Gå til sidens hovedinnhold

Året da askepott tuktet guttene

Det har vært et snodig golf-år. Tiger Woods vant ingen Major-tittel for første gang siden 1998, og for første gang på 58 år deltok en kvinne på herrenes PGA-tour.

Sjelden har et golf-år begynt med mer oppmerksomhet rundt selve sporten. Tenk at Annika Sørenstam, kvinnenes ubestridte golf-dronning, kunne utfordre herrene i en turnering!

Askepott
- Det var en askepott-historie, sa Sørenstam etter turneringen. Hun fikk Vijay Singh til å trekke seg i protest, etter at han før turneringen uttalte at han håpet Sørenstam ikke greide cut’en.

- Hvorfor? Fordi hun ikke hører hjemme her, sa han. Sørenstam lot seg ikke skremme av alle som mente hun burde holde seg til dame-touren, og var bare noen slag unna å klare cut’en også.

Hadde hun gjort det, ville nok ramaskrikene blitt enda høyere. Jubelropene også.

Magi
Sørenstam har hatt et magisk år. I tillegg til å vinne to Major-turneringer og en drøss med andre konkurranser, rundet hun av året med å bli opptatt i World Golf Hall of Fame.

- Jeg har kommet så høyt jeg kan, og det har vært verdt ethvert skritt, har hun uttalt i ettertid.

Pengesterk
Vijay Singh hadde, på tross av at han ble upopulær etter sine uttalelser om Sørenstam, også et strålende år. Ingen spilte inn mer penger enn han, men det var likevel ikke nok til å bli kåret til PGA Tour Player of the Year.

For femte år på rad gikk prisen til Tiger Woods, selv om han verken vant pengeprisen eller noen Major-titler for første gang siden 1998. Tigeren gikk glipp av årets fem første uker på grunn av en kneskade.

Etter at han kom tilbake, vant han to av sine tre første turneringer, inkludert Match Play Championship, noe som betydde at han som første spiller i historien har vunnet alle fire World Golf Championships.

Weirs år
Mike Weir, Jim Furyk, Ben Curtis og Shaun Micheel tok hjem de store trofeene i år. Weir vant i tillegg to andre turneringer, noe som har gjort ham til den høyest rankede southpaw’en i golf.

Curtis var ranket som nummer 396 i verden før han vant British Open. Like overraskende var det at Micheel, som ikke hadde vunnet på 163 turneringer, skulle hente hjem trofeet i US PGA Championship.

På LPGA-touren var det også et par overraskelser. Hillary Lunke, som er en av spillerne som slår kortest, vant US Open, på en av de lengste banene på touren, selv om hun aldri var blitt bedre enn nummer 15 i noen turnering.

Tenåring imponerte
Michelle Wie var en av 14 tenåringer som kvalifiserte seg for årets US Open. Jenta fra Hawaii, som bare er 13 år, etablerte seg faktisk også på kvinnenes tour mot slutten av året, og også hun spilte mot menn. Totalt spilte sju kvinner mot menn i år.

Noe av den mest spennende golfen ble spilt i lagturneringene. Europa vant Solheim Cup i Sverige, etter vidunderlig spill av vår egen Suzann Pettersen. Resultatet ble 17 1/2-10 1/2, som er den høyeste vinnermarginen noensinne.

Herrene spilte Presidents Cup, og Tiger Woods og Ernie Els prøvde å gjøre opp seg imellom hvilket kontinent som var best. Sjelden har det vært flere par-putter under så høyt press, og kapteinene Jack Nicklaus og Gary Player bestemte seg for å dele cupen i år. Det ble rett og slett for mørkt til å kunne fortsette.

Med tanke på den snodige golfsesongen, var det kanskje en like grei måte å avslutte sesongen på.

Noen kuriøse fakta fra årets sesong:

- For første gang på 34 år gikk alle Major-titlene til spillere som aldri hadde vunnet en Grand Slam tidligere. Ben Curtis vant faktisk British Open uten engang å ha deltatt i en Major tidligere.
- Tiger Woods knuste en av de eldste rekordene på PGA Touren ved å klare cuten for 114. gang på rad, selv om rekorden ble satt i en turnering som ikke hadde noen cut...
- En venstrehendt spiller vant en Major for første gang siden 1963.
- Spillere i 40-årene vant oftere enn spillere i 20-årene.

Reklame

Dette må du vite om årets Formel 1-sesong