Gå til sidens hovedinnhold

Armstrong-drøm ble mareritt

Doping, utestående lønn og rytteropprør gjør at sykkelstorhet vakler.

BAGNERES-DE-LUCHON (procycling.no): Selvsagt er det doping. Sykkelsportens tilsynelatende uhelbredelige sykdom, er i ferd med å spise opp fundamentet rundt RadioShack-Nissan-laget fra innsiden.

Fränk Schleck forsvant ut av Tour de France etter å ha testet positivt på et ulovlig vanndrivende middel.

- Jeg har blitt forgiftet, fortalte rytteren dagen etter.

Les mer: - Jeg har blitt forgiftet

En forklaring kun de mest lojale støttespillerne hans klarte å svelge:

- Vi har tillit til Fränk. Det ville bare vært dumt av ham å ta et stoff som er så lett å oppdage, uttalte pressesjef Philippe Maertens til procycling.no utenfor RadioShack-bussen ved starten av den 16.etappen.

Med tanke på Schlecks magre sesong og ryktene om at han er på vei til et tysk storlag i 2014, er det definitivt mye som skurrer i denne saken.

Problemene til RadioShack-Nissan er likevel langt større enn et enkeltstående dopingtilfelle. Nå rister selve grunnmuren i det som skulle bli sykkelsportens nye superlag.

Startet av Kong Lance
Det var med Lance Armstrongs velsignelse det hele startet for to år tilbake. Med seg på laget hadde han en amerikansk forhandler av forbrukerelektronikk.

Sammen med rekrutteringslaget Trek-Livestrong, skulle det skapes en ny gullalder.

Til RadioShack tok han med seg noen av sine aller nærmeste venner og beste kolleger fra tiden i US Postal, Discovery Channel og Astana.

Johan Bruyneel var selvskreven som manager, Dirk Demol ble sportsdirektør og de tidligere lagkompisene fra US Postal, Viatcheslav Ekimov og José Azevedo, ble innlemmet i ledelsen.

Blant rytterne fant man «gamle røvere» som Andreas Klöden, Levi Leipheimer og Jaroslav Popovitsj. Faktisk ble hele åtte av de ni rytterne som vant Tour de France i 2009, hentet til RadioShack.

Unntaket var Alberto Contador som var lojal mot kontrakten sin med Astana.

For å sikre laget en pangstart, tok sykkelkongen selv (Lance, ja) nok et år på sykkelen iført lagets røde, hvite og sorte drakter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sponsorene flyttet til Leopard
Men allerede i fjor var det slutt for mannskapet Armstrong selv tok initiativ til å skrape sammen.

Samarbeidet mellom hovedsponsoren og Livestrong-stiftelsen (organisasjonen Armstrong benytter for å promotere kreftsaken) ble avsluttet. RadioShack og Nissan ble med over til Flavio Beccias Leopard-Trek.

- Fusjon, meldte den amerikanske leiren.

- Videreføring av Leopard-laget, ble det sagt i storhertugdømmet.

Med på flyttelasset ble selvsagt Bruyneel (Armstrongs sportsdirektør under alle hans Tour de France-titler) og en håndfull lojale ryttere.

I den andre enden av fusjonen trippet ryttere som Fränk og Andy Schleck, Jens Voigt, Fabian Cancellara og Jakob Fuglsang spent.

Budskapet som ble sendt ut fra lagpresentasjonen var at om «sykkelverdenen ikke hadde et superlag i sykkelsporten tidligere, skulle de i hvert fall få se det nå».

Nå vet vi at de ikke var slik det skulle ende.

Grusom sesong
2012 har vært et forferdelig år for RadioShack-Nissan. Vårsesongen var en sportslig katastrofe.

Fabian Cancellara var den eneste rytteren som fikk godkjent av manager Bruyneel, men også sveitseren var ute for en periode etter en stygg velt i langesonen under Flandern rundt.

Utover våren ble det raskt klart at forholdet mellom Bruyneel og flere av stjernene fra Leopard-laget, var iskaldt.

Jakob Fuglsang ble vraket fra både Giro d’Italia og Tour de France, og var ikke sen med å levere kraftsalver i pressen mot lagledelsen.

- Det er mer (som ligger bak dette) enn det som står i pressen. Vi ser bare toppen av isfjellet. Man trenger ikke å være et geni for å se at dette laget ikke drives slik det burde, sa Fuglsang.

Les mer: Dansk Tour de France-sjokk

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Pengekrangel med rytterne
Også forholdet til Schleck-brødrene og Cancellara skal være ødelagt. Sveitseren ryktes å være på vei tilbake til Saxo Bank. Han sto av årets tour allerede før den 11.-etappen på grunn av en nært forestående fødsel.

Brødreparet fra Luxembourg skal være på vei til et nyopprettet tysk storlag.

Sueddeutsche Zeitung skrev nylig at trioen har henvendt seg til det internasjonale sykkelforbundet etter at lønnsutbetalinger skal ha uteblitt.

Ifølge avisen skal RadioShack skylde Schleck-brødrene «rundt 500.000 euro», mens Fuglsang har 150.000 utestående av samme valuta.

Managerselskapet i Leopard forteller at laget holder tilbake noen av pengene på grunn av bruk av hemmelige bankkonti og «fare for hvitvasking av penger». Managementet har også avkreftet at de har noen form for «finansielle problemer».

Les mer: Stjernelag holder tilbake lønn

- For å være ærlig. Det er mange rykter der ute. Jeg sier ikke at det ikke er sannhet i noe av det, men det dreier seg om to-tre ryttere som er misfornøyde, sier sportsdirektør Dirk Demol til procycling.no.

- Dere har fortsatt langsiktige visjoner for dette laget?

- Ja, laget kommer til å fortsette. Det er mange ryttere som har langsiktige avtaler. Dette endrer ingenting for oss. Vi er trygge på at vi kommer til å fortsette.

Tysk storlag lurer i kulissene
Pengekrangelen kan være det første skrittet på veien for Schleck-brødrene å komme seg ut av kontraktene sine etter sesongslutt. Fränk og Andy er nemlig under kontrakt til 2014-sesongen.

Det snakkes også at evigunge Jens Voigt (40) vil avslutte karrieren i hjemlandet. I motsetning til flere av lagets største ryttere, har ikke han hatt problemer med lønnsutbetaling hos arbeidsgiveren sin.

- For meg personlig, har det ikke gått så galt med laget. Jeg har fått lønna mi, men jeg leser også avisene. Det ser ut til at det har vært et par problemer med laget vårt, allerede før gårsdagens sak dukket opp, sier Voigt til procycling.no og sikter til Fränk Schlecks dopingsak.

Les mer: Hårprodukt bekrefter nytt sykkellag

Krig i mediene
Den eldste Schleck-broren ble sendt til Giro d’Italia mot sin vilje i mai måned. Etter at 32-åringen brøt rittet, svarte Bruyneel med sarkastiske uttalelser i media om stjernerytteren sin.

- Han skyldte på en vond skulder da han sto av giroen, men dagen før klatret han med de beste. Jeg er veldig skuffet over at han har gitt opp på en slik måte. Jeg er spesielt skuffet over hvordan han har sviktet laget, uttalte belgieren.

Slakt fra en overordnet i avisene, er nok et tegn til at ting ikke er slik de skal være på en arbeidsplass.

Men det er selvsagt dopingen som er i ferd med å hviske bort restene av Armstrongs imponerende imperium.

Dopingtesten til Fränk Schleck er triste nyheter for sykkelsporten. Men omfanget er selvsagt langt større om all «dritten» fra US Postal-tiden til Armstrong skal fram i dagslyset.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Utestengt på livstid
Den sjudoble Tour de France-vinneren, Bruyneel og legen Pedro Celaya, som fremdeles er tilknyttet RadioShack, risikerer alle strenge straffer dersom etterforskningen mot dem fører fram.

I tillegg vil en eventuell dom bli etterfulgt av merkelappen «den største svindelen i idrettshistorien».

Legene Michele Ferrari og Luis Garcia del Moral har, sammen med treneren Pepe Marti, allerede blitt utestengt fra sykkelsporten på livstid. Alle har samarbeidet med Armstrong i løpet av karrieren.

Les også: Utestenges på livstid

Bruyneel har valgt å ta saken inn for voldgiftsretten, og har dermed motsatt seg anklagene om administrering-, langing-, besittelse- og veiledning for bruk av blant annet EPO og blodoverføringer gjennom sitt virke i US Postal.

Armstrong har fått avgjørelsen om å ta saken inn til voldgiftsretten utsatt, men forsøkte seg med et motsøksmål da tiltalen fra USADA (det amerikanske antidopingbyåret) ble offentliggjort.

RadioShack matt?
Klokelig nok valgte Bruyneel å holde seg hjemme fra årets Tour de France. I stedet har Demol og Alain Gallopin styrt laget.

ASO truet med å kaste laget ut fra etapperittet sitt, men laget ble likevel ønsket velkomne. Kanskje angret man på det da meldingen om Schlecks positive dopingprøve nådde nyhetsbyråene rett etter 20:30, tirsdag kveld.

- Er det vanskelig å være en del av dette laget nå?

- Nei, nei, nei. Vi har hatt et vanskelig år og det ser ut til at det bare skal fortsette, men vi er fremdeles et profesjonelt lag. Man har gode tider og vanskelige tider. Vi gjør jobben vår så godt vi kan og støtter rytterne våre, sier Demol.

- Hvor skadelig er dopingsaken til Schleck dette for laget?

- Han er jo lagkaptein på laget, og en av de største rytterne i feltet. Det er alltid negativt når noe som dette rammer sporten vår. Det er ikke enkelt. Det blir tatt tusenvis av dopingkontroller, og innimellom har noen et problem. Vi må avvente B-prøven, og så får vi se.

- Men du stoler fortsatt på ham?

- Hva kan jeg si? Jeg stoler på ham, han er en av rytterne våre. Jeg har vært sammen med ham i giroen og her nede. Jeg har ingen grunn til ikke å stole på ham, svarer RadioShack-sjefen.

Det virker i hvert fall åpenbart at det trengs en skikkelig utrensking i lagledelsen, om laget skal kunne bli stolt på av allmenheten i det lange løp.

Akkurat nå kaster personer som Bruyneel, Armstrong og andre mørke skyer over sykkellaget.

Grunnmuren rister kraftig – og kanskje nærmer det seg matt for RadioShack.

Reklame

Sjekk ut Nettavisens eksklusive grillpakker: Den amerikanske grillpakken og den moderne grillpakken

Kommentarer til denne saken