NM på Gjøvik skulle gjøre VM-kabalen litt lettere å legge for landslagsledelsen i langrenn.

Men spørsmålet er om ikke de fire distansene snarere har bidratt til å gjøre forvirringen total.

Nettavisen stiller spørsmålet til Morten Aa Djupvik, hovedtrener for allroundlandslaget på herresiden.

- Ble du noe klokere på VM-uttaket av det som skjedde i NM?

- Ja, men det er alltid sånn at når du får en del svar, får du også en del ekstra spørsmål.

Les alt om helges ski-NM her!

aktuelle er de ...
- Gi en rask VM-status på de ni løperne på laget ditt ...

Simen Østensen: - Ikke VM-aktuell overhodet. Han sliter fortsatt med viruset.

Morten Eilifsen: - Morten synes jeg på sett og vis har hatt bra stigning i programmet, så han er på glid og viste i fjor at han har kapasitet. En vagt aktuell VM-kandidat. Men da må han virkelig gå fort i Rybinsk.

Roger Aa Djupvik: - Ingen sterk VM-kandidat, men er kvalifisert til Otepää og må virkelig gå fort der om det skal bli VM-tur.

Tord Asle Gjerdalen: - Viste med fellesstartløpet lørdag at han er på tur tilbake. Det kom sent, men det kom tidsnok til at han er høyaktuell for VM. Har to fine distanser i Rybinsk om to uker, og jeg håper han går fort der.

Tore Ruud Hofstad: - Fortsatt VM-aktuell. Vanskelig å bedømme hvor bra han gikk i NM-stafetten søndag, men han viste god form i klassisk torsdag.

Eldar Rønning: - Høyaktuell for 15 klassisk, pluss sprintstafett og stafett. Var litt overivrig etter Tour de Ski, og fikk et NM i bølgedaler – som flere av de andre Tour-deltakerne. Formen er som den har vært før. Det vil si ok pluss. Han mangler det siste, men har god tid til å finpusse før VM.

Martin Johnsrud Sundby: - Han er forkjølet, og det vil ikke slippe taket. Han trenger tiden, men er selvfølgelig mer eller mindre klar for VM-laget på bakgrunn av verdenscupseieren på VM-distansen 15 km klassisk før jul.

Odd-Bjørn Hjelmeset: - Viser god framgang med det han gjør i NM, og presterer veldig bra ut fra forutsetningene. Har gjennom mange år vist at han har en egen evne til å komme i form når han skal komme i form. Men han er avhengig av å prestere i Otepää neste helg.

Petter Northug: - Hadde ikke noen stor dag lørdag, men Petter skal til VM uansett. Men det er ikke gitt hvilke distanser han skal gå. Vil han inn på sprintlaget, må han gå fort på sprinten i Rybinsk om to uker.

Fire medaljekandidater
- Hvor mange av dine ni løpere tror du blir med til VM?

- Hvis jeg skal tippe, sier jeg seks. Men det kommer an på hva de og andre presterer fram mot uttaket.

- Hvor mange av dem er medaljekandidater individuelt?

- Per i dag vil jeg si Petter, Eldar, Martin og Odd-Bjørn.

- Er det god nok uttelling for deg som trener at fire av ni er medaljekandidater i VM?

- Hvis alle kommer hjem med hver sin medalje, er jeg fornøyd, ja.

Plass for skiskyttere?
- Gikk Jens Arne Svartedal seg nærmere en VM-plass i løpet av NM-dagene?

- Ja, det gjorde han ved å vinne 15 klassisk. Det var selvsagt en sterk søknad. Han er dessuten en anvendelig løper i og med at han kan gå alle klassiske distanser, pluss at han har friplass i sprint.

- Hva med Anders Aukland?

- Han styrket også sitt kandidatur. Men han er jo kun aktuell på 15 km klassisk pluss eventuelt stafett.

- Er Frode Andresen, som ble vraket til VM i skiskyting, aktuell for ski-VM, og hvordan kan han eventuelt kvalifisere seg?

- Det kommer vi til å vurdere. Det er blant annet et spørsmål om hvor mange løpere vi kan ta med totalt sett. Det er ikke sikkert vi kan ta med en skiskytter som kun er aktuell for femmila, og som vi ikke vet om er en medaljekandidat, hvis vi bare kan ta med ti herreløpere.

Dragkamp på kammerset
- Damelandslagstrener Egil Kristiansen vil ha åtte jenter til VM. I så fall må du og sprinttrener Ulf Morten Aune slåss om ti VM-plasser på herresiden. Hvordan får dere den kabalen til å gå opp?

- Kabalen vil aldri gå opp, men for å si det sånn: Det blir tøft for Andresen hvis det bare blir ti herreløpere. Jeg vil selvsagt, på lik linje med Egil, kjempe for å få med flest mulig. Til slutt blir det et spørsmål om hvem som er åttende dame og hvem som er ellevte herre, og hvem av dem som har størst medaljesjanser. Vi må vurdere helheten, og målet er flest mulig norske medaljer.

- Er det ofte tøffe diskusjoner dere trenere imellom ved slike uttak?

- Ja, og det skulle bare mangle! Det er en kamp. Vi skal helst ikke tenke på mine og dine, men det er naturlig at alle kjemper for sine. Så må sportssjef Åge Skinstad skjære igjennom. Utgangspunktet er greit: Først og fremst er det medaljekandidater som skal til VM.

- Hvor mange medaljer tar norske herrelangrennsløpere under VM i Liberec?

- Jeg vet ikke om jeg tør tippe ... Da må jeg tenke meg litt om. Jeg tipper fem medaljer. Vi kan ikke regne med å ha stang inn på alt.

Det endelige uttaket til VM finner sted 2. februar. 19. februar starter mesterskapet i tsjekkiske Liberec.

Les flere skisaker i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).