Roberto Vacchi har kommentert sykkel i over ti år, og etter manges mening er han kanskje den dyktigste av alle på sitt felt. Procycling.no har stilt ham åtte aktuelle spørsmål i forkant av starten på Giro d'Italia, lørdag.

- Noen ord om årets løype. Er den godt balansert?

- Nei, jeg syns ikke det er noen god balanse i årets ritt. Først bare tre etapper før den første hviledagen, deretter 12 strake etapper. På toppen av dette er nesten alle de interessante etappene til slutt. Den åttende Etappen til Terminillo er unntaket. Risikoen blir at favorittene kjører veldig kjedelig og avventende, noe de ikke kan klandres for. Dersom man kommer sliten til de siste åtte etappene så taper man alt.

- Hva syns du om årets startfelt? Er det svakere enn vanlig?

- Ja det må man nok si. På papiret ser det ut som det er maksimalt fire ryttere som kan vinne. Men det behøver ikke bety at det blir et dårlig ritt. Tvert imot kan det komme rittet til gode og åpne for noen overraskelser.

- Hva syns du om laget til Cadel Evans, er det svakt?

- Selvsagt kan man tro at laget til Evans (BMC) er svakt, men det må han tenke på når han går inn i rittet. Han burde neppe være interessert i å ta ledertrøya første dagen. Hans sjanse ligger i å være blant de fem beste med fire dager igjen, for så å avgjøre da. Da tror jeg ikke at laget trenger å være sterkere enn det er nå.

Les mer: Her er Giro-favorittene

- Har du noen outsidere?

- Jeg vet ikke helt, men det klart at Alexandre Vinokourov (Astana) blir å regne med. En annen jeg har tro på er Domenico Pozzovivo (Colnago), som vant til Alpe di Pampeago i Giro del Trentino. Men skal jeg sette pengene mine på noen outsidere så blir det at Xavier Tondo (Cervélo) overrasker igjennom å hjelpe sin kaptein Carlos Sastre.

- Hvem blir årets overraskelse?

- Utenom Tondo tror jeg at jeg velger Rigoberto Uran (Caisse d'Erpagne). Det er på tide at colombianeren tar det neste skrittet, og jeg tror at i år er det rette året.

- Hvordan ser du på spurterne i årets Giro?

- De er ikke mange. Det er trist at Oscar Freire (Rabobank) og Daniele Bennati (Liquigas) ikke starter. Det ligger nok an til at det skal stå mellom Alessandro Petacchi (Lampre), Tyler Farrar (Garmin), André Greipel (HTC) og Robbie McEwen (Katusja). Kanskje får Sacha Modolo (Colnago) sitt definitive gjennombrudd.

- Hvem vinner?

- Jeg tror Cadel Evans vinner.

- Et par ord rundt Gilberto Simonis siste Giro. Vinner han etappen mange mener han fortjener?

- Nei, det finnes ikke en sjanse. Han er langt fra det han har vært.

Hør Vacchi i aksjon når han kommenterer Kurt Asle Arvesen til gull i U-23 VM i 1997!

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!

Følg oss på Facebook og Twitter!