Armstrong: - Ingen har krevd titlene mine

Foto: © Reuters Photographer / Reuters (Reuters/Scanpix)

Lance Armstrong ser fremdeles på seg selv som vinner av sju Tour de France.

28.06.13 13:42

Det nærmer seg Tour de France-starten lørdag, og tradisjons tro blir det utenomsportslig fokus på tidligere dopingskandaler.

Nylig avslørte L'Équipe at Laurent Jalabert skal ha dopet seg under Tour de France i 1998, uten at noen i miljøet ble spesielt overrasket.

Nå har Lance Armstrong stilt opp i et sjeldent intervju med den franske avisen Le Monde.

Slikt blir det krutt av.

Umulig å vinne uten doping
Sitatene som er tilgjengelig er kun utdrag, men flere interessante poenger kommer tydelig fram fra Armstrongs side.

- Det var umulig å vinne Tour de France uten doping. Det er fordi Tour de France er en utholdenhetstest hvor oksygen er avgjørende, sier Armstrong til Le Monde.

Dette var også noe han var innom under intervjuet med Oprah, da han sto fram som doper.

Derfor mener Armstrong også at han fremdeles er vinner av touren.

- Det er «greit» å slette navnet mitt fra vinnerne, men touren har funnet sted mellom 1999 og 2005, har den ikke? Det må være en vinner. Hvem er han? Det er ingen som har stått fram for å kreve titlene mine, slår amerikaneren fast.

- Ser du fremdeles på deg selv som sjudobbelt vinner av Tour de France?

- Absolutt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: George Burns / Reuters / NTB scanpix

USADA rapporten er tull
Det amerikanske antidopingbyrået la fram en omfattende rapport om dopingsystemet i US Postal-laget, hvor Armstrong syklet.

De kalte det blant annet for det mest sofistikerte systemet de hadde sett.

Armstrong er ikke overraskende uenig i det.

- Alt dette er bare tull. Vi så at Puerto-saken var hundre ganger mer sofistikert. Vårt system var veldig enkelt, veldig konservativt og uten ondskap. Historien vil vise at dette var en enkel holdning fra USADA for å skape en storm, sier han.

Puerto-saken, eller Operasjon Puerto, er den spanske dopingskandalen fra 2006 som gjorde at en rekke sykkelryttere ble kastet ut av Tour de France.

Dopinglegen Eufemiano Fuentes ble nylig dømt i en spansk rett for å ha satt utøvernes helse i fare.

- Hele historien har ikke kommet fram. Avgjørelsen som det amerikanske antidopingbyrået fattet, ga ikke et riktig bilde av tingenes tilstand på slutten av 1980-tallet og fram til i dag. De ødela livet mitt, men sykkelsporten slapp unna, slår Armstrong fast.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Suzanne Plunkett

Kjefter på UCI
Få, om noen, i sykkelsporten har fått like mye kjeft som sykkelpresident Pat McQuaid og det internasjonale sykkelforbundet (UCI).

De får heller ikke fred fra Armstrong.

- Pat McQuaid kan si og tenke hva han vil, men han har ingen troverdighet i kampen mot doping. Ting vil rett og slett ikke forandre seg hvis McQuaid forblir ved makten, tordner Armstrong.

- McQuaid har gjort alt i sin makt for å unngå en sannhetskommisjon. Han og resten av sykkeltoppene vet at dersom det blir en sannhetskommisjon, vil det felle dem alle.

Hva synes du om utspillene til Armstrong? Si din mening på våre Facebook-sider!

PS: UCI slapp fredag en pressemelding for de nekter for flere av påstandene til Armstrong. Du kan lese den i sin helhet her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.