Norges skiforbund bekrefter i en pressemelding mandag formiddag at Monsen er koronasmittet. De skriver at han først testet positivt på en antigen hurtigtest ved ankomst Gardermoen søndag kveld, før han mandag testet positivt på PCR-test.

Monsen har vært på høydesamling i Seiser Alm med OL-utøverne i langrenn i drøyt to uker. På torsdag skulle han i utgangspunktet ha satt seg på flyet for å reise til Beijing med det norske laget.

Slik blir det imidlertid ikke nå, opplyser landslagssjef Espen Bjervig. Han forteller at Monsen ikke kan reise til Kina på torsdag, og kaller situasjonen kaotisk.

- Vi må bare se an situasjonen og få litt oversikt nå. Nå er det ganske kaotisk her på om det i hele tatt er mulig å dra på andre fly den 31. januar. Men det er klart, det begynner å bli veldig, veldig dårlig med tid, sier Bjervig til Nettavisen.

Les også: Svenskene tør ikke reise til samme sted som Norge før OL. Nå svarer den norske landslagslegen

- Sjokkerte

Bjervig forteller videre at den positive testen til Monsen kom som et sjokk på hele den norske troppen.

- Vi var ganske sjokkerte alle sammen i går, og så synes vi fryktelig synd på Arild som kommer i en sånn situasjon, sier han.

Alle løpere, trenere og støtteapparat som fortsatt befinner seg i Seiser Alm testet negativt på hurtigtest både søndag kveld og mandag morgen. Likevel er det stor uro, innrømmer Bjervig.

- Det er usikkerhet i situasjonen på to nivåer. Det ene er smittemessig og det andre er få totalt oversikt over de italienske reglene på nærkontakter og eventuelt karantener. Det vi jobber vi med på spreng nå da, sier han.

Les også: Johaug har ikke vært med på mange uker. Nå kommer Karlsson med en påstand

Frykter utøvere er smittet

Og selv om resten av den norske leiren har testet negativt på hurtigtest to ganger, er det fortsatt frykt om at løpere kan være smittet.

- Det er klart frykten er der, det er ikke noen tvil om det. Vi ser hvor uforutsigbart dette er. Uansett hva man gjør av forholdsregler. Dette har jo vært frykten hele veien. Vi får bare overvåke situasjonen og passe på så godt vi kan og gjøre det vi kan for å få oversikt, sier Bjervig.

Landslagstrener Ole Morten Iversen fløy hjem med Monsen fra samlingene i Italia, men forklarer at de satt på ulike plasser på flyet.

Han trodde likevel at han kunne være smittet da kollegaen testet positivt.
Foreløpig har imidlertid Iversen testet negativt på to hurtigtester etter ankomst i Norge. Mandag tok han også en PCR-test som han regner med å få svar på tirsdag.

- Jeg lever i spenning jeg og, sier Iversen til Nettavisen.

- Verre hvis det går utover utøverne

Han skal etter planen reise til Beijing 27. januar, men vet foreløpig ikke om han blir å se på flyet.

Iversen erkjenner at det hadde vært en nedtur å måtte bli hjemme, men er samtidig tydelig på at det er utøverne som er de viktigste.

- Det er verre hvis det går utover dem, forteller landslagstreneren.

Foreløpig har ingen andre enn Monsen testet positivt i den norske leiren som er eller har vært på samling i Seiser Alm.

Verken Monsen eller landslagslege Øystein Andersen har svart på Nettavisen sine henvendelser.

Eirik Myhr Nossum, landslagstrener for allrounderne, er definert som nærkontakt. Det gjør at de mannlige løperne trener kun rundt hotellet mandag.