*Nettavisen* Sport.

Armstrong etterforskes

Foto: (AP/Scanpix)

En rekke sykkelstjerner skal granskes etter beskyldningene fra Floyd Landis.

26.05.10 19:54

Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) har bedt en rekke nasjonale forbund om å iverksette etterforskning etter dopinginnrømmelsen og beskyldningene fra Floyd Landis.

Det gjelder BMC-direktør John Lelangue (Frankrike), Sky-rytter Michael Barry (Canada), Garmin-direktør Matthew White (Australia) og RadioShack-direktør Johan Bruyneel (Belgia).

I tillegg har UCI bedt det amerikanske antidopingbyrået USADA å forfølge påstandene som kobler Lance Armstrong (Team RadioShack), George Hincapie (BMC Racing), Levi Leipheimer (RadioShack), Jim Ochowicz (BMC Racing) og David Zabriskie (Garmin-Transitions) til saken.

Sterke beskyldninger
Det var forrige uke nyheten om at Floyd Landis’ dopinginnrømmelse sprakk i USA. 34-åringen vedgikk at han benyttet seg av EPO (bloddoping) fra 2002 til 2006.

Etter 2006-sesongen ble han også fradømt Tour de France-tittelen. Samtidig koblet Landis de ovennevnte rytterne og sykkellederne til saken, da han fortalte om en utstrakt bruk av dopingmidler i US Postal-laget i perioden han selv syklet der (2002-2004).

Via en rekke e-poster fortalte Landis blant annet at Johan Bruyneel introduserte ham for steroider, veksthormoner og blodoverføringer.

«Han og jeg hadde lange samtaler om dette under våre treningsøkter, og han forklarte meg da også hvordan den siste utviklingen av EPO-tester og hvordan blodoverføringer nå var nødvendig på grunn av disse testene,» hevder Landis i e-posten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Bruyneel hadde ga følgende kommentarer til nettstedet cyclingnews.com onsdag:

- Dersom UCI tar Landis-saken seriøst, er det logiske at de nasjonale forbundene starter en etterforskning. Dersom det belgiske forbundet trenger noe fra meg, vil jeg selvsagt samarbeide, fortalte Bruyneel.

På statsadvokatens pult
I Belgia er det statsadvokat Jaak Fransen som leder etterforskningen mot den tidligere US Postal-, Discovery Channel-, Astana- og RadioShack-direktøren.

- Så snart saksmappen er klar, vil det være opp til statsadvokaten om man trenger å ta rettslige grep mot Johan Bruyneel og andre involverte med belgiske lisens, heter det i en uttalelse fra det belgiske forbundet.

I pressmeldingen på UCIs hjemmeside tilbakeviser man faktisk at etterforskningen er knyttet opp mot vitnesbyrdet fra Floyd Landis.

- Anmodningen fra UCI er rettet for å etablere, på en objektiv måte, hvorvidt handlinger som potensielt bryter med antidopingreglene, har funnet sted. Dette indikerer på ingen måte at UCI anser beskyldningene framsatt av Herr Landis til å ha noe som helst substans, lyder formuleringen.

Her kan du lese pressemeldingen fra UCI!

Les flere artikler om Floyd Landis-saken:
- Vi mottok pengegave fra Lance Armstrong
- Har truet meg i flere år
Landis sladrer på Armstrong
- Landis har ingen troverdighet

Vil du vinne en tur til Tour de France? Svar på spørsmålet under!

2015-0

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!

Følg oss på Facebook og Twitter!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.