I romjula klasket Nettavisens sportssjef til med en solid liste med favoritter foran Tour de Ski, lekkert dandert under tittelen «Blir det ikke norsk i år, så ....».

Les sportssjefens analyse her!

Vår spådom plasserte Martin Johnsrud Sundby og Tor Arne Hetland som de største norske håpene, mens Axel Teichmann, Pietro Piller Cottrer og Lukas Bauer var de heteste utenlandske.

Dario hvem?
Sveitsiske Dario Cologna var ikke nevnt med et ord, verken blant favoritter eller outsidere.

Og hvorfor skulle han det? Dobbelt U23-verdensmester til tross; det holder vanligvis ikke med seier i sprintkvalifiseringen hjemme i Davos, eller andreplass på 30-kilometeren i La Clusaz i forkant av en drepende konkurranse kalt Tour de Ski.

Les mer i vintersportsmagasinet!

Men treningsivrige Cologna gjorde alle forhåndstips til skamme.

Allerede fra dag én lå han fremme blant de aller beste. Og der forble han også, helt til han krysset mållinja først, godt oppe i alpinanlegget i Val di Fiemme.

En ny skistjerne var skapt og en ny langrennsnasjon våknet til liv. De siste seks månedene har en nordmann trukket i langrennstrådene i alpelandet.

Ærlig talt, lillebror Aukland!
Fredrik Aukland har tidligere vært juniorlandslagssjef og jobbet med utøvere som Tord Asle Gjerdalen, Øystein Pettersen, Simen Østensen og Martin Johnsrud Sundby i Team Manpower.

Nå er han landslagssjef for de sveitsiske herreløperne, personlig trener for blant andre Marthe Kristoffersen og Therese Johaug - og treningsansvarlig i Team Xtra Personell.

Men over til det alle lurer på: Hva har han egentlig gjort med Dario Cologna?

- Når oppdaget du for første gang hva som bor i denne løperen?

- For meg var han en interessant løper før jeg tok denne jobben. Jeg så ham først da han ble U23-verdensmester, men da var jeg opptatt med andre løpere og andre årsklasser. Den første gangen jeg innså nivået hans, var under en treningssamling i Oslo med Team Xtra Personell. Vi kjørte en del harde økter med ham, Anders, Jørgen og Jens Arne. Der satte Dario noen rekorder som er litt historiske.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Hva er det egentlig du fôrer ham med til frokost?

- Dario har vokst opp 50 meter fra den italienske grensen. Han er glad i italiensk mat, loff med honning og småkaker. Men etter hvert har han også måttet tilpasse seg hverdagen. Nå spiser han vel som de fleste andre norske løpere: En enorm kornfrokost som gir mye energi.

Like stor som Federer?
- Hvor stor del av æren skal du og Odd Kåre Sivertsen (som trente ham i oppveksten) ha for Colognas framgang?

- Odd Kåre trente ham på skigymnaset han gikk på. De har kjent hverandre i mange år. Han har vært en veldig viktig person for Dario – uten tvil. De siste to årene har han hatt en annen trener på landslaget. Det var for øvrig Odd Kåre som tok kontakt med meg først og lurte på om jobben som sveitsisk landslagssjef kunne være aktuell.

- Jeg synes jeg har vært heldig og har kommet inn på rett tidspunkt. Jeg har fått et godt lag å jobbe med. I Tour de Ski hadde vi tre løpere blant de 30 beste og Toni Livers helt oppe på en 15.-plass. For meg personlig er det nesten like rått.

- Hvor stort er navnet Dario Cologna i Sveits?

- Like før Tour de Ski begynte han å bli litt kjent. Da bestemte de seg også for å vise Tour de Ski på TV. Interessen i media økte veldig etter at han gikk fort på den første etappen. På radio i går ble det sagt at han for øyeblikket har like stor markedsverdi som Cancellara og Fedrerer. Han har blitt ringt opp av velkjente managere og sponsorer.

- Er det andre løpere som også er på vei opp hos dere, eller holder det å lære seg navnet Cologna?

- Fra Sveits tror jeg at vi har flere løpere som kan bli topp tre i enkelte verdenscuprenn. Toni Livers og Remo Fischer er nok de heteste navnene, men ingen vil nok utpeke seg så mye som Cologna har gjort. Fordelen er at det ikke ligger noe press fra omgivelsene på dem.

- Kan du peke på noen egenskaper som gjør ham til en komplett, moderne skiløper?

- For det første er han treningsvillig, rå mentalt og flink til å ta seg helt ut. Der ligner han faktisk på både Bjørn Dæhlie og Petter Northug. Samtidig har han veldig gode tekniske ferdigheter og kombinerer det med treningsintelligens. Dario skjønner veldig godt når han må hvile og når han kan trene hardt. Han styrer det veldig godt selv. Han er en veldig rolig type, som klarer å slappe av.

Den moderne utøver
- Hva forteller Colgnas seier og Petter Northugs andreplass i Tour de Ski deg om kravene som stilles til utøverne i langrennssporten anno 2009?

- Det betyr vel at langrennsløperne i dag og i framtiden må kunne beherske både klassisk, skøyting, kort og langt – og det blir viktigere å være god på spurt. Der er løpere som Petter og Dario gode, det holder ikke lenger å kunne gå en god femmil i et mesterskap. Jeg tror Norge følger godt med i den utviklingen. I 2009 skal man bli en god allrounder og ikke spesialisere seg for mye.

- Under fjorårets Tour de Ski, var det vel noen som «kremtet» doping da Lukas Bauer feide all motstand til side. I år har de finske langrennsjentene gått med mistanke – hvorfor hører man ikke slike rykter om dine sveitsiske gutter?

- For det første har det aldri vært dopingtilfeller blant sveitsiske langrennsløpere. Det er også veldig åpne forhold her. Swiss Olympic jobber godt og antidopingarbeidet fungerer veldig godt. Det er mange tester og det er veldig god kontakt mellom de forskjellige organisasjonene. Det jobbes veldig profesjonelt på dette området og de jobber veldig for antidopingarbeid. Vi synes også at det er for lite tester i verdenscupen.

Drømmejobben?
- Brødrene dine, Anders og Jørgen, er begge milslukere med ski på beina, men ikke du? Hvorfor ikke?

- Det var et naturlig valg jeg tok etter to år som seniorløper. Det var ikke noe jeg ønsket å legge hele sjelen mi i og jeg reiste til Australia for å studere der i stedet. Da jeg kom hjem derfra begynte jeg med trener og lærerutdanning i stedet.

- Hva er drømmejobben din som langrennstrener?

- I øyeblikket har jeg drømmejobben. Da jeg begynte som trener så hadde jeg som mål å jobbe med best mulig løpere. Jeg har vært heldig og har fått være med på utviklingen til veldig mange gode løpere. Å jobbe med verdenscupen og har ansvaret for et lag, kan ikke tenke meg en bedre jobb nå.

Sjekk siste sportsnytt her
Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.
Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).