RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: STRINGER/FRANCE (Reuters/Scanpix)

Årets verste tabber

Sist oppdatert:
Slåsskamp, fyll og påkjøring er bare noen av ingrediensene når vi oppsummerer et år med sykkeltabber.

2011 ble et begivenhetsrikt år for oss sykkelentusiaster. Vi fikk oppleve flust av store prestasjoner, nervepirrende ritt og norske seire.

Men vi fikk også oppleve flere mer eller mindre flaue tabber. Det er nok flere ryttere som har mest lyst til at disse episodene skal glemmes så fort som mulig, men det kan de bare glemme.

Husk å bli med i procycling.nos romjulskonkurranse!

Vi i procycling.no gir deg dermed en guidet tur gjennom de flaueste sykkeltabbene i 2011.

1, 2, 3, 5?
Vi starter med det som etter hvert har utviklet seg til å bli en klassisk sykkelfeil, nemlig å juble en runde før mål. Riktignok er syklistene mest vant til å kjøre fra A til B, men hvor vanskelig kan det være å telle riktig de gangene det faktisk er avsluttende runder?

Verre enn først antatt virker det som. Og feilen er tydeligvis smittsom også. For bare to dager etter at Rigobert Uran jublet etter det han trodde var en seier (men som egentlig var passering èn runde før mål) i det italienske endagsrittet Coppa Sabatini, gikk en av årets gjennombruddsmenn Bauke Mollema på samme smellen i Giro dell’Emilia.

Les også:Hva driver du med her, Bauke?

Men vi nordmenn skal ikke være så veldig høye i hatten på dette punktet, for Alexander Kristoff var faretruende nær å juble for det som hadde vært en fjerdeplass i GP d'Isbergues - Pas de Calais. For lite visste BMC-rytteren at tre mann lå foran hovedfeltet. «Heldigvis» tapte nordmannen spurten for Bozic og slapp å gå på den mildt sagt pinlige tabben.

Les også:- Det kunne blitt flaut

For lite skiltspurting på trening?
En annen nordmann som derimot gikk på mer eller mindre samme feil var Edvald Boasson Hagen. På den femte etappen under Tour de France presterte han å lese feil på skiltene og satt dermed inn tidenes langspurt, med trykk på lang. Sky-stjernen skal ha for at han innrømmet at det var en tabbe, all den tid han bare kunne latt som at det var en mislykket taktikk.

Les også:Leste du feil, Edvald?

Det hører med til historien at Boasson Hagen ble så sur på seg selv etter den tabben at han like greit gikk bort og vant den neste etappen. Vi tåler flere slike tabber neste år, Edvald!

Men det er verre ting man kan gjøre enn å ta seieren på forskudd. Du kan for eksempel bomme totalt på målgangen i en klassiker og gå glipp av en seier. Det skjedde riktignok ikke i år, men det er allikevel verdt å lese seg opp på denne megablunderen fra Sky-syklist Ian Stannard, som kjørte feil i finalen av juniorenes Paris-Roubaix i 2004.

Les også:«Jeg vet ikke om han kjente til velodromen»

AU: Lorents Ola Aasvold smalt i asfalten, der det lå oljesøl.
AU: Lorents Ola Aasvold smalt i asfalten, der det lå oljesøl.

Noen ganger kan sykkel bli i kjedeligste laget, og da er det greit å innføre litt sykkelbowling. Det kunne i hvert fall virke som at arrangørene av Paris-Troyes mente det, da de la løypa til et sted med olje i veibanen. Resultatet ble halve feltet i bakken, og overtidsjobbing på det lokale sykehuset. Lorents Ola Aasvold var en av dem som fikk smake den franske asfaltens ubarmhjertighet.

Kugalskap
Under Criterium Dauphine opplevde vi en situasjon som det er vanskelig å si hvem som hadde skylden for. Men at kuer ikke skal være i veibanen under et sykkelritt er sikkert og visst. Det fikk Mikel Landa smertelig erfare. Euskaltel-rytteren ble heldigvis ikke like hardt skadet som det første virket og tok senere i sesongen sin første proffseier.

Utrolig nok var ikke dette årets eneste kuepisode. Det danske talentet Martin Lind ble sparket bevisstløs av en okse under det italienske etapperittet Brixia Tour. Det hører med til historien at tempoetappen i det samme rittet ble avlyst på grunn av for mye trafikk og for dårlig sikkerhet.

Les også:Her «angriper» kuene syklistene

Tour de France gikk selvsagt ikke unna uten en tabbe eller to. Spurtkanonen Andre Greipel åpnet rittets tabbekonto da han veltet allerede i den nøytrale sonen på den første etappen. Rittet var 3430,5 kilometer langt, men tyskeren var såpass ivrig på ikke å tape noe tid fra start av at han deiset i bakken før moroa var i gang.

Småkomisk var det også på etappen til Pinerolo, som Boasson Hagen vant. Sky-laget hadde trent på den siste utforkjøringen på forhånd, noe flere burde tenkt på. For den ene etter den andre tok turen både i grøfta og inn på en liten parkeringsplass. Blant dem Jonathan Hivert og sammenlagtleder Thomas Voeckler.

Frankrikes minst populære mann
Det er likevel en helt annen og langt mer alvorlig tabbe som huskes fra årets tour. Jeg snakker selvsagt om den franske pressebilen, som regelrett meide ned mannen i klatretrøyen, Johnny Hoogerland.

Les også:Meid ned av pressebil

Uhellet endte heldigvis langt bedre enn man først kunne frykte, men skremmende var det utvilsomt. Sjåføren var nok den mannen i toursirkuset som hadde hode minst hevet, og det med god grunn. Dette var ikke bare en flau, men direkte dødsfarlig tabbe.

PREGET HOOGERLAND: Nederlenderen klarte ikke å holde tilbake tårene da han fikk klatretrøya på den samme etappen han ble kjørt ned av en pressebil.
PREGET HOOGERLAND: Nederlenderen klarte ikke å holde tilbake tårene da han fikk klatretrøya på den samme etappen han ble kjørt ned av en pressebil.

Vacansoleil-laget kan på ingen måte lastes for den tabben, men det kan de derimot da deres rytter Gorik Gardeyn måtte låne sykkel av en tilskuer for å komme seg til mål på den fjerde etappen av Tour de Wallonie.

Forlatt av eget lag
Den uheldige rytteren gikk ned i en velt tidlig på etappen og da lagledelsen trodde han måtte bryte rittet stakk de fra ulykkesstedet for istedenfor å støtte deres kaptein og sammenlagtleder Jost Van Leijen. Tapre Gardeyn stablet seg selv på beina, men hadde ingen sykkel å fortsette på. Heldigvis fikk han låne en tilskuers sykkel, og kom seg til slutt opp i feltet på den.

Les også:Måtte låne sykkel av tilskuer

Men vi trenger ikke å lete utenfor landets grenser for å finne kontroverser og pinlige øyeblikk. Etter Glava Tour of Norway endte nemlig Sparebanken Vest-Ridleys Christopher Stevenson i munnhuggeri med en del Joker Merida-ryttere, som visstnok skal ha holdt han i trøya på den siste bakkespurten, slik at svensken mistet trøyen. Helt hva som skjedde er ikke godt å si, men at noen skal være glad for at det ikke var Tour de France-nivå på TV-produksjonen er det liten tvil om.

Les også:Her spurter han forgjeves

Det er ikke bare ryttere som fortjener ros for å ha skapt underholdning med flaue opptredener. UCI er mestere i å lage merkelige regler, som selvsagt gir uventede konsekvenser. Takket være UCIs reglement når det kommer til hvordan lag sportslig sett kvalifiserer seg til World Touren, ble plutselig den 30 år gamle iraneren Mehdi Sohrabi den heteste poteten på overgangsmarkedet. Godt jobbet, UCI!

Tidenes høyre/venstre-finte
Neste mann som har fortjent å bli nevnt på denne listen er tyske Robert Wagner. Han vil nok (med rette) dele den tvilsomme æren med arrangøren. For hva arrangøren av Vuelta a España tenkte på når de la inn en rundkjøring 400 meter fra mål på den flate 16. etappen i rittet tror jeg det er få som kan svare på.

HTML EMBED

Leopard-Trek hadde frem til da kjørt et perfekt opptrekk, og nå var det bare opp til Wagner å sette Bennati perfekt opp. Men den raske tyskeren valgte feil vei i rundkjøringen og måtte derfor bråstoppe. Bennati fant riktig vei rundt, men ble passert av Juan Jose Haedo som til slutt vant etappen.

Men vuelta-arrangøren når ikke storebrødrene i Giro d’Italia og Tour de France opp til knærne når det gjelder tabber. Årets Tour de France-rute har skapt mye debatt, men det var neppe meningen at hele løypa skulle legges ut på rittets hjemmeside kun dager før offentliggjøringen.

Les også:Du tror det ikke før du leser det

Og da kunne vel ikke giroen være noe dårligere? Nei, ting kan tyde på at også RCS Sport ansatte den samme slappe IT-mannen, og plutselig var også den ruten lekket. Tabbe eller et snodig ledd i markedsføringsstrategien?

Når vi først er inne på Giro d'Italia så er det vel ingen som har glemt alt oppstusset rundt Monte Crostis, som til slutt ble droppet etter at rytterne og lagene hadde klaget over at utforkjøringen ned fra fjellet var for farlig. Men i skikkelig italiensk ånd skjedde ikke avgjørelsen før i siste liten, og det førte igjen til protester fra tilskuerne. Det hele ble kaos, og «verst» gikk det ut over John Gadret, som ble så forvirret at han kjørte feil like ved bunnen av Monte Zoncolan. Sjelden har vel uttrykket «Mamma Mia» passet bedre.

Skål
Tabbeåret nærmet seg slutten, men heldigvis hadde sykkelsesongen fortsatt et par godbiter på lager. Begge involverte lovens lange arm.

Først ut var den lovende franske syklisten Romain Sicard. Den tidligere U23-verdensmesteren fant det for godt å stjele trafikkskilt i fylla. Kanskje morsomt der og da, ikke like artig dagen derpå.

Les også:Stjal trafikkskilt i beruset tilstand

Til slutt tar vi med oss tumultene mellom Jurgen Van Goolen og en politikvinne. Stedet er Tours, bare noen hundre meter fra målgang på klassikeren Paris-Tours. Den belgiske syklisten har kjempet tappert for en topplassering, men er så uheldig og faller på oppløpet.

HTML EMBED

Uflaksen stopper ikke der, for belgieren fikk ikke lov til å sette seg på sykkelsetet av en fransk politikvinne. Hun mente tydeligvis at rytteren ikke hadde noe i rittet å gjøre, og nektet å levere tilbake sykkelen. Det endte med at belgieren fiket til damen, noe han nå er anmeldt for.

En perfekt avslutning på tabbeåret 2011. Forhåpentligvis får vi flere gode historier også neste år.

Hvilke tabbe husker du best? Har vi glemt noen? Legg i så tilfelle igjen en melding i kommentarfeltet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere