Det er få kombinertløpere i verden som er i stand til å holde følge med Lillehammergutten Mikko Kokslien i sporet. Med østerrikske Nik Huber på plass som ny hopptrener ser 25-åringen lyst på den kommende sesongen.

Men først er det Tour de France, og sykkel er en sport den sympatiske gutten, med finsk mor, følger tett.

procycling.no har stilt Kokslien sju sykkelrelaterte spørsmål.

- I hvilken grad følger du sykkelsporten, og når begynte du å følge den?

- Jeg er glad i sport, og sykkel er en av de idrettene jeg følger tettest. Jeg ser alt jeg kan av ritt som går på TV, og følger jevnlig nyheter om sykling på nettet. Det var vel rett rundt tusenårsskiftet at jeg begynte å følge sykling. Hadde noen venner som drev med sykling og ble fort interessert i hva de hadde å fortelle om sporten. Jeg begynte å følge med de største rittene på TV, og ble fort hekta.

- Bruker du sykkelen som alternativ trening? Hvor mye? Fordeler og ulemper ved å bruke den i din idrett?

- Jeg sykler noen turer som en del av treningen. Mye blir det ikke, men kanskje rund 8-900 km i året. Av ritt har jeg vært med på Lille-Jotunheimen Rundt et par ganger. Fordelen er at det er veldig gøy! Samtidig er det god grunntrening for utholdenhet og styrke. Syklister er vel ikke akkurat kjent for ”froskespenst”, så det er nok ikke lurt for en kombinertløper og sykle flere tusen km i løpet av året.

- Fortell om ditt beste Tour de France-minne!

- Da Arvesen vant sin første etappe. Det var vanvittig spennende og ekstremt fortjent. Har nok aldri ropt så mye og vært så engasjert foran tv`en under et sykkelritt.

- Hvem holder du som favoritt til å vinne Tour de France i 2010? Hvorfor?

- Må vel, som de fleste andre, si Alberto Contador. Han har vist seg å være den klart beste etapperytteren de siste årene, og vinner nok i år også. Han viste akkurat passe god form i Critérium du Dauphiné, og har nok truffet bra inn mot Touren.

- Hvilke forventninger har du til de norske rytterne?

- Tipper det blir Edvald-show. Han virket meget sterk i Critérium du Dauphiné, og kanskje skaden han hadde slår positivt ut for hva som skal skje i juli. Ellers så er jeg spent på å se hvordan Hushovd gjør det, og kanskje Arvesen får sin andre seier?

- Hvem er din favorittrytter i feltet?

- Har alltid likt Alessandro Ballan. Vårklassikerne er de rittene jeg setter høyest, og liker hvordan han har kjørt der de senere åra.

- Har du en annen sykkelrelatert historie du vil fortelle?

- Spontantur til Tour de France 2007. Jeg og en god venn, Arne Gunnar Ensrud, var å så på NM i Brumunddal. Det ga medsmak, og et par uker senere var vi på plass i Tignes under Touren. Vi fikk sett to etapper samt at vi fikk prøvd oss på noen heftige fjellpass. Det var en herlig opplevelse hvor vi fikk sett hvilket sirkus det faktisk er der nede.

procycling.no takker Mikko for at han ville svare, ønsker han en god Tour de France og lykke til med sesongforberedelsene!

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!

Følg oss på Facebook og Twitter!