OLYMPIATOPPEN (Nettavisen): Når Silje Norendal skal kjøre for OL-gull i Sotsji 9. februar, frykter hun at konkurrentene vil prøve å sette henne ut av spill.

Den 20 år gamle slopestyle-kjøreren avslører nemlig at det er blitt mer og mer vanlig med psykoligisk spill på startstreken i snowboard.

- Det kan fort bli litt drittslenging før start. Noen av jentene kan komme med noen kommentarer, som at det er isete på kanten, at det har begynt å blåse og sånne ting. Det er viktig at jeg sperrer det ute, sier Norendal til Nettavisen.

- Tror du konkurrentene dine kommer til å prøve å sette deg ut med vilje under OL?

- Ja. Det viktigste blir å holde fokus på seg selv og være godt forberedt. Jeg har slitt litt når det har kommet småkommentarer tidligere. Da spør jeg jeg Sondre (Hylland, landslagstrener red.anm.) om det blåser mer nå, er det isete, og slike ting. Jeg blir påvirket av det. Da pleier Sondre å si at jeg må slutte å tulle. Det handler om å stole på seg selv og vite at man er god nok, sier Norendal.

- Sprer seg
Landslagstrener Sondre Hylland støtter Norendal i frykten for psykologisk spill i OL.

- Det er en tendens som sprer seg og som begynner å bli dårlig. Når man står på toppen, er det stadig én som slenger fra seg noen kommentarer. Jeg er ikke sikker på om det er bevisst, men nå har det begynt å skje så ofte at jeg lurer på om det faktisk er bevisst. Det blir et verktøy når mange av løperne blir satt ut av kommentarer om alt som kan være farlig i en løype. Det er dumt, men vi prøver å holde oss unna slikt.

- Men jeg må få legge til at det generelt sett er en fin gjeng både på jente- og guttesiden, med bra kameratskap, fortsetter Hylland.

Aqua som våpen
Som et ledd i å stenge dette ute, har 20 år gamle Norendal med seg et hemmelig våpen i bakken.

- Jeg kjører med veldig høy musikk på ørene hele tiden. Det har jeg gjerne allerede før start. Jo viktigere et renn er, jo høyere er musikken jeg hører på, forteller hun til Nettavisen.

Og det er ikke hva som helst som blir prioritert på kongsbergjentas spilleliste.

- Jeg hører på musikk som gjorde meg glad da jeg var liten. Jeg pleier for eksempel å høre på Aqua-sanger når det er store finaler. Det er gladsanger, sanger jeg danset til da jeg var liten. Det gjør meg glad og hjelper meg til å holde fokus. Aquas «Doctor Jones» kan gå hele X Games-finalen på repeat, sier Norendal med et smil.

Musikk er veldig viktig
Av sanger som går igjen når hun skal kjøre viktige løp, ramser hun opp flere «klassikere»:

- Doctor Jones, Tarzan and Jane, Smurfehits, mye rart. Men jeg kan også høre på sanger som denne her (Aviciis «Wake Me Up» spiller på høytalleranlegget), sanger jeg hørte på masse i sommer. Det kan gjøre meg glad fordi jeg har gode minner fra sommeren. Da kan det forandre humøret mitt i bakken øyeblikkelig. Sondre er også flink til å bruke musikk i treningen. Hvis det er en grå dag i bakken, pleier han å be meg skru på musikken skikkelig høyt og late som det er sol. Det hjelper faktisk veldig mye, forteller Norendal.

- Under OL er faktisk spillelisten min noe av det viktigste, legger hun til.

Landslagstrener Sondre Hylland trekker også på smilebåndet når Nettavisen spør han om Norendals musikksmak.

- Det er kritikkverdig. Nei da, alle har sine preferanser. Noen vil ha fullstendig stillhet, mens andre hører på heavy-rock, tekno og alt mulig. Det er helt individuelt, sier Hylland til Nettavisen.

«Yip!»
Men Norendal har også flere triks på lager for å bli 100 prosent klar i et løp.

- Ja, jeg sier alltid «yip!» før vi starter. Det pleier jeg og Helene (Olafsen) å bruke mye i bakken. Før vi kjører, ser vi hverandre i øynene, tar «high five» og sier «yip!». Det handler om å smile. Man slapper mer av når man smiler. Nå har jeg fått gutta og trenerne med på det samme, så nå sier vi «yip!» før vi dropper, sier hun og ler.

Slopestyle-løypa i Sotsji ble offentliggjort nylig, og den viste at løperne kan forberede seg på tre hopp, ikke fire. Det er en ulempe, mener Norendal.

- Jeg skulle ønske det var fire hopp, for jeg øvd såpass mye på det. Jeg er en av dem som klarer å spinne alle veier, og det skulle gi meg en fordel, men det hjelper ikke nå, sier hun.

Søndag 9. februar er Norendal blant favorittene til å vinne OL-gull i slopestyle for kvinner. Men før fokuset rettes mot OL, skal den blonde jenta konsentrere seg om å gjøre det bra i Dew Tour og X-Games i Aspen.

- Det betyr veldig mye for meg å gjøre det bra der. Jeg tror også det er bra for meg å ha delmål på vei mot OL, slik at ikke alt handler om det.

Og for dem som håper på OL-suksess for kongsbergjenta, kan hun gi betryggende ord om at treningen går som planlagt.

- Jeg føler meg i rute, avslutter 20-åringen.

9. februar får vi vite om hun føyer seg inn i rekken av historiske norske OL-gullvinnere.