*Nettavisen* Sport.

Armstrong-kamerater innrømmer doping

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Fem av amerikanerens tidligere lagkamerater skal ha innrømmet doping, melder nederlandsk avis.

05.07.12 14:24

ROUEN/OSLO (procycling.no): Fem av Lance Armstrongs tidligere lagkamerater skal ha innrømmet å ha brukt doping. De fem skal også ha vitnet mot sykkelkongen.

Det er den nederlandske avisen De Telegraaf som melder dette.

Fire av dem er fortsatt aktive. Det er George Hincapie, Levi Leipheimer, Christian Vandevelde og David Zabriskie. For øyeblikket kjører alle disse fire Tour de France, men ingen av dem var tatt ut til USAs lag til OL.

Levi Leipheimer er også en av de store outsiderne i årets Tour de France. Det er godt mulig at amerikaneren kan klatre opp på podiet i Paris, som en av de tre beste i sammendraget.

- Det kan skje, og det hadde vært kjedelig for Tour de France. Det er ikke bra at de er med, og personlig synes jeg de burde pakke hjelmen å dra hjem.

- Vi får se om de kjører helt til Paris. Det er ikke sikkert at Prudhomme er imponert, og det kan hende han vil brumme litt. Men han må nok sitte med dokumenter, før han kan kaste dem ut av rittet. Hittil er det jo bare en pressesak, sier TV 2s sykkelkommentator Ole Kristian Stoltenberg til procycling.no.

Utsatt utestenglse
Selv om de fire innrømmer doping, vil de ikke bli utestengt med en gang. I artikkelen står det nemlig at USADA har arrangert det sånn at utestengelsen starter på slutten av sesongen, slik at rytterne rekker både Tour de France og Vuelta a España.

- Mirakuløst nok har USADA arrangert det sånn at suspensjonen ikke starter før slutten av sesongen, slik at de kan kjøre Tour de France og Vuelta a España, skriver De Telegraaf.

Stoltenberg tror ikke Tour de France-sjef Christian Prudhomme er glad for akkurat dette.

- Det virker jo som at de har inngått en deal med USADA. Jeg tror ikke Christian Prudhomme jubler for det. Det er likevel lenge siden dette skjedde, og de kunne i teorien ha sonet en dopingdom og vært tilbake nå, det er det andre som har gjort. Nå ser det ut som at Hincapie får sykle ut karrieren, for så å sone dommen. Men det er ikke ideelt at disse er med i Tour de France, eller sykkelsporten.

Garmin-sjef Jonathan Vaughters mener imidlertid at det ikke blir noe utestengelse, i alle fall ikke for Zabriskie og Vandevelde.

- Ingen seks måneders suspensjon er gitt til noen medlemmer av Slipstream Sports. I dag eller noen gang i fremtiden, skriver han på twitter.

Les hva Johan Kaggestad mener om saken her!

- Seriøse navn
Også Garmin-Sharps sjef Jonathan Vaughters skal ha vitnet mot Armstrong, akkurat som sine fire landsmenn.

Tidligere har også Floyd Landis og Tyler Hamilton gått ut og sagt at Armstrong har brukt doping. Mer troverdig er det likevel hvis George Hincapie vitner mot tour-kongen. De to var nemlig meget gode venner, og Hincapie var med på alle av Armstrongs syv tour-triumfer.

- Dette er seriøse navn. Det var nok lettere å avvise Tyler Hamilton og Floyd Landis. Disse fire er fortsatt aktive, og har vel ikke så mye å vinne på å innrømme doping. Lance synker stadig lenger ned i suppa. Jeg må ta forbehold om at det som er skrevet stemmer, men han nærmer seg kanten av stupet, sier Stoltenberg.

Dopinganklagene mot Lance Armstrong har pågått i lang tid. Amerikaneren vant Tour de France fra 1999 til og med 2005. De syv seirene er rekord i tourens historie. Han har også en tredjeplass fra comebackrittet i 2009. I fjor var det rykter om at George Hincapie hadde vitnet mot kompisen.

- I fjor var det jo skriverier om at Hincapie hadde vært og vitnet, og etterpå så jeg at han hadde skrevet på twitter at han ikke hadde noen kommentar. Dersom det ikke hadde vært noe, ville han kanskje skrevet at han ikke hadde noe å skjule. Da fikk jeg en liten følelse av at det var noe.

procycling.nos redaktør Jarle Fredagsvik er klar på at Lance Armstrong må bli tatt.

- Dette er en trist dag for sykkelsporten, men det er et uunngåelig skritt. For at sykkelsporten skal komme seg ut av den mørke epoken, må selve sykkelkongen gå. Alle lagkameretene og de sterkeste utfordrerne fra denne perioden har vedgått å ha brukt doping, mens Lance Armstrong, den største og beste av dem alle, har nektet hele veien. Da er det noe som skurrer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Damien Meyer

Kan miste alle tour-seirene
Selv om beskyldningene har vært mange, har amerikaneren har aldri testet positivt, og har heller ikke blitt utestengt. FBI etterforsket Armstrong, men la ned saken tidligere i år.

Mer og mer har imidlertid tydet på at Armstrong var nærmere enn tiltale enn noen gang.

Den 13. juni ble det klart at USADA, den amerikanske antidopingmyndigheten, tok ut tiltale mot Armstrong med flere, deriblant Armstrongs mangeårige sjef Johan Bruyneel.

Les også:Tar ut dopingtiltale mot Lance Armstrong

USADA hevdet å ha sterke beviser, og hele ti vitner mot Armstrong. Armstrong derimot svarte at han aldri hadde testet positivt i løpet av sin karriere.

- Jeg har aldri dopet meg, og har i motsetning til mange av de som har anklaget meg, konkurrert uten avvik i mine prestasjoner i 25 år. Jeg har passert flere enn 500 dopingtester og aldri blitt tatt. USADA ignorerer dette og tar ut tiltale mot meg i stedet for anklagerne. Det sier mye mer om USADA, mangelen på rettferdighet og om denne vendettaen som pågår om min uskyld eller ikke, skrev Armstrong i en uttalelse da USADAs tiltale ble kjent.

Lance Armstrong risikerer nå å miste alle sin syv Tour de France-triumfer.

40-åringen er anklaget for følgende: Oppbevaring av forbudte stoffer, handel med forbudte stoffer, administrasjon, eller forsøk av administrasjon, av forbudte stoffer, assistering, oppmuntring, hjelp, støtte, dekke over brudd på dopingreglene og under skjerpende omstendigheter forsvare bruken over standard straff.

Amerikaneren tiltales for brudd på dopingreglene fra 1999 til 2011.

procycling.no er på starten i Rouen før den 5. etappen i Tour de France, og holder dere selvfølgelig oppdatert på den videre utviklingen i Armstrong-saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.