Gå til sidens hovedinnhold

Armstrong går fri fra FBI

Men det amerikanske antidopingbyrået fortsetter etterforkningen av sykkelkongen.

Den snart to år lange føderale etterforskningen av Lance Armstrong er nå avsluttet.

Det meldte nyhetsbyrået AP fredag kveld. Etterforskningens mål var å undersøke om doping hadde blitt brukt i US Postal-laget for å skaffe seg bedre resultater og dermed også flere sponsorkroner fra det statlige postsystemet.

Det var med andre ord mulig svindel amerikanske myndigheter etterforsket, og som lagets store stjerne var Armstrong selvsagt midtpunktet i etterforskningen.

Les også:Landis sladrer på Armstrong

To tystere
Det har i flere år versert rykter om Lance Armstrong og hans angivelige dopingjuks, noe som blusset opp igjen i 2010 da Floyd Landis påsto at Armstrong og de fleste andre på Tour de France-laget hadde brukt ulovlige midler.

Det var på bakgrunn av disse opplysningene at etterforskningen ble startet.

De samme anklagene kom Tyler Hamilton med i TV-programmet 60 minutes, hvor amerikaneren også hevdet at Lance Armstron avla en positiv dopingprøve under Sveits rundt i 2001, men at «folk tok seg av det».

Les også:- Lance Armstrong har aldri dopet seg

Begge Armstrongs tidligere lagkamerater har selv blitt tatt i doping og i lang tid løyet om det, noe som i manges øyne gir dem svekket kredibilitet.

Armstrong på sin side har stått på sitt og hevdet sin uskyld hele tiden. Sykkellegenden var selvsagt fornøyd med avgjørelsen.

- Jeg er takknemlig over å høre at amerikanske myndigheter avslutter sin etterforskning. Det er en riktig beslutning og jeg berømmer dem for å nå den, sier Lance Armstrong i en kort uttalelse.

USADA fortsetter etterforskningen
Men selv om de amerikanske myndighetene nå ser saken som avsluttet går ikke Lance Armstrong helt fri.

Det amerikanske antidopingbyrået, USADA, fortsetter nemlig sin etterforskning av mannen som vant Tour de France hele sju ganger.

- I motsetning til amerikanske påtalemyndigheter er vår jobb å beskytte en ren idrett fremfor spesifikke kriminal lover.

- Vår dopingetterforskning i sykkelsporten fortsetter og vi ser frem til å skaffe oss informasjonen som kom frem gjennom den føderale etterforskningen, sier sjefen USADA Travis T. Tygard.

BLOGG:Hvor viktig er det å komme til bunns i Armstrong-saken?

Overrasket sykkelekspert
TV2s sykkelekspert Mads Kaggestad er overrakset over vendingen i saken.

- Med så mange vitner som har kommet frem og etterforskningen som har blitt gjort trodde jeg at de hadde nok bevis, men det hadde de tydeligvis ikke.

- Nå må vi bare bruke rettsprinsippet uskyldig til det motsatte er bevist, sier sykkeleksperten til procycling.no.

- Tror du vi noen gang får hele sannheten om Lance Armstrong?

- Nei, jeg tror ikke det, med mindre det er sannheten som har kommet frem nå. Han har vært en stor inspirasjonskilde for mange unge syklister, inkludert meg selv. Jeg har alltid sagt at jeg håper han er uskyldig, men at jeg er blitt mer og mer i tvil ettersom ting har dukket opp.

- For Armstrong personlig er dette kjempeviktig. Han tenker sikkert på en politisk karriere fremover, og det ville ikke overraske meg om han etterhvert prøver å bli guvenør og kanskje også president.

Hva betyr dette for sykkelsporten?

- Nå sykler ikke Armstrong lenger så saken er jo dermed ikke så aktuell lenger. Jeg synes det skjer så mye positivt i sykkelsporten med en ny generasjon på vei fremover at jeg synes det er viktig å se fremover fremfor å dvele ved det som har vært.

Kommentarer til denne saken