RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: AP/Scanpix

Åpningen kan avsløre mesteren

Historien viser at den som vinner søndagens åpningsrunde i formel 1, fort kan bli årets verdensmester.

Lewis Hamilton, Felipe Massa, Kimi Räikkönen, Fernando Alonso, Rubens Barrichello, Jenson Button, Heikki Kovalainen, Nico Rosberg. Ekspertene strides mer enn noensinne om hvem som er den største favoritten til å ta årets VM-tittel i formel 1. Mange navn har vært lansert gjennom vinteren – og bråk rundt regler og protester har ligget tungt over sirkuset helt opp mot start.

Spørsmålet er om ikke søndagens åpningsrunde i Australia vil gi en solid pekepinn på hvem som blir det skarpeste kortet i kampen om VM-trofeet. Dømt ut fra det siste tiårets resultater, er svaret et klokkeklart ja.

Faktum er nemlig at sju av de siste verdensmesterne i formel 1 har stått øverst på pallen i sesongåpningen.

Sist i 2005
I fjor gjorde britiske Lewis Hamilton nettopp det. Den britiske wonderboyen innledet sesongen med seier i Melbourne. Sju måneder senere – nærmere bestemt 2. november – løftet han VM-trofeet i Brasil, med ett poengs seiersmargin til brasilianske Massa.

Året før opplevde Kimi Räikkönen det samme: Seier i sesongåpningen og VM-tittel i beltet. Året før der igjen hadde Fernando Alonso også utført samme bedrift.

Sist verdensmesteren ikke vant åpningsrunden var i 2005. Da vant Giancarlo Fisichella i Australia, mens Alonso ble VM-konge for første gang.

Fra 2000 til 2004 tok Michael Schumacher fem strake VM-titler. Bare én gang ble han slått i åpningsrunden. Det var i 2003 – og overmannen het David Coulthard.

Rosberg imponerte
Spørsmålet er hvem som åpner årets sesong best. Svaret kommer søndag, men allerede natt til fredag var stjernene i sving på trening i Melbourne. Bestemann der het verken Alonso, Räikkönen, Hamilton eller Massa.

Best av alle var overraskende Nico Rosberg i Williams. Tyskeren vant like godt begge de to treningsomgangene. I den første vant han foran lagkameraten Kazuki Nakajima, mens det var Brawns Rubens Barrichello som var nærmest i den andre.

Williams-suksessen fredag er samtidig ikke helt ukontroversiell. Helt inntil torsdag var det usikkert om lagets biler ville bli godkjent. Tre av de andre lagene protesterte på at det tyske laget – sammen med Brawn og Toyota – hadde utstyrt bilene med en regelstridig anretning som vil gi store fartsfordeler.

Torsdag avgjorde imidlertid Det internasjonale bilsportforbundet (FIA) at det ikke er begått regelbrudd i saken. Dermed kan Nico Rosberg & co. dra nytte av sin siste oppfinnelse.

McLaren sliter
Fredagens trening er kanskje et forvarsel om at Williams gjør nettopp det. Ikke mange hadde ventet så sterke tider fra det britiske laget.

Da Lewis Hamilton kvalifiserte seg for beste startposisjon i Australia Grand Prix i 2008, kjørte han på 1.26,714. Rosberg var betraktelig raskere enn det i begge torsdagens treningsrunder.

Regjerende mester Lewis Hamilton hadde ingen suksess på treningen, men McLaren har allerede varslet at de har problemer med bilen.

– Vi er ikke så raske som vi gjerne vil være, men arbeider hardt, sa Hamilton, som ikke var blant de ti beste i noen av omgangene. Trøsten var kanskje at også Ferrari sliter. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere