De gikk på limpinnen en etter en. Flere toppryttere under årets Tour de France fikk nemlig forsikringer om at Cera - en tredjegenerasjons variant av EPO – ikke lot seg spore i dopingtester.

Heldigvis tok de feil, Bernhard Kohl, Stefan Schumacher, Riccardo Riccó og Leonardo Piepoli.

Snarveien til toppen, ble i stedet en returbillett til sykkelens skammekrok.

Hva skjedde i Giroen?
Avsløringene sår tvil om dopingarbeidet UCI (det internasjonale sykkelforbundet) og direktør Pat McQuaid legger for dagen. Under årets franske styrkeprøve var det nemlig det franske antidopingbyåret AFLD som sto for testingen.

- Tidligere har det vært to tilfeller av EPO-bruk i Tour de France; i 2003 og 2007. Vi tok seks på én måned, sier Pierre Bordry til nyhetsbyåret AP og fortsetter:

- Hva skjedde under Giro d'Italia? Hva skjedde under VM? Skyldes det at rytterne kun tester positivt i Frankrike? Det vil jeg gjerne vite.

10 spørsmål til Thor
Dopingavsløringene under årets Tour de France har også skapt irritasjon i Nettavisens sportsredaksjon. Derfor tok vi oss bryet med å stille Thor Hushovd en rekke spørsmål om doping i kjølvannet av årets sesong.

Les også:Slik blir Hushovds nye lag

Blant annet om sanksjonsformene, sykkelsportens evne til å tilgi og troverdigheten til norske proffsyklister.

Paradoksalt nok gikk Hushovds eget lag til grunne, men sykkelteam med langt flere skjeletter i skapet durer videre også i 2009.

- Har du en god forklaring på at «redelige» Crédit Agricole går dukken, mens andre, mer frynsete lag forsetter med uforminsket økonomisk styrke?

- Noen ganger er det bare sånn. Det kommer ofte an på sponsorer det, og hvordan de ser på den saken. Det er tilfeldig, men det er også urettferdig at sunne lag som Crédit Agricole ikke får bli med videre, men det er jobben til direktørene å finne nye sponsorer.

Nekter å gi opp
- Hvor skadelig var det at Dmitri Fofonov ble tatt mot slutten av årets Tour de France?

- Det er alltid synd med en sånn sak, men jeg snakket med Roger Legeay om det og han tror ikke det hadde noe direkte innvirkning på svarene han fikk fra mulige sponsorer.

- Har du tatt spesielle forholdsregler for å forsikre deg om at også lagkameratene dine der er «rene»? Kan du, i kraft av å være lagkaptein, vende tommelen ned for ryttere du selv ikke stoler på?

- En har ingen garanti for hva andre gjør, det er umulig. Dersom det oppstår rykter rundt nye ryttere, da sier jeg ifra. Jeg vil ikke at andre skal få ødelegge min arbeidsplass.

- Har du noen gang vurdert å droppe din aktive sykkelkarriere på grunn av alle avsløringene om doping innenfor yrket ditt?

- Nei, ikke i det hele tatt. At de blir tatt gjør det mer motiverende å holde på. Det er ikke jukserne som skal ødelegge for oss til slutt. Vi skal vinne denne kampen og de skal aldri få oss bort fra sporten.

Vil ikke svare
- Kan du peke ut 10 ryttere fra årets Tour de France du er HELT SIKKER på at IKKE har dopet seg?

- Nei, det gidder jeg ikke.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Hvor mange av Tour de France-vinnerne de siste 20 årene tror du har vært helt «rene»?

- Det vil jeg heller ikke svare på.

- Hva synes du om at ryttere med dopmistanker rundt seg, som for eksempel Ivan Basso, Alberto Contador, Alexander Vinokourov og Lance Armstrong med flere, stadig ser ut til å vende tilbake til sporten?

- Jeg synes jeg en må skille blant dem som er tatt eller ikke, Lance og Alberto er ikke tatt for doping.

- Når det gjelder de andre: Det er klart at de har jukset og de har tatt sin straff. Samtidig skal de få sin andre sjanse. Det jeg er negativ til, er at de setter negativt lys på idretten.

Vil ha strengere straff
- Hva synes du om samme problemstilling på ledersiden? Er det riktig at Bjarne Riis tas imot med åpne armer etter at han selv åpent innrømmer å ha dopet seg?

- Du bør sette spørsmålstegn ved det. Det har med tillit å gjøre, enten man er sportsdirektør eller rytter.

- Når det gjelder ryttere: De har sonet på to år og det er straffen. Slik er det i alle idretter. To år ikke lenge og jeg synes straffen bør være hardere. UCI jobber med å få utestengelsen opp til fire år. Jeg synes det er en god idé. Det er vanskelig å vente og å holde formen ved like over en så lang periode.

Stoler på de norske
- Kan du, med hånden på hjertet med Nettavisens lesere som vitner, forsikre oss om at du aldri har tenkt på, vurdert, prøvd eller brukt utlovlige prestasjonsfremmede stoffer/medikamenter i løpet av hele din sykkelkarriere?

- Det har jeg aldri gjort, så det er det ikke vanskelig å svare på i det hele tatt.

- Går du god for at de andre norske proffsyklistene også er dopfrie? Herunder Kurt Asle Arvesen, Edvald Boasson Hagen og Gabriel Rasch?

- Ja, ikke noe problem i det hele tatt.

Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).