RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Året da rekordbøkene ble skrevet om

Foto: Joel Saget (AFP/Scanpix)
Lance Armstrong ble en del av sykkelsportens mest celebre klubb da han vant Tour de France for femte år på rad. Og det var et år for historiebøkene.

Armstrongs seier var en flott måte å feire rittets 100-årige historie på. Amerikaneren, som beseiret kreft for noen år tilbake, ble femte mann i historien som har vunnet konkurransen fem ganger. Fra før av har Jacques Anquetil, Bernard Hinault, Eddy Merckx og Miguel Indurain gjort det samme.

Herlig følelse
- Det er en herlig følelse når noen som Hinault kommer til deg på podiet og sier: «velkommen til klubben», sa Armstrong etter at totalseieren var et faktum.

Armstrong slo tyske Jan Ullrich med 61 sekunder i sammendraget. Marginene var mindre enn de foregående årene.

US Postal-kjøreren var alles favoritt før årets Tour de France, men han slet mer enn de fleste hadde regnet med. Før prologen var han syk, og på slutten av første etappe var han involvert i en massevelt.

Falt igjen
Under den første tempoetappen ble han satt ut av dehydrering, og tapte hele 96 sekunder til Ullrich. Og det skulle bli enda verre for amerikaneren. På vei opp mot Luz-Ardiden falt han igjen etter at en tilskuers bag festet seg til sykkelstyret hans. Men som en ekte champion kom han seg på sykkelen igjen, og vant etappen på en spektakulær måte.

Ullrichs håp om å gå helt til topps endte på en regntung dag, da han falt under den siste tempoetappen. Men konkurransen ble likevel en triumf for Ullrich. Han var tilbake som den største utfordreren til Armstrong.

Frankrike Richard Virenque ble fjellkonge for sjette år på rad, mens Baden Cooke vant den grønne poengtrøya foran Robbie McEwen.

Cippolini
Alle hadde regnet med at Mario Cippolini ville slette Alfredo Bindas 70 år gamle rekord for antall seire i Giro d'Italia. Men det satt langt inne. Alessandro Petacchi hadde nemlig andre planer. Han vant hele seks seire totalt, og viste seg som syklingens desidert beste sprinter.

Ikke bare vant han i Italia Rundt, men han gjorde det samme i Tour de France og Vuelta a Espana på ett og samme år. Det har ingen andre gjort på 45 år.

Men Cippolini klarte det til slutt, etter at han vant både etappe åtte og ni av Giro d'Italia. Det betyr at han nå er oppe i 42 seire totalt i konkurransen.

Deilig for Simoni
Gilberto Simoni vant årets Giro. For Simoni var det en deilig seier etter at han i fjor ble disket på grunn av doping. Det ble funnet kokain i to separate prøver. Han ble imidlertid frikjent av det italienske sykkelforbundet.

Årets Giro var for øvrig dopingfritt.

Roberto Heras vant sin andre tittel i Spania Rundt i september. Paolo Bettini vant VM, mens David Millar vant tempoetappen under mesterskapet i oktober. Igor Astarloa fra Spania vant fellesrittet.

Tre omkom
Sporten mistet imidlertid tre aktive kjørere i 2003. Denis Zanette døde av et hjerteattakk i januar, franske Fabrice Salanson ble funnet død på sitt hotellrom like før starten av Tyskland Rundt i juni, mens den kasakhstanske rytteren Andrei Kivilev døde av hodeskadene han pådro seg under Paris-Nice-rittet i april.

En hjelm ville ha reddet livet hans.

Kameraten Alexander Vinokourov vant rittet, og dediserte seieren til sin avdøde venn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere