I 2010 sluttet Pierre Bordry overraskende som sjef for det franske antidopingbyrået (AFLD).

Historien om at avgangen skyldtes at Lance Armstrong hadde påvirket den daværende franske presidenten Nicolas Sarkozy er ikke ny, men det har nå kommer flere detaljer.

Det franske magasinet Nouvel Observateur har en sak med ferske sitater fra den nå 72 år gamle Bordry.

- Armstrong sa det til meg selv. Han skrøt til meg at han hadde bedt presidenten om hodet mitt, forteller Bordry.

Franskmannen forteller videre at han tok kontakt med det franske presidentskapet for å få en oppklaring i uttalelsene til Armstrong. Den fikk han aldri.

- Jeg spurte Elysée om å avkrefte det, selv privat, men jeg fikk ikke noe svar. Det var veldig skuffende, utdyper han.

Les også: Kjærgaard kobles til belgisk dopinglege

Konfronterte presidenten
Ifølge Bordry møtte han Sarkozy i presidentpalasset i oktober 2009 for å fortelle om AFLDs mistanker mot amerikaneren. Presidenten skal ha kommet med følgende sjokkerende svar:

- Selv Asterix pleide å ta seg en trylledrikk, skal presidenten ha sagt, med henvisning til den berømte franske tegneseriefiguren som kjempet mot romerne.

Bordry sluttet i AFLD i september 2010, etter at franske myndigheter halverte budsjettet.

Lance Armstrong virket å more seg over episoden og skrev på Twitter: «Au Revior Pierre», som på godt norsk blir «på gjensyn Pierre».

HTML EMBED
1322288

Sarkozy er kjent som en sykkelelsker og han har hatt Armstrong på middag i presidentpalasset flere ganger. Han har også omtalt amerikaneren som en god venn og som en ambassadør for fransk sykling i USA.

Les også: Kvålsvoll: - Flere bør flytte

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kaggestad: - Dette er tegn på korrupsjon
Sykkelekspert Mads Kaggestad synes det er vanskelig å si om påstandene er sanne eller ikke, men er klar på at om det stemmer så føyer de seg inn i rekken av utrolige historier rundt Armstrongs person.

- Hvis dette er tilfelle så er det en spennende historie. Det er ikke umulig at det er tilfelle og da er det jo et tegn på korrupsjon. Det viser hvilken utrolig makt Lance hadde. Han hadde en helt ekstrem innflytelse på folk, sier Kaggestad til procycling.no.

- Sånn sett er det ironisk hvis dette er sant, all den tid han hevder å ha donert penger til UCI øremerket antidopingarbeid.

Kaggestad tror at vennskapet med presidenten kan ha vært taktikk fra amerikanerens side.

- Lance var ekstremt flink på å skaffe seg makt via innflytelsesrike folk. Dette viser hvor kynisk han var, og hvilken god taktiker han var. Det er ikke sikkert at han syntes det var så morsomt å møte presidenten, men at han heller tenkte at her er det en mulighet til å påvirke ting til min fordel, sier Kaggestad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Slapp unna rutinebrudd ved dopingkontroll
I forbindelse med comebacket til Lance Armstrong i 2009 skjedde det en rekke underlige hendelser.

UCI tok tilbake kontrollen over dopingtestingen i Tour de France. I 2008 hadde AFLD ansvaret, og tok blant annet Bernhard Kohl og Ricardo Ricco for EPO.

Samtidig slapp Lance Armstrong utrolig nok unna å ha brutt rutinene ved en dopingkontroll utenfor konkurranse.

Armstrong var sammen med Johan Bruyneel da testeren kom, og de to stolte angivelig ikke på papirene han hadde med seg. Mens det ble sjekket opp nærmere tok Armstrong seg en dusj, utenfor synet til kontrolløren, noe som er i mot prosedyrene.

Bordry har tidligere vært sitert på at det var utrolig at ingen ble dopingtatt i 2009-utgaven av Tour de France.