Flere ganger har det blitt hevdet at Lance Armstrong testet positivt for doping i Sveits rundt tilbake i 2001.

Det var laboratoriet i Lausanne som testet den positive prøven, som ikke har fått noen konsekvenser for Armstrong.

I sportsprogrammet «60 Minutes Sports», hevdet USADA-sjef Travis Tygart at lederen for laboratoriet, Martial Saugy, skal ha fortalt Armstrong hvordan EPO-testen fungerte.

- Saugy satt ved siden av meg, og sa: «Travis, det var prøver som antydet at Lance Armstrong brukte doping», sa Tygart ifølge VeloNation.

- Jeg spurte ham: «Ga du Lance Armstrong og Johan Bruyneel, nøkkelen til å beseire EPO-testen?» Han nikket bekreftende på hodet. For oss er det totalt uakseptabelt å fortelle en utøver, som har avlagt en mistenkelig prøve, hvordan testen fungerer.

Etter beskjed fra UCI
Saugy skal også ha fortalt Tygart at det var UCI som ønsket at han skulle møte Armstrong og Bruyneel, og forklare dem hvordan EPO-testen fungerte.

På denne måten kan duoen ha lært hvor lenge etter bruk EPO kan bli avslørt, samt andre nyttige detaljer i deres forsøk på å ikke bli tatt.

Direktøren for laboratoriet i Sveits har tidligere innrømmet å ha forklart Armstrong hvordan testen fungerte, men sa da at «informasjonen var en del av en forelesning som jeg hadde gitt i ulike sammenhenger».

Tygart snakket også om de seks prøvene fra Tour de France i 1999, som ble testet igjen i 2005.

- Alle seks var helt klart positive.

Forteller han alt?
1999 var det første året amerikaneren vant touren sammenlagt.

Det meste tyder på at Armstrong dopet seg i løpet av sin karriere, men den tidligere sykkelkongen har selv aldri innrømt doping.

Tidligere denne uken ble det imidlertid klart at Armstrong har hatt et intervju med Oprah Winfrey, hvor han skal ha snakket ut om dopingskandalen.

Programmet skal vises 17. januar, og mange tror nå at Armstrong vil innrømme alt. Om det skjer, må vi imidlertid vente en uke på.