*Nettavisen* Sport.

«Armstrong er bra for sykkelsporten»

Foto: Petter Tenstad (Procycling.no)

Hushovd-sjef mener Armstrong har gjort mye positivt for sporten.

13.01.13 14:22

NAZARETH/OSLO (procycling.no): Den tidligere presidenten for sykkelforbundet i USA og Team Manager i BMC Racing Team, Jim Ochowicz, har ikke hatt kontakt med Armstrong etter dopingavsløringen. Han aner ikke om Armstrong kommer til å tilstå, men synes avsløringene om kameraten har vært tunge å følge med på.

- Det har vært trist for alle i sporten, og helt uventet. Selv om det selvfølgelig ble snakket om gjennom årene. Nesten alle som har gjort det bra i sykling har blitt beskyldt for doping de siste 10–15 årene. Det er likt for alle, sier Ochowicz til procycling.no.

Les også:Frykter Oprah-intervju blir en farse

Gamle venner
Ochowicz var med å starte 7-Eleven-laget, som senere byttet navn til Team Motorola. Hvor både Lance Armstrong og vår egen Dag Otto Lauritzen var på rytterlisten.

- Du sa i august at du er venn av Armstrong, og at han gjort mye godt for sporten, står du fortsatt på det?

- Ja! Se på industrien sykkelsporten har blitt. Han var for eksempel en innovatør på tempoutstyr. Han dro mange til sporten, som ikke nødvendigvis hadde havnet der uten Armstrong. Derfor kan du ikke si at alt han har gjort var dårlig, sier amerikaneren.

Den offentlige skittentøyvasken mellom Lance Armstrong og Filippo Simeoni vil ikke Ochowicz mene noe om. Etter at Simeoni vitnet mot Michele Ferrari, Armstrong sin tidligere Lege, trakasserte texaneren nærmest Simeoni ut av feltet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

- Det er ikke noe jeg har en mening om. Hvis det er et forhold Lance hadde med de rytterne. Sånn er det alltid i feltet. Jeg liker ikke alle jeg jobber med, sier BMC-sjefen.

- Men du viser det ikke på samme måte?

- Folk har forskjellige meninger, du kan ha en mening om meg eller omvendt. Det betyr ikke at du er en dårlig person. Du har bare en mening. Sykling er ikke en popularitetskonkurranse. Og jeg tenker, er det bedre at han ikke sier noe enn å bare baksnakke? Lance gjorde det i det minste klart hva han mente, forklarer Ochowich.

Vil ikke være som Sky
Team Sky har skapt reaksjoner i sykkelmiljøet med en nulltoleranse-policy de praktiserer. Ingen av lagets ryttere, eller medlemmer av støtteapparatet, har ikke tillit dersom de har vært involvert i doping tidligere i karrieren. Sist på stammen er tidligere sportsdirektør i Team Sky, Steven De Jongh, som fortsetter under Bjarne Riis sine vinger.

- Hva synes du om Team Sky sine tiltak for antidoping, og hvorfor gjør dere ikke det samme?

- Jeg har gjort det samme siden 1981. Jeg føler ikke at jeg må forandre hvordan jeg styrer laget på grunn av hvordan Sky gjør det. Alle har sine ideer om hvordan de vil gjøre det. Og deres interne kontroller og tanker om problemene rundt saken. Jeg kan ikke kontrollere problemene i sporten. Den eneste kontrollen jeg har er i mitt lag. Vi gjør en god jobb med det. Og vi trenger ikke å ta grep for å drive laget vårt, sier Ochowicz.

Frykter ikke dop-massør
Manageren mener det ikke er noen etiske problemer med å ansette ryttere eller personer til støtteapparatet som har vært på lag med hvor det har vært doping eller Lance Armstrong. Så lenge man tar forholdsreglene og sjekker ut personen som skal inn i ryttergruppen og støtteapparatet.

- Vi er veldig forsiktige med folk i organisasjonene. Vi ansetter folk vi stoler på. Vi er forsiktige med hvem rytterne våres trenes av, hvor de trener og hvor de bor. Vi er veldig bekymret for å signere ryttere fra områder hvor det ikke testes uten for konkurranse. Hvis du ser hvor syklistene våre er fra, er det land med gode rutiner for antidoping utenfor konkurranser. Det samme gjelder for støtteapparatet.

Freddy Viaene er soignur for BMC Racing team. Arbeidsoppgavene til Soignurer i et sykkellag spenner fra massasje, innkjøp, bilkjøring og ha ansvaret for at rytterne får i seg mat i langesonen. Viaene hadde samme oppgave for Armstrong og US-Postal. Tyler Hamilton har tidligere fortalt at nettopp soignurene delte ut «hvite matposer» med prestasjonsfremmende midler. Men Ochowicz er ikke bekymret.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

Les også: Her er Hamiltons avsløringer om Lance

- Jeg har kjent han siden jeg jobbet på 7-Eleven-laget, og det er 30 år siden. Freddy Viaene er ikke på innsiden, han er den som masserer bein, deler ut langeposer og ordner praktiske ting. Jeg har aldri vært urolig for at han er person som har prøvd å gjøre noe som han ikke er ansatt til.

Annonsebilag