*Nettavisen* Sport.

Årets sjokkseier

Oliver Zaugg (Leopard-Trek) vinner Lombardiet rundt. Foto: Luca Bruno (Ap/Scanpix)

Det ble en fantastisk avslutning på sykkelåret, og en av sesongens mest overraskende seiersherrer.

15.10.11 18:36

Philippe Gilbert, Damiano Cunego, Vicenzo Nibali. Det var disse rytterne det var snakket om på forhånd av Lombaridet rundt.

Mange outsidere var også nevnt, men en mann ingen snakket om var sveitsiske Oliver Zaugg.

Alt gikk etter planen
Men da den ene storfavoritten etter den andre enten hadde kjørt slutt på egne krefter etter dristige støt eller rett og slett innså at de ikke hadde dagen, da så Zaugg sitt snitt til å sikre seg seieren.

Sveitseren stakk på slutten av den siste bakken, og kjørte solo inn til sin første proffseier. Og for en seier det var. Lombardiet rundt er sammen med Milano-Sanremo, Paris-Roubaix, Flandern rundt og Liege-Bastogne-Liege et av sykkelsportens fem monumenter.

- Vi hadde sett på løypen på fredag, og planen var å angripe i den siste bakken. Alt gikk som jeg ønsket, sa en overlykkelig vinner.

Bak Zaugg dannet det seg flere smågrupper, som tok opp jakten på den mildt sagt overraskende seiersherren.

Nærmest kom Dan Martin, Joaquim Rodriguez, Ivan Basso, Przemyslaw Niemiec og Domonico Pozzovivo, i den rekkefølgen. Men selv om disse jaktet hardt på de siste kilometerne var de langt unna å hente dagens store overraskelsesmann.

Som dere kan lese mer om under hadde storfavoritter som Vicenzo Nibali og Philippe Gilbert for lengst brukt opp kreftene, i det som må karakteriseres som et av verdens absolutt hardeste sykkelritt.

Slik gikk det til
Seks ryttere klarte tidlig å skape dagens brudd. Corioni, Bertazzo, Paqualon, Arashiro, Astarloza og Van Summeren jobbet godt sammen, men var allikevel sjanseløse på å holde unna.

Nibali, Gilbert, Fuglsang, Paolini, Le Mevel, Satnambrghio klarte å danne en farlig gruppe i bunn av den legendariske Ghisallo-stigningen, etter at det opprinnelige bruddet var hentet inn.

Men for en gangs skyld var ikke Gilbert den sterkeste i gruppen. For da Vicenzo Nibali angrep måtte han og resten av gruppen innse at italieneren var sterkest. De andre ble kjørt inn av hovedfeltet.

Da var det fortsatt drøye 40 kilometer igjen til mål, og derfra var det Nibali mot røkla. Avstanden var på det meste 1.40, men anført av Team Sky begynte hovedfeltet å nærme seg Nibali, sakte, men sikkert.

Til slutt fikk Nibali hammeren, og med 15 kilometeren var det et redusert hovedfelt som samlet seg i front av rittet.

Dermed skulle det hele avgjøres opp den siste stigningen. Svenske Thomas Løfkvist satt opp tempoet, og feltet ble tynnet kraftig ut. Sterkest av alle var Olivier Zaugg, som satt inn et dødsstøt noen hundre meter før toppen.

Derifra og inn ble det nærmest en parademarsj for rytteren som med dagens seier sikret Leopard-Trek lagets største seier i den eneste sesongen de går under det navnet.

PS: Gabriel Rasch og Lars Petter Nordhaug deltok også i rittet, uten å markere seg nevneverdig.

Resultater:
1. Oliver Zaugg (LEOPARD - TREK) 6.20.02
2. Daniel Martin (Team Garmin - Cervélo) +8
3. Joaquim Rodriguez (Katjusja) s.t.
4. Ivan Basso (Liquigas - Cannondale) s.t.
5. Przemyslaw Niemiec (Lampre - ISD) s.t.
6. Domenico Pozzovivo (Colnago-CSF Inox) s.t.
7. Giovanni Visconti (Farnese Vini-Neri-Sottoli) +15
8. Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) s.t.
9. Carlo Alberto Betancurt (Acqua E Sapone) s.t.
10. Riccardo Chiarini (Androni Giocattoli - Serramenti) s.t.
(...)
60. Lars Petter Nordhaug (Team Sky) +15.34

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag