Gå til sidens hovedinnhold

Åpner for Vancouver-OL

35 år og endelig best i verden. Nå åpner Odd-Bjørn Hjelmeset for å fortsette til 2010.

SAPPORO (Nettavisen): Frode Estil (34) avsluttet en fantastisk mesterskapskarriere (13 medaljer) med sølvet på femmila i Sapporo.

Gullgutten Odd-Bjørn Hjelmeset er året eldre – men har ingen ambisjoner om å gi seg ennå.

- Jeg har hus, familie og en jobb å gå til. Sånn sett har jeg muligheten til å legge opp i morgen. Men jeg elsker å trene. Og jeg synes det er helt fantastisk å konkurrere, fastslår Hjelmeset.

For mye reising
Derfor stiller han sannsynligvis til start i VM i Liberec i 2009 og OL i Vancouver året etter. Det er i hvert fall ingenting som tyder på at han legger bort skiene nå.

Utfordringen er all reiseaktiviteten som kreves.

- Å dra på lange høydesamlinger er ikke alltid like moro, poengterer Hjelmeset.

I forberedelsene til denne sesongen har han knapt vært i høyden. Søndagens femmilsgull var en bekreftelse på at høydetrening langt fra er noen forutsetning for å lykkes, så lenge konkurransene går i lavlandet. Det gjør de i Liberec. Og det skal også konkurreres på under 1000 meters høyde i Vancouver.

Hva som skjer i framtida, ofres neppe mange tanker når Hjelmeset søndag kveld skal feire VM-gullet.

Gullfest
For Frode Estil varsler en rolig feiring på grunn av forberedelsene til verdenscupen i Lahti neste helg, har Hjelmeset en annen versjon.

- Det egner seg ikke på trykk, svarer han – med sitt sedvanlige glis – på spørsmål om hvordan feiringen blir.

Og det er selvfølgelig grunn til å feire i den norske langrennsleiren. Det ble fire gull av seks mulige i VM. Frode Estil tok altså sin trettende VM-medalje – mens Hjelmeset ble individuell verdensmester for første gang, åtte år etter at han VM-debuterte i Ramsau med bronse på 10 km klassisk.

Byttet ski
Måten det skjedde på går inn i norsk skihistorie. Det var et fullkomment drama. Underveis måtte Hjelmeset bytte ski, da bindingen røk og spennet forsvant. På det tidspunktet regjerte Frode Estil i front.

Så, på den nest siste runden, var det Estil sin tur til å få problemer – med å holde farten oppe.

Han slapp tetgruppa med åtte sekunder, men kjempet seg tilbake. I den siste motbakken rykket han, og fikk med seg Odd-Bjørn Hjelmeset. Så ble det altså spurt mellom tetgruppas to beste stakere. Og den antatt sterkeste viste seg å være nettopp det.

- Føles bra
Nordfjordingen legger ikke skjul på at han synes det var en relativt fortjent triumf.

- Hadde jeg ikke brukket staven i prologen på sprinten, så tror jeg at jeg hadde tatt en medalje. Og jeg gikk en fantastisk bra stafettetappe, som viste at jeg var i god nok form til å kjempe om medalje på femmila. Så det føles bra, dette her, medgir Odd-Bjørn Hjelmeset. Verdens beste femmilsløper.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken