor stiller han sannsynligvis til start i VM i Liberec i 2009 og OL i Vancouver året etter. Det er i hvert fall ingenting som tyder på at han legger bort skiene nå.

Utfordringen er all reiseaktiviteten som kreves.

- Å dra på lange høydesamlinger er ikke alltid like moro, poengterer Hjelmeset.

I forberedelsene til denne sesongen har han knapt vært i høyden. Søndagens femmilsgull var en bekreftelse på at høydetrening langt fra er noen forutsetning for å lykkes, så lenge konkurransene går i lavlandet. Det gjør de i Liberec. Og det skal også konkurreres på under 1000 meters høyde i Vancouver.

Hva som skjer i framtida, ofres neppe mange tanker når Hjelmeset søndag kveld skal feire VM-gullet.

Gullfest
For Frode Estil varsler en rolig feiring på grunn av forberedelsene til verdenscupen i Lahti neste helg, har Hjelmeset en annen versjon.

- Det egner seg ikke på trykk, svarer han – med sitt sedvanlige glis – på spørsmål om hvordan feiringen blir.

Og det er selvfølgelig grunn til å feire i den norske langrennsleiren. Det ble fire gull av seks mulige i VM. Frode Estil tok altså sin trettende VM-medalje – mens Hjelmeset ble individuell verdensmester for første gang, åtte år etter at han VM-debuterte i Ramsau med bronse på 10 km klassisk.

Byttet ski
Måten det skjedde på går inn i norsk skihistorie. Det var et fullkomment drama. Underveis måtte Hjelmeset bytte ski, da bindingen røk og spennet forsvant. På det tidspunktet regjerte Frode Estil i front.

Så, på den nest siste runden, var det Estil sin tur til å få problemer – med å holde farten oppe.

Han slapp tetgruppa med åtte sekunder, men kjempet seg tilbake. I den siste motbakken rykket han, og fikk med seg Odd-Bjørn Hjelmeset. Så ble det altså spurt mellom tetgruppas to beste stakere. Og den antatt sterkeste viste seg å være nettopp det.

- Føles bra
Nordfjordingen legger ikke skjul på at han synes det var en relativt fortjent triumf.

- Hadde jeg ikke brukket staven i prologen på sprinten, så tror jeg at jeg hadde tatt en medalje. Og jeg gikk en fantastisk bra stafettetappe, som viste at jeg var i god nok form til å kjempe om medalje på femmila. Så det føles bra, dette her, medgir Odd-Bjørn Hjelmeset. Verdens beste femmilsløper.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere