Gå til sidens hovedinnhold

Åpner opp om dramaet i den norske langrennsleiren: - Et sjokk

Frykten for koronaviruset har vært stor i den norske langrennsleiren. På årets første høydesamling gikk alarmen bare etter noen dager.

LAVAZÈ PASS (Nettavisen): Med Dolomittene i bakgrunnen staker norske landslagsløpere seg rundt i rulleskiløypen cirka 1800 meter over havet ved Lavazè i Nord-Italia.

Her har langrennslandslaget nylig flyttet seg fra Livigno i forbindelse med årets første høydesamling før den kommende OL-sesongen.

Smilet sitter løst blant Norges beste langrennsløpere som trives i de vakre omgivelsene.

Det er imidlertid ikke lenge siden stemningen var helt annerledes da det norske laget fryktet at hele høydeoppholdet kunne være ødelagt før de knapt hadde kommet ordentlig i gang. Bare noen dager etter ankomst i Italia testet landslagsløper Martin Løwstrøm Nyenget positivt for Covid-19 og alarmen gikk i den norske leiren.

Les også: Langrennssjefen reagerer på bråket i Skiforbundet

Slet med søvn

Nå forteller flere av de norske profilene om noen svært nervøse dager i Nord-Italia.

Johannes Høsflot Klæbo som kanskje har vært mest forsiktig av de alle når det kommer til smittevern, forteller til Nettavisen at det ble noen krevende dager etter at lagkameraten hadde fått påvist smitte.

Klæbo forklarer at han opplevde vonde drømmer om koronasymptomer.

- Jeg hadde en natt med dårlig søvn. Når man våkner og har drømt om natten at hvis man sover dårlig så har man Covid, så er det i gang, sier Klæbo til Nettavisen.

- Det er klart at man er ikke veldig høy i hatten når man endelig reiser på samling for første gang utenlands og «bang» så kommer det, forteller trønderen.

Les også: Skiforbundet har invitert sponsorene til nytt møte i hoppstriden

Også landslagskollegene Sindre Bjørnestad Skar og Erik Valnes var nervøse i dagene som fulgte.

- Jeg skal innrømme at jeg sov dårlig i et par netter etterpå. Jeg tror alle var ganske på tå hev, sier Skar til Nettavisen.

- Vi har tenkt at vi har hatt bra kontroll og gode rutiner, men det er noe annet når man står i det. Da koker det litt. Den kvelden før vi skulle testes... Jeg har aldri hatt sånn «Covid-noia». Man gikk og kjente om det var noe i halsen. Det var en merkelig opplevelse, forteller Valnes.

- Et sjokk

Det var landslagstrener Eirik Myhr Nossum som informerte løperne under en treningsøkt at Nyenget hadde testet positivt for Covid-19.

- Da vi var ute på trening kom Nossum og sa at alle måtte ta en hurtigtest fordi Martin hadde testet positivt. Da var det en ganske stille gjeng nede i dalen før vi kom til hotellet, sier landslagsveteran Sjur Røthe.

- Den perioden der fra man fikk vite det til man fikk svaret på sin test var veldig spesiell, forteller vossingen.

Landslagstrener Nossum forklarer at de alle er klar over risikoen for å bli smittet på reise, men legger ikke skjul på at nyheten kom som en stor overraskelse.

- Vi har vært veldig forsiktige på alle reiser, så det var et sjokk at han testet positivt, sier landslagstreneren til Nettavisen.

Hyller lagkameraten

Ekstra overraskende var det ettersom Nyenget i utgangspunktet ikke hadde noen typiske symptomer.

Kun en dårlig natt med søvn gjorde at landslagsløperen meldte fra. Noen timer senere hadde han testet positivt.

Lagkamerat Røthe sparer ikke på lovordene når han snakker om måten Nyenget reagerte på.

- Man må hylle Nyenget for måten han håndterte det på. Han er i verdensklasse på ski, men han er i verdensklasse på å unngå å dra over dette til andre.

- I høyden er det rart. Kroppen reagerer litt i høyden. Alle de som har vært litt over 1800 meter kan kjenne seg litt tung i hodet, kan slite litt med søvn og våkne varm om natten. Det er mange ting som kan spille inn uten at Covid-lampen blinker. At han klarte å huke ut det ganske tidlig er verdensklasse, sier Røthe som får støtte av Klæbo.

- All skryt til Martin som sa ifra så tidlig. Det var etter en natt han hadde sovet dårlig. Og så har du legen som tar den testen. Jeg tror det berger oss at vi er så tidlig ute. De skal ha skryt begge to, forteller Klæbo.

Også landslagstrener Nossum mener Nyenget reddet troppen med en imponerende magefølelse.

- Den er med å redde en hel tropp. Han sier fra før han har noen symptomer. Det er egentlig bare litt tilfeldig at vi tar en test. Han sov bare litt dårlig. Den magefølelsen gjør at han sier at han står over økten. Det er utrolig kjipt for ham, men han redder en hel tropp fra potensiell isolasjon, forklarer landslagstreneren.

Isolert på hotellrom

Selv har Nyenget vært innelåst på et hotellrom helt siden han ble smittet.

Ifølge landslagssjef Espen Bjervig risikerer nordmannen å bli værende på det samme hotellrommet i isolasjon i totalt tre uker dersom han ikke avleverer enn negativ test innen den tid - det har han foreløpig ikke gjort.

- Vi må krysse fingrene for at Martin kommer seg ut av det her uten varig men, sier Bjervig til Nettavisen.

- Jeg har vært og besøkt ham. Han er frisk og fin, men han rører ikke på seg og sitter i leiligheten. Italienske regler sier at du ikke kan gå ut. Han er ved godt mot. Han sa han var 98 prosent motivert og 2 prosent deprimert. Jeg fikk en handleliste som viste at han ikke har gitt slipp på det å være sunn. Det var grønnsaker, gulrøtter, løk og pasta. Det var ikke 15 kilo med potetgull og en kasse med øl, så han er på hugget. Men det er klart det er krevende å sitte sånn som han sitter nå. Vi får krysse fingrene for at han får dra så raskt som mulig, forteller landslagssjefen.

Landslagskollegene føler med Nyenget i situasjonen han har havnet i.

- Det tror jeg ikke er noe artig. Det virker som Martin har godtatt at det ble sånn. Man får rett og slett ikke gjort en dritt annet enn å prøve å se fremover. Han mister et par uker med trening, men han kommer nok fort tilbake, sier Skar.

Klæbo vil neste ikke tenke på hvordan han selv hadde reagert dersom han hadde blitt tvunget til å tilbringe tre uker på et hotellrom uten å trene.

- Jeg tror ikke jeg klarer å sette meg inn i situasjonen. Det hadde vært skikkelig ille. Samtidig så vet vi at det er den risikoen som vi må ta. Vi har valgt at vi må til høyden hvis vi skal prestere i OL. Det er risikoen man er villige til å ta, sier Klæbo.

Mens Nyenget er isolert på hotellet i Livigno fortsetter resten av landslaget høydeoppholdet i Lavazè. Fortsatt har ingen andre i troppen testet positivt på Covid-19 etter det første tilfellet.